Ungaria lui Orbán, Balkanik Festival, Braşov Jazz & Blues Festival
● Braşov Jazz & Blues Festival, între 7-9 septembrie, la Teatrul Dramatic „Sică Alexandrescu“, ultimul mare festival de gen al anului: Mammal Hands, Tristan, Benedikt Jahnel Trio, Joanne Shaw Taylor şi alţii (detalii pe www.brasovjazz.ro). Ca unul care merge la festivaluri de jazz, vă pot spune că scena aceasta e în creştere la noi, iar acest foarte tînăr festival merită urmărit la faţa locului. (Marius Chivu)
● Această carte despre mărirea și decăderea lui Viktor Orbán e, de fapt, o poveste cu tîlc despre cum se face și se desface o societate deschisă: Paul Lendvai, Ungaria lui Orbán (editura Polirom, traducere de Maria-Magdalena Anghelescu). (Matei Martin)
● La final de săptămînă, Balkanik Festival – între 8-10 septembrie, la Gara Regală Băneasa. Mergeţi să-i ascultaţi pe Fanfare Ciocârlia, Yasmine Hamdan, Barcelona Gypsy Klezmer Orkestra sau Mitsoura ft. Jawhar, printre alţii, sau bucuraţi-vă de spectacolele de dans, circ şi joc cu focul, şi de bucătăria cu arome balcanice. Programul complet pe www.balkanikfestival.ro. (Cristina Ştefan)
● „Încep această carte fără cea mai mică tragere de inimă, deși, dacă e să fiu sincer, inima este cea care mă îndeamnă să scriu.“ Uneori, cînd descopăr cîte o carte în bibliotecă, despre care habar n-am cum s-a ascuns de mine atîta timp, mi se pare că am primit un cadou. Învățături pentru delfin a lui Mircea Horia Simionescu e absolut minunată. (Ana Maria Sandu)
● Dacă ajungeți prin Peloponez, nu ratați orășelul Nafplio. Eu abia acum l-am descoperit. Cochet, arhitectură venețiană, cetăți, străduțe minunate, taverne, magazine, lume liniștită, port, golf spectaculos cu apă verde. Pe scurt, tot ce trebuie. Teatrul antic de la Epidavros e în apropiere. Bineînțeles că merită și el o vizită. (Andrei Manolescu)
● Stasiland. Poveşti din spatele Zidului Berlinului de Anna Funder (Editura Litera), o carte super-premiată şi foarte tradusă în care scriitoarea australiană a adunat, de la membrii poliţiei secrete est-germane, poveşti de supravieţuire şi supraveghere de dincoace de Zid. Dacă vă plac cărţile de non-ficţiune ale Svetlanei Aleksievici, Anna Funder oferă acelaşi tip de experienţă de lectură, deopotrivă emoţionantă, crudă şi lirică. (Marius Chivu)
● Din seria de cărți pe care i-a dedicat-o Editura Spandugino, merită oricînd (re)citite cele două volume de Întîlniri cu Solomon Marcus. Sînt cîteva sute de contribuții și mărturii din partea celor care l-au cunoscut (de la Ana Blandiana și Nichita Stănescu pînă la foști studenți și colaboratori). Din ele se desprinde profilul unui savant adevărat, cum foarte puțini mai avem. (Dana Călinescu)
● La Aniversară!… Barbu Cioculescu – 90: „Alegere nu prea a fost. Actul de la 23 August a fost impus de necesități. Nu se poate pune problema dacă a fost sau n-a fost bun. El a fost impus de realități. Nu puteam continua războiul. Venea toamna, trebuiau să se deschidă școlile. În orașe, care se aflau sub bombardament american – ministerele erau toate evacuate din București în orașe de provincie și ar fi trebuit să revină –, se simțea că trebuie să se întîmple ceva înainte de 1 septembrie. Și a fost acest 23 August, curajos realizat. Ceea ce a făcut atunci Regele Mihai a fost un act de un curaj extrem și de maximă îndrăzneală politică.“ – interviul complet în Manuscriptum, nr. 1/2016. (Ruxandra Mihailă)