Ţara moartă, Undercloud, Bursa „Prima carte“
● La aniversară! Toma Caragiu: 92 – „Teatrul m-a chemat cu toate corurile lui de sirene. Redevenit civil, n-am mai găsit loc – momentan – la Teatrul Național. În holul direcției m-a întîlnit Pache Focșăneanu, director la Constanța. «Vino la mine, să faci un Rică!» Am zis «bine» și m-am dus la mare. Am făcut un Rică, un Hlestakov și altele…“ – interviu realizat de Alecu Popovici pentru Teatrul, 1971. (Ruxandra Mihăilă)
● În ultimii șase ani de zile de cînd predămcreative writing, cele mai frecvente întrebări pe care le primim Florin Iaru și cu mine sînt legate de cum se pregătește un manuscris de proză de ficțiune, care sînt cele mai bune edituri unde să fie trimis și ce trebuie făcut dacă manuscrisul e respins. Ei bine, Fundația „Friends for Friends“, care decernează Premiile Superscrieri, vine cu o soluție și oferă Bursa „Prima carte“. Florin Iaru și cu mine ne vom asigura că cele mai bune idei de proză pot fi transformate în manuscrise publicabile la oricare dintre marile edituri de la noi. Anul viitor, pe vremea asta, ați putea fi un autor publicat! Detalii despre înscriere, preselecție, bursă și programul de mentorat găsiți la http://ffff.ro/prima-carte. (Marius Chivu)
● În fiecare marți seara, pe postul TV5 Monde e o emisiune care se numește Visites Privées, prezentată de simpaticul Stéphane Bern. Dincolo de discuțiile foarte agreabile din platou, așa cum producătorii noștri de televiziune au uitat să facă (sau poate n-au știut niciodată), emisiunea își poartă telespectatorii prin locuri extraordinare, ară-tînd monumente și personaje interesante din Franța, toate avînd legătură cu istoria și patrimoniul parcă nesfîrșit al acestei țări. (Andrei Manolescu)
● Țara moartă, documentarul semnat de Radu Jude, intră în cinematografe din 25 august. Un film de-o simplitate năucitoare, care suprapune istorii, oameni și fapte. Fotografiile din colecția Costică Acsinte, fragmentele din jurnalul medicului Emil Dorian și bucățile din coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii ’30-’40 vorbesc despre lumea românească și despre păcatele ei mai puțin cunoscute. (Ana Maria Sandu)
● Luni, 28 august, la Cinema Muzeul Țăranului, vor fi proiectate două episoade din serialul Izolați în România, realizator Dite Dinesz. Veți vedea imagini din sate și cătune din Vrancea și din Hunedoara unde biserici vechi de peste două sute de ani ajung adăposturi pentru păsări, iar case în care au locuit familii ani întregi sînt acum deschise și își așteaptă în zadar oamenii. Este vorba despre un proiect susținut de Muzeul Național al Țăranului Român, în parteneriat cu TVR. Am semnalat proiecția și pentru că faptul că este bine că astfel de documentare de televiziune ajung și în cinema, la un alt fel de public. (Adina Popescu)
● La ArCuB Gabroveni a început Festivalul Internațional de Teatru Independent „UnderCloud“. La această a zecea ediție sînt programate peste 40 de evenimente. Nu ratați spectacolul Iulius Caesar. Fragmente, de Romeo Castellucci. Programul complet al festivalului poate fi consultat la www.undercloud.ro. (Matei Martin)