Întoarcerea la Fukushima

Publicat în Dilema Veche nr. 705 din 24-30 august 2017
Întoarcerea la Fukushima jpeg

● Fukushima, dragostea mea / Grüße aus Fukushima / Fukushima mon amour (Germania, 2016), de Doris Dörrie. 

Filmat în alb-negru şi plasat în teritoriile radioactive rămase pustii în urma dezastrului nuclear de la Fukushima, unde, în ciuda radioactivităţii, ni se spune că guvernul încurajează oamenii să revină la rămăşiţele vechilor case din zona de excludere, Fukushima, dragostea mea urmăreşte o fată de origine germană în călătoria sa în Japonia, care începe ca o încercare bine intenţionată, dar destul de copilărească (nepusă la punct, venită mai degrabă dintr-un impuls, dar fără un plan), de a ajuta supravieţuitorii mai în vîrstă ai tragediei colective din 2011 să facă faţă pierderilor suferite, alături de alţi voluntari, printre care un clovn, care nu se diferenţiază foarte mult ca personaje. Marie (Rosalie Thomass) organizează activităţi făcute să le ridice moralul prin jocuri, dar cum ar putea cursurile ei de gimnastică cu cercuri Hula Hoop să compenseze, de pildă, faptul că oamenii şi-au pierdut casele, apropiaţii şi că, din cauza radiaţiilor cauzate de accidentul nuclear, locuiesc în nişte adăposturi? Filmul conţine, pe lîngă construcția sa melodramatică, momente absurd-comice construite în special din dialogurile cam schematice dintre două personaje (Marie mai face conversaţie cu un localnic şi învaţă să spună „noroc“ în japoneză), fantasy și mitologie (în care apar fantome cu probleme nerezolvate, alungări de spirite cu ajutorul mieunatului) şi elemente japoneze care fac parte din locurile culturale comune (celălalt personaj central al filmului e Satomi (Kaori Momoi), o gheişă, iar comunicarea dintre Marie şi ea se învîrte în jurul tradiţiei ceaiului şi al eleganţei japoneze pe care gheişa încearcă să i-o transmită „elefantului“ european). Finalul filmului introduce un element bizar-suprarealist: un om cu un cap de pisică foarte expresiv pe care Marie îl întîlneşte în aglomeraţia a ceea ce pare să fie o gară. Toate acestea sînt departe de tratarea serioasă a subiectului Fukushima şi a problemelor reale pe care le-ar pune, ceea ce ar putea fi perceput ca ofensator avînd în vedere gravitatea istorică, dar, din nou, filmul ne arată de la început, prin personajul principal „neinițiat“, prin stilul regizoral care favorizează crearea unei atmosfere a unui loc bîntuit, cu case aflate în pustie, spulberate de vînturi, că intenția sa ține mai degrabă de fantezie poetică decît de realism. O excepție face partea finală, în care sînt introduse fragmente documentare dintr-un protest (iarăşi, o convenţie clasică) în care apar personajele reale care au inspirat filmul, care scandează împotriva activităților nucleare, dar ea rămîne o sugestie indirectă la evenimentele istorice, așa cum rămîne, de altfel, întregul film.

Multe dintre soluţiile dramaturgice şi detaliile culturale prezente aici sînt clasice şi vor părea destul de familiare oricărui spectator, indiferent cît de puţin familiarizat ar fi cu elementele culturii japoneze. Problema Mariei, încercarea de a se face utilă localnicilor, îşi găseşte o rezolvare în ajutarea gheişei care vrea să se întoarcă în vechea sa casă din zona părăsită. Problema de fond a protagonistei, motivaţia pentru care vrea să se facă utilă, se lasă aflată tîrziu, nu neapărat pentru a crea un anumit suspans (filmul dezactivează momentele dramatice şi le transformă în nostalgie), cît pentru a face o paralelă între dezastrul natural şi lumea interioară a Mariei, zguduită şi ea de pierderea unei relaţii. Această paralelă care reiese din momentul în care cele două femei se întorc în zona radioactivă şi încep să amenajeze locul fostei locuinţe a lui Santomi e mult mai distinct conturată. O mizanscenă a unui spaţiu bîntuit care, cu toate acestea, e departe de mizanscena unui horror, unui loc al groazei, e formată din spaţii pustii întinse, în care saci de pămînt radioactiv sînt aranjaţi în stive bătute de vînt şi în care casa lui Santomi e pe jumătate deschisă în bătaia lor, cu perdele care se vîntură fără oprire şi un sunet diegetic de şuierături, acompaniat de muzica lui Ulrike Haage. Aceasta constituie şi partea cea mai reuşită a filmului, de sugerare a trecutului care bîntuie cele două suflete. Faptul că, dincolo de spaţiul creat, filmul adaugă şi personaje venite să întruchipeze oameni care au fost şi care îşi caută liniştea aduce o notă de poveste clasică mult mai pregnantă.

Cu o rezolvare finală care restabileşte echilibrul (şi al locului, şi al fetei care făcuse călătoria la Fukushima, şi al localnicei care încearcă să îşi recupereze viaţa), filmul se înscrie într-o linie clasică a poveştilor mitologice cu fantome. 

Ancuța Proca este critic de film.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

erotica 4512433 1280 jpg
Planul elaborat pe care un bărbat l-a pus la cale pentru a fugi cu amanta. Și-a înscenat moartea, dar a avut parte de o surpriză
Un bărbat din Statele Unite a pus la cale un plan care ar putea părea demn de un scenariu de film: și-a înscenat moartea pentru a fugi cu amanta, lăsând în urma sa o operațiune de căutare masivă și o întreagă familie îngrijorată.
FOTO IPJ Alba
Jandarmii au intervenit pentru deblocarea unei mașini din nămeți. În vehicul se afla și un copil
Jandarmii din Alba au deblocat din nămeţi, duminică seara, o maşină în care se aflau doi adulţi şi un copil în vârstă de doi ani. Ei au povestit jandarmilor că se întorceau de la ski şi s-au rătăcit, iar apoi au rămas blocaţi în stratul gros de zăpadă din zonă.
Schengen shutterstock 8 jpg
Cu cât ar putea să crească PIB-ul României după aderarea la spațiul Schengen. Principalii beneficiari în următorul deceniu
Aderarea României la spaţiul Schengen poate genera o creştere cu până la 2% a PIB-ului României anul viitor, cu beneficii ce se vor resimti pe parcursul următorilor 10 ani, arată un comunciat al asociaţiei patronale RESTO Constanţa.
ianis hagi rangers profimedia jpg
cat jpg
Miracol chiar înainte de sărbători: Un motan a fost găsit și s-a reunit cu stăpânul său după 11 ani. VIDEO
Aceste sărbători vor rămâne pentru totdeauna în memoria lui Dave Dexter, un tânăr din Statele Unite, care și-a regăsit motanul pierdut în urmă cu mai bine de un deceniu.
Cel puţin 40 de persoane au fost ucise într un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza Foto   X jpg
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza. Și un jurnalist de la Al Jazeera a fost omorât
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat duminică organizaţia de apărare civilă din teritoriu, condusă de Hamas.
Horoscop dragoste iubire FOTO Shutterstock jpg
Horoscop luni, 16 decembrie. Nativii unei zodii trebuie să fie pregătiți să primească noi membri în familie
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 16 decembrie. Ce rezervă prima zi a săptămânii pentru nativi.
Târgul de Crăciun de la Craiova Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Cât a plătit o turistă pe mâncare la Târgul de Crăciun din Craiova. „Nici pe bulevardul Champs-Élysées nu costă atât”
O turistă a dezvăluit, într-un videoclip publicat pe TikTok, cât a plătit pentru un cârnat, trei mici, jumări și cartofi la Târgul de Crăciun din Craiova. Femeia a gustat din fiecare produs și s-a declarat încântată.
ungaria handbal nemzeti sport webp