Raze de întuneric

Publicat în Dilema Veche nr. 707 din 7-13 septembrie 2017
Raze de întuneric png

ÔŚĆ  Mark Lanegan Band, Gargoyle, Heavenly, 2017. 

Unul dintre vestigiile genera┼úiei grunge originale, cea de la ├«nceputul anilor ÔÇÖ90, Mark Lanegan (ex-Screaming Trees) a reu┼čit s─â se men┼úin─â relevant ├«n modernitatea indie ca exponent retro, artist influent, clasic ├«n via┼ú─â recuperat la pachet cu Swans, David Bowie ┼či ├«nc─â pu┼úini c├«┼úiva care au reu┼čit tranzi┼úia spre genera┼úia milenial─â. Invitat de toat─â lumea s─â contribuie cu piese ori m─ârun┼úi┼čuri pe toate soiurile de albume, s─â se asocieze cu muzicieni tineri pe val, rugat s─â pun─â o vorb─â bun─â pe ici, pe colo, Lanegan a reu┼čit cumva s─â intre mereu ├«n poz─â. A izbutit chiar s─â supravie┼úuiasc─â genera┼úiei grunge secundare (Live, Bush). A pus un um─âr puternic la popularizarea grupului Queens of the Stone Age, iar c├«nd Tom Waits nu va mai fi ar putea s─â-i ia cu succes locul.

Gloria grunge nu ┼úine totu┼či de o epoc─â foarte ├«ndep─ârtat─â, iar Lanegan nu e at├«t de b─âtr├«n pe c├«t las─â impresia statutul s─âu de clasic cu voce r─âgu┼čit─â. Timbrul grav al vocii sale nu indic─â nici istovirea lui Leonard Cohen ┼či nici tabagismul t├«rziu al lui Tom Waits, e pur ┼či simplu vocea unui rocker moroc─ânos. Are exact v├«rsta pe care ar fi avut-o r─âposatul Chris Cornell, la care nimeni nu s-a g├«ndit vreodat─â ca la un ÔÇ×vestigiuÔÇť (Iggy Pop le-ar putea fi tat─â). Totu┼či Lanegan a izbutit, prin asocierea frecvent─â cu arti┼čti abia trecu┼úi de 20 de ani, s─â-┼či cl─âdeasc─â o reputa┼úie de oracol rock c─âl─âuzitor, de p─âstr─âtor al unei ├«n┼úelepciuni muzicale apuse.

Formatul solo i-a priit, acesta lans├«nd albume ├«n nume propriu ├«nc─â din perioada Screaming Trees ┼či p├«n─â ├«n prezent, cu o sincop─â ├«ntre 2004 ┼či 2012. Pe noul album, Gargoyle, instrumenti┼čti ├«i s├«nt sprijinitorii de n─âdejde pe care s-a bazat de c├«┼úiva ani ├«ncoace, pe numele lor Rob Marshall ┼či Alain Johannes. Miza albumului e s─â construiasc─â o identitate a artistului Mark Lanegan independent─â de eterogenele colabor─âri ├«n baza c─ârora, dincolo de timbrul recognoscibil, nu prea ai ┼čti de unde s─â-l iei stilistic, ce preferin┼úe are, cu ce se ocup─â ├«n timpul liber. Totodat─â se urm─âre┼čte o identitate independent─â ┼či de istoricul s─âu grunge. Op┼úiunea aleas─â pentru aceast─â personalitate solo sun─â ca un Glenn Danzig inspirat de Depeche Mode ┼či Sisters of Mercy ÔÇô un gotic-rock melancolic din care abia se mai aude rock-ul, croit pentru tinerii care au aflat de Lanegan din colabor─ârile sale moderne (Unkle, QotSA, Moby ┼č.a.m.d.).

Clapele ┼či efecte electronice abundente asigur─â faptul c─â artistul nu derapeaz─â ├«nspre gravitate elegiac─â, ci r─âm├«ne ├«ntr un spa┼úiu relativ ├«nflorat, lipsit de col┼úuri ├«ntunecoase, ce contrasteaz─â cu textele, scrise probabil ├«nainte s─â se ia o decizie asupra sound-ului general al albumului. ├Än consecin┼ú─â, titluri precum ÔÇ×Drunk on DestructionÔÇť, ÔÇ×DeathÔÇÖs Head TattooÔÇť ori versuri ca ÔÇ×gargoyle perched on gothic spireÔÇť nu au gravitatea sonor─â pe care o sugereaz─â textul. Unele piese par a fi remixuri ale unor versiuni originale la care nu avem acces, l─âs├«nd impresia c─â produc─âtorii au decis la un moment dat c─â albumul trebuie s─â sune c├«t de c├«t dansabil, ├«ns─â artistul n-a mai avut chef s─â modifice texte pe care le avea la ├«ndem├«n─â. ├Än anii 2000, Lanegan a avut unele piese ├«ntunecate ori balade sf├«┼čietoare, ├«ns─â aici abia se apropie de un Bono melancolic. Impresia de ansamblu e c─â Gar-goyle trebuia s─â fie mai mohor├«t ┼či mai solemn dec├«t a ie┼čit, ├«ns─â razele de ├«ntuneric abia r─âzbat din c├«teva titluri ÔÇô ÔÇ×Goodbye to BeautyÔÇť, ÔÇ×First Day of WinterÔÇť ori ÔÇ×SisterÔÇť ÔÇô ┼či acolo s├«nt calibrate din pix ┼či butoane, ├«nc├«t materialul s─â nu se abat─â mult de la ceea ce publicul e obi┼čnuit s─â primeasc─â de la noua cas─â de discuri a lui Lanegan, Heavenly Recordings (Temples, The Voyeurs etc.). 

Aron Biro este autorul blog-ului aronbiro.blogspot.com.

Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventureaz─â prin p─âr╚Ťile noastre s─â-╚Öi prezinte cel mai recent album, cu adev─ârat unul de prim─âvar─â, ├«nc─ârcat de candoare ╚Öi speran╚Ť─â, ├«n contrasensul mersului mondial al lucrurilor.
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina jpeg
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina
Cea de-a 26-a edi╚Ťie FFE va avea loc la Bucure╚Öti ├«n perioada 5 ÔÇô 11 mai (Cinema Elvire Popesco ╚Öi Cinemateca Eforie) ╚Öi la Timi╚Öoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gal─â, de Ziua Europei.
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti jpeg
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti
Un volum de eseuri care le ofer─â cititorilor o perspectiv─â asupra lumii interioare a autoarei ╚Öi a identit─â╚Ťii sale de scriitoare.
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii jpeg
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii
S├«mb─ât─â, 23 aprilie 2022, Editura Litera s─ârb─âtore╚Öte Ziua Mondial─â a C─âr╚Ťii prin evenimentul ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇŁ.
Matrioșka Emanuel jpeg
Matrioșka Emanuel
E vorba de un mixt de formule literare, poezii, prozopoeme, proz─â autobiografic─â, note de subsol, adic─â avem o larg─â dimensiune experimental─â concentrat─â pe tema identit─â╚Ťii, a jocului dintre eul real ╚Öi cel fic╚Ťional, propus din start de dubletul nominal de pe copert─â (Emil-Emanuel).
Bernard Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii jpeg
Bernard-Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii
Chiar a┼ča: de ce ne-ar interesa? ├Än definitiv, nu se ├«nt├«mpl─â la noi, nu ne reprezint─â pe noi...
Pas─ârea vorbitoare jpeg
Pas─ârea vorbitoare
O lume tainic─â prinde astfel s─â ni se reveleze dezordonat, prin flash-uri orbitoare, care cultiv─â deopotriv─â gra╚Ťia gestului de dans ╚Öi precizia observa╚Ťiei antropologice.
Sare și piper jpeg
Sare și piper
LP-ul lansat în luna martie a acestui an e deopotrivă captivant și entertaining, ludic și profund, absurd și (auto)reflexiv.
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5 7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ jpeg
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5-7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ
Patronate de cea mai citit─â revist─â de cultur─â din Rom├ónia,┬áÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ┬ás├«nt un proiect itinerant, av├«nd p├«n─â acum edi╚Ťii ├«n Arad, Timi╚Öoara, Cluj-Napoca ╚Öi, ├«ncep├«nd din acest an, Oradea.
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022 jpeg
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022
Gala Premiilor Radio Rom├ónia Cultural, edi┼úia a XXI-a, ┼či-a desemnat c├«┼čtig─âtorii luni,┬á18 aprilie 2022, la Teatrul Odeon.
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio jpeg
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio
├Än Joia Mare (21 aprilie), de la ora 19:00, sub bagheta dirijorului┬áCristian Oro╚Öanu, vor evolua pe scena S─âlii Radio dou─â dintre ansamblurile Radio Rom├ónia:┬áOrchestra Na┼úional─â Radio┬á╚Öi┬áCorul Academic Radio┬á(preg─âtit de dirijorul┬áCiprian ╚Üu╚Ťu).
Metafizica lui Danilov jpeg
Metafizica lui Danilov
Multe dintre poeme au la origine experien╚Ťe livre╚Öti, ├«n vreme ce altele pot fi considerate prelucr─âri personale, fantasmatice, delirante ale acestor experien╚Ťe.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.