Ungaria lui Orbán, Balkanik Festival, Braşov Jazz & Blues Festival

Publicat în Dilema Veche nr. 707 din 7-13 septembrie 2017
Ungaria lui Orbán, Balkanik Festival, Braşov Jazz & Blues Festival jpeg

● Braşov Jazz & Blues Festival, între 7-9 septembrie, la Teatrul Dramatic „Sică Alexandrescu“, ultimul mare festival de gen al anului: Mammal Hands, Tristan, Benedikt Jahnel Trio, Joanne Shaw Taylor şi alţii (detalii pe www.brasovjazz.ro). Ca unul care merge la festivaluri de jazz, vă pot spune că scena aceasta e în creştere la noi, iar acest foarte tînăr festival merită urmărit la faţa locului. (Marius Chivu)

● Această carte despre mărirea și decăderea lui Viktor Orbán e, de fapt, o poveste cu tîlc despre cum se face și se desface o societate deschisă: Paul Lendvai, Ungaria lui Orbán (editura Polirom, traducere de Maria-Magdalena Anghelescu). (Matei Martin)

● La final de săptămînă, Balkanik Festival – între 8-10 septembrie, la Gara Regală Băneasa. Mergeţi să-i ascultaţi pe Fanfare Ciocârlia, Yasmine Hamdan, Barcelona Gypsy Klezmer Orkestra sau Mitsoura ft. Jawhar, printre alţii, sau bucuraţi-vă de spectacolele de dans, circ şi joc cu focul, şi de bucătăria cu arome balcanice. Programul complet pe www.balkanikfestival.ro. (Cristina Ştefan)

● „Încep această carte fără cea mai mică tragere de inimă, deși, dacă e să fiu sincer, inima este cea care mă îndeamnă să scriu.“ Uneori, cînd descopăr cîte o carte în bibliotecă, despre care habar n-am cum s-a ascuns de mine atîta timp, mi se pare că am primit un cadou. Învățături pentru delfin a lui Mircea Horia Simionescu e absolut minunată. (Ana Maria Sandu)

● Dacă ajungeți prin Peloponez, nu ratați orășelul Nafplio. Eu abia acum l-am descoperit. Cochet, arhitectură venețiană, cetăți, străduțe minunate, taverne, magazine, lume liniștită, port, golf spectaculos cu apă verde. Pe scurt, tot ce trebuie. Teatrul antic de la Epidavros e în apropiere. Bineînțeles că merită și el o vizită. (Andrei Manolescu)

● Stasiland. Poveşti din spatele Zidului Berlinului de Anna Funder (Editura Litera), o carte super-premiată şi foarte tradusă în care scriitoarea australiană a adunat, de la membrii poliţiei secrete est-germane, poveşti de supravieţuire şi supraveghere de dincoace de Zid. Dacă vă plac cărţile de non-ficţiune ale Svetlanei Aleksievici, Anna Funder oferă acelaşi tip de experienţă de lectură, deopotrivă emoţionantă, crudă şi lirică. (Marius Chivu)

● Din seria de cărți pe care i-a dedicat-o Editura Spandugino, merită oricînd (re)citite cele două volume de Întîlniri cu Solomon Marcus. Sînt cîteva sute de contribuții și mărturii din partea celor care l-au cunoscut (de la Ana Blandiana și Nichita Stănescu pînă la foști studenți și colaboratori). Din ele se desprinde profilul unui savant adevărat, cum foarte puțini mai avem. (Dana Călinescu) 

● La Aniversară!… Barbu Cioculescu – 90: „Alegere nu prea a fost. Actul de la 23 August a fost impus de necesități. Nu se poate pune problema dacă a fost sau n-a fost bun. El a fost impus de realități. Nu puteam continua războiul. Venea toamna, trebuiau să se deschidă școlile. În orașe, care se aflau sub bombardament american – ministerele erau toate evacuate din București în orașe de provincie și ar fi trebuit să revină –, se simțea că trebuie să se întîmple ceva înainte de 1 septembrie. Și a fost acest 23 August, curajos realizat. Ceea ce a făcut atunci Regele Mihai a fost un act de un curaj extrem și de maximă îndrăzneală politică.“ – interviul complet în Manuscriptum, nr. 1/2016. (Ruxandra Mihailă)

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

image png
Carmen Șerban sare în apărarea Adrianei Bahmuțeanu, care se luptă să-și recupereze copiii din casa lui Silviu Prigoană
Carmen Șerban, renumită cântăreață și bună prietenă cu Adriana Bahmuțeanu, intervine în lupta acesteia de a-și recupera băieții, pe Maximus și pe Eduard, din casa regretatului lor tată. Ce dezvăluiri a făcut artista?
cub horoscop 1 gif
Horoscop vineri, 13 decembrie. Gemenii se tem să facă primul pas, iar Scorpionii iau distanță față de partener
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de vineri, 13 decembrie.
andreea balan victor cornea colaj instagram jpg
Andreea Bălan, declarații neașteptate despre nunta cu Victor Cornea: „Este hotărârea lui, decizia lui și va fi cum vrea el”
Andreea Bălan traversează cea mai frumoasă perioadă a vieții ei, de mai bine de un an de zile. Recent, jucătorul de tenis a cerut-o în căsătorie în timpul zborului către Laponia. După acest eveniment important pentru ei și cei dragi, urmează întrebarea: pe când nunta?
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
La 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului și de la prăbușirea regimului comunist în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Muzeul Național Cotroceni și Institutul Cultural Român (ICR) itinerează expoziția „35 de ani și o zi”.
SCHENGEN jpg
România în Schengen – O victorie pentru români! Care este următorul pas
Începând cu 1 ianuarie 2025, România va fi membră cu drepturi depline a Spațiului Schengen. Aceasta nu este doar o realizare pe care eu o consider ca fiind istorică pentru țara noastră, ci și o demonstrație a capacității Uniunii Europene de a evolua și de a-și îndeplini promisiunile.
Politie Serbia FOTO Shutterstock jpg
Autorul masacrului de anul trecut de lângă Belgrad, condamnat la 20 de ani de închisoare
Un tribunal sârb l-a condamnat, joi, la 20 de ani de închisoare pe autorul masacrului din mai anul trecut de lângă Belgrad, soldat cu nouă victime cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (7) jpg
Un apel la 112 a anunțat că gruparea lui Horațiu Potra a plecat înarmată spre București: „Vin înarmați, vor să facă prăpăd”. Legătura cu Georgescu
Pe 4 decembrie 2024, cu două zile înainte de decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, Horațiu Potra a fost sunat de liderul grupării infracționale „Ciurarii”, care i-a comunicat că „mâna dreaptă” a unui candidat ar dori să poarte o discuție cu el.
Andrei Bănuță este un artist foarte muncitor și ambițios la cei 25 de ani ai săi
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
Podul superb din România care a fost la un pas de distrugere în timpul Primului Război Mondial. E considerat o capodoperă a ingineriei
Podul de la Cernavodă, inaugurat în 1895 și considerat o capodoperă a ingineriei vremii, a fost la un pas de distrugere în timpul Primului Război Mondial.