Sinestezii & agregări

Publicat în Dilema Veche nr. 705 din 24-30 august 2017
Sinestezii & agregări jpeg

● The Kandinsky Effect, Somnambulist, Cuneiform Records, 2015. 

Vasili Kandinski a fost pictorul jazz prin excelenţă, promotor al sinesteziei geometrie-cromatică-sunet şi lider al unei mişcări antiacademiste cu încărcătură spirituală, o formă de punk transpusă în lumea artelor plastice din vremurile respective. Educat deopotrivă în artele muzicale şi vizuale, a teoretizat şi transferat între cele două lumi principii de deconstrucţie şi reconstrucţie, pornind de la propriile concepţii asupra unor noţiuni axiomatice – punct, linie, formă, culoare, context etc. Grupul The Kandinsky Effect ne arată muzica pe care ar fi făcut o Kandinski dacă s-ar fi născut cu un secol mai tîrziu şi dacă s-ar fi dedicat muzicii în locul picturii.

Trupa îngroaşă rîndurile trio-urilor care mizează pe melanjul dintre jazz, post-rock şi manipulări electro pentru a propune o definiţie a jazz-ului modern. Accentul e pus pe componenta electro cu un rol mai important decît cele uzuale (ornamental ori de texturare). Pentru noţiunile pomenite mai sus – punct, linie, culoare etc. – ni se demonstrează aici echivalenţe sonore, iar pe baza acestora se propun moduri de compunere deliberată ori de agregare improvizată.

Miezul jazz e dat de saxofonistul Warren Walker, cu basistul Gael Petrina asigurînd aluatul, însă munca cea mai solicitantă cade în sarcina toboşarului Caleb Dolister, care e mereu nevoit să vireze ritmic prin curbe strînse cu borduri greu de evitat, oferind în cele din urmă o percuţie spectaculoasă ce se ia la întrecere cu efectele electronice. Punk-jazz – aşa se mai prezintă trupa ocazional, dar eticheta are mai mult de-a face cu energiile libere şi cu antiacademismul ideologic al lui Kandinski decît cu semnificaţia recurentă a termenului (de obicei cu referire la proiectele jazz-metal ale lui John Zorn).

Straturi bogate de efecte electronice sînt aplicate în toate piesele trupei. Dar nu atît cît să intre pe teritoriul infamului electro-jazz cu care diverşi DJ se legitimează în ultima vreme prin cluburile de la noi, încercînd să profite de creşterea popularităţii noului jazz în condiţiile în care graniţele îi sînt încă vag definite. Un potrivit punct de pornire în înţelegerea grupului e piesa cover cu care aceştia îşi condimentează apariţiile live – „Girl Boy Song“ după Aphex Twin – o traducere a elucubraţiilor digitale din varianta originală în structuri jazz instrumentale. Felul în care angajează Aphex Twin muzica electronică e tocmai în direcţia depăşirii limitelor umanului, însă The Kandinsky Effect reuşesc cu un efort acrobatic să restaureze umanismul în construcţii de înaltă abstracţiune.

Titlurile sînt arbitrare, circumstanţiale ori improvizate, fără a propune o naraţiune coerentă. Se urmăreşte mai degrabă proiectarea de imagini puternice („Sunbathing Manatee“, „Sad Fly“, „Annabelle Chases a Bug“), în virtutea sinesteziei kandinskiene pe care grupul o traduce în muzică.

Originile grupului sînt în SUA, spaţiu aflat încă în urma celui european în ce priveşte inovaţia post/nu-jazz. Practic, avem aici o alternativă simplificată la Jaga Jazzist, efectele electronice compensînd diferenţele de resursă umană şi debit sonor. Doi dintre membrii trio-ului au domiciliul la Paris, unde s-a şi alcătuit albumul de faţă, conceput pentru un public tînăr european aflat la primele contacte cu lumea jazz care aşteaptă încă de la muzică un anume zvîcnet electro-rock. Cei trei muzicieni declară preferinţe personale din toate genurile ce se pot prefixa cu post (incluzînd pop şi metal), deci dincolo de referinţele kandinskiene avem de-a face cu o strategie de accesibilizare a jazz-ului asumată şi atent planificată. 

The Kandinsky Effect vor concerta în 25 august în cadrul Smida Jazz Festival, Parcul Natural Apuseni. Mai multe detalii la www.smidajazz.ro

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

image png
Testul auto care a dat mari bătăi de cap șoferilor. Ce mașină trece prima prin intersecție?
Chiar și șoferii cu ani mulți de experiență întâmpină anumite blocaje în trafic atunci când vine vorba de semnele rutiere. Regula din Codul Rutier pe care mulți nu o cunosc a creat mari bătăi de cap.
Steagul folosit de rusi in Ucraina  FOTO captura x Catfitz png
Drapelul de luptă al rușilor în Ucraina a apărut la mitingul AUR de duminică. Icoana de pe steag aparține școlii din Novgorod
Un steag care îl înfățișează pe Isus Hristos pe un fundal roșu a atras atenția la protestele organizate de partidul AUR, duminică, în București. Este vorba de același drapel care a fost purtat de ruși când au invadat Ucraina.
lapte_shutterstock 2495423319 jpg
Cât de miraculos se poate dovedi un pahar de lapte pe zi. Ce spun specialiștii despre importanța consumul de lactate
Noile studii arată că un singur pahar cu lapte pe zi poate scădea riscul de cancer de colon cu mai bine de 17%. Aceleași studii arată că în general consumul de lactate are efecte incredibile în prevenția acestui tip de cancer tot mai răspândit.
lebanon 3836125 1280 jpg
Care sunt cele mai periculoase state din lume. 9 țări, incluse recent pe lista roșie
Călătoriile în unele dintre cele mai populare destinații turistice din lume devin din ce în ce mai riscante. În ultimii ani, mai multe țări, anterior vizitate de turiști din întreaga lume, au fost incluse pe lista roșie de călătorie din cauza conflictelor, instabilității politice și criminalității.
sencha 7807228 1280 jpg
Băutura japoneză care previne demența și ajută creierul să fie sănătos. Cum trebuie să o consumi
Ceaiul verde, băutura tradițională japoneză, s-a dovedit a fi un aliat valoros pentru sănătatea creierului, potrivit unui studiu recent realizat în Japonia.
Grigore Lese
Grigore Leşe, luat cu ambulanţa din hotel, după Premiile Mihai Eminescu. „Pierdere acută a stării de conştienţă”
Interpretul de muzică populară Grigore Leşe a fost transportat de urgenţă la spital, miercuri, la scurt timp după recitalul pe care l-a susţinut în cadrul Galei de decernare a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”.
telecomanda jpg
Postul de televiziune care e la un pas să fie închis: „Să se ia măsurile de rigoare”
Un post de televiziune din țara noastră riscă să fie închis. Consiliul Național al Audiovizualului l-a amendat deja pentru derapaje despre războiul din Ucraina şi despre comunitatea LGBTQ.
IMG 20231126 132504 jpg
Proiect inedit pe locul unde Eminescu a văzut lumina zilei. Cum vrea o fundație culturală să readucă la viață atmosfera de pe vremea Eminovicilor
O fundație culturală din Botoșani vrea să readucă la viață casa în care s-a născut poetul Mihai Eminescu. Imobilul a ars acum 138 de ani și pe locul a fost ridicată, aproape imediat o altă casă. De-a lungul timpului acest imobil a fost transformat în locuință socială, cazino și spațiu comercial.
hellas verona foto facebook1 jpeg
Românii iau cu asalt Italia. După Șucu la Genoa, un alt român s-a „înșurubat” în Serie A
Oficial: echipa de fotbal Hellas Verona a fost vândută astăzi unui fond american din care face parte și un român.