DILEMABLOG

Pagina 7
Ipostaze feminine jpeg
Ipostaze feminine
Unde-i egalitatea sexelor? Florin Pandele, de pildă, e prezentat drept „primarul comunei Voluntari”, şi nu drept „soţul Gabrielei Firea”.
Mica mea distopie jpeg
A înțelege
Mereu m-am întrebat cum se aliniază astrele și ce mișcări tectonice trebuie să se producă în univers ca doi oameni să se întîlnească și să se înțeleagă cu adevărat.
Buricul pămîntului jpeg
Falsa generozitate
Cînd eram mică, ai mei mă învăţau să „împart”. O făceam, dar bombănind şi cu strîngere de inimă.
Trump  „Corporatizarea” relațiilor internaționale jpeg
Mica mea distopie jpeg
Cruzimea noastră și a celorlalți
Dacă îi spui cuiva că a fost crud cu tine, într-o anumită situație, se va supăra. Cred că, uneori, poți să accepți mai ușor răul, decît cruzimea. Care doare, dar te și trezește.
Buricul pămîntului jpeg
Buricul pămîntului
Cine e cel mai frumos? Ha? Cine e cel mai iubit din lume? Cine e frumosul meu? Cine e cel mai cel  din lume? Cine e minunatul?
Mirări jpeg
Mirări
Chiar dacă în sîngele nostru curge sînge republican, noi avem încă nevoie de teatru!
Noile tabuuri jpeg
Noile tabuuri
Dacă la firul ierbii nu putem vorbi raţional despre acele subiecte care ţin de sfera societăţii în care trăim, dacă le transformăm în tabuuri, ca să nu se "işte" ceartă, nu putem avea, de fapt, nici o pretenţie la o schimbare în bine.
Mica mea distopie jpeg
Bărbatul din tren
„Ce faci, dormi?/ La ora asta?/ Bă, da tu știi pe unde sînt eu acum? În tren, mă duc la Bechet, pe la frații mei./ Mă întorc pe 1 noiembrie. Bine, doamne ajută! Hai, sănătate.”
Rock’n’roll vs comunism jpeg
Rock’n’roll vs comunism
Cu mama am fost şi cînd au venit prima oară Robert Plant şi Jimmy Page la Bucureşti, la Deep Purple de asemenea, la Bob Dylan, la Phoenix şi Iris, şi ne-am îndreptat inclusiv spre underground cu concerte de muzică improvizată şi hip hop.
Agresivitate jpeg
„Eu nu sînt prostul tău“
Cînd s-a întors din Statele Unite, amicul meu era cel mai calm şofer pe care l-am cunoscut vreodată. Neobişnuit cu traficul din Bucureşti, nu se enerva cînd cineva îi tăia calea.
Spaţiul personal jpeg
Spaţiul personal
Ce mai înseamnă noțiunea de „privat“ atunci cînd împarți, forțat, timp de mai multe zile, o cameră cu alți pacienți? Mă trezesc implicată fără să vreau în vieţile private ale altora – şi ei, în a mea. Spaţiul personal nu mai există şi nu știu cum să fac să-mi păstrez intimitatea într-o încăpere atît de strîmtă, cu atîția oameni în jur, în mod constant.
Mica mea distopie jpeg
Mica mea distopie
Nu cred că e zi în care să nu mă gîndesc cum ar fi ca, într-o dimineață, să deschid ochii și să-mi spun: „Gata, în următoarele 12 ore, sînt pregătită să experimentez starea de nesimțire”.
Știri la „second hand” jpeg
Știri la „second hand”
Să ne închipuim, așadar, că arătăm la TV imaginea unei femei oarecare mergînd pe stradă, pe fundalul unei știri al cărui subiect este prostituția. Nădăjduiesc că femeia din imagine este prostituată pentru că asta îmi sugerează știrea respectivă, corect?
Ghinion sau strategie? jpeg
Ghinion sau strategie?
Deja obișnuită cu situația de a bate la ușa Europei în speranța unei integrări plenare în sînul comunității, România pare a fi blocată într-un soi de ciclu vicios în care seriilor de rapoarte pozitive le succed refuzuri echivoce.
O, tu, Ateneule! O, tu, Enescule! O, tu, Victorie! jpeg
O, tu, Ateneule! O, tu, Enescule! O, tu, Victorie!
Pînă la următoarea călătorie în lumea Ultimilor martori ai Svetlanei, facem un popas în lumea Victoriei Vassillenko (numele domnișoarei spune totul) din Bulgaria, artista care și-a trăit visul cîștigînd unul dintre cele mai prestigioase trofee din domeniul muzicii clasice internaționale: premiul I (secțiunea pian) în cadrul celei de-a XIV-a ediții a festivalului internațional de muzică clasică „George Enescu”.
Sushi de București jpeg
Sushi de București
Cu sushi-ul cred că e așa: cine a încercat o dată o să-și dorească să repete experiența și va face tot ce ține de el să descopere, în orice oraș nou în care ajunge, încă un loc pe care să-l încerce.
Predicatorilor antivaccin jpeg
Predicatorilor antivaccin
Acum cîţiva ani am crezut că mor.
Cîinii cu stăpîn jpeg
Cîinii cu stăpîn
Cînd partea de oraș în care viețuiesc a fost eliberată de sub „asediul“ cîinilor comunitari, mărturisesc că am respirat ușurat. Omniprezența lor mă irita, iar pe soția mea o înfricoșa de-a dreptul.
Ce a făcut şi ce n a făcut Sorin Oprescu jpeg
Cum se mai simt grecii
În ciuda multelor necazuri, a guvernului de extremă stînga și a previziunilor de Pitie cu care ne-a obișnuit mass-media, Grecia pare deocamdată a fi la locul ei, așa cum o știm.
Agresivitate jpeg
Sînt politicos, dar mă tratez
M-am trezit de multe ori în acele ipostaze în care îţi este greu să refuzi o invitaţie, dacă nu ai o motivaţie reală. Nu pot minţi şi nici nu pot invoca acel "moft" de a nu avea chef să fac ceva.
Linia cu margini inegale jpeg
Ce am purtat joi
A fost prima dată cînd m-am gîndit serios la întrebarea „de ce nu citesc copiii?”. Și că, dacă nu crești un public pentru care literatura să însemne și altceva decît niște texte obligatorii, posibile subiecte de examen, el nu va veni niciodată din cer.
Cum mi am făcut prieteni muncind jpeg
Cum mi-am făcut prieteni muncind
Mîine apare în Dilema veche un dosar numit „Ce-am avut și ce-am cîștigat la Festivalul Dilema veche”. Așa că îmi permit, în loc de „promo”, cîteva mărturisiri.
Meseria de nonpărinte jpeg
Meseria de nonpărinte
Chiar şi cel mai bine intenţionat părinte poate da greş, confundînd nevoile sale cu cele ale copilului. Cum ştii cînd e prea mult, şi e cazul să te dai mai în spate? Cum să-ţi dai seama că eşti o mamă hiperprotectivă şi asta-i dăunează copilului tău?
Parc(are)?! jpeg
Parc(are)?!
Cred că Oradea e singurul oraş din România, poate din lume, în care a fost „legalizată” circulaţia vehiculelor pe trotuar. Cu acte de la Primărie şi cu îngăduinţa poliţiei!
Agresivitate jpeg
Lucruri nesănătoase
Dacă e să vorbim despre fructe și legume, găsim pe net liste întregi care te-ar face să devii un pustnic alimentar care ajunge să moară de foame înainte să moară de cancer.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Bani, bani, bani…
Lamentaţia că nu avem bani pare că a devenit alibiul perfect pentru toate neputinţele noastre naţionale.
Linia cu margini inegale jpeg
Cînd te întîlnești cu Micul Prinț
Uneori, te gîndești la o grămadă de lucruri care au legătură cu tine, pentru că, într-o zi, te întîlnești cu micul prinț în carne și oase.
Eu unde sînt? jpeg
Eu unde sînt?
Iată-mă la două săptămîni distanță de data la care voi împlini 32 de ani. Trebuie să fiu mîndru pentru atîtea lucruri, dar nu sînt. Nu sînt încă pe deplin împlinit.
Cum să fii dilematic în lumea Ultimilor martori (I) jpeg
Cum să fii dilematic în lumea Ultimilor martori (I)
Am terminat Ultimii martori ai Svetlanei Aleksievici, volum publicat chiar în anul nașterii mele: 1985.
Nesiguranţă şi neîncredere jpeg
Nesiguranţă şi neîncredere
Polițistul face pași hotărîți spre mașina mea și-l aud spunînd, în timp ce ținea mîna îndreptată către mine: „Bă, tu nu te uiți, mă, la mine, prostu’ dreacu’ ce ești?“
Casa Dinu Lipatti png
Casa Dinu Lipatti
Vă scriu pentru a vă atrage atenția asupra unei amenințări iminente la adresa patrimoniului cultural al Bucureștilor.
Agresivitate jpeg
Justificările Gabrielei Firea
„Vor veni şi turişti străini să o vadă” - hoarde de pelerini care, probabil, după o bere în Lipscani, vor trece pentru un selfie şi pe la biserică.
Linia cu margini inegale jpeg
Viața virtuală
Prea conectați ca să ne mai apropiem de-adevăratelea. Amorul aduce cu el vulnerabilitate și pielea celuilalt n-are, din păcate, textura butoanelor.
Linia cu margini inegale jpeg
Ucenicul
Am jucat poker online în neștire. Credeam că mi-e bine. Eram bun. Ultima dată am cîștigat 15.000 de Euro. Nu ieșeam cu săptămînile din casă. Și habar n-aveam pe ce lume trăiesc. Așa mi-au trecut niște ani din viață, din care n-am nici o amintire.
Camere suspendate jpeg
Camere suspendate
E trecut de unu noaptea și stau în camera 404 a unui hotel din Odessa. E liniște. Dacă trag draperia, dincolo de fereastră nu e strada sau Opera, ci alte camere, care mai devreme erau luminate.
Re uniformizarea şcolară jpeg
Micile tragedii
Dar, tot uneori, ni se întîmplă şi să punem lucrurile în perspectivă. Cînd unui prieten i se întîmplă o tragedie reală. Cînd deschidem facebook-ul sau televizorul şi aflăm că la Nisa un camion a intrat în mulţimea de oameni adunaţi să serbeze Ziua Franţei.
A avea sau nu copii jpeg
A avea sau nu copii
Am prieteni cu copii. Am și prieteni fără copii. Toți sînt fericiți cu alegerea făcută. Și eu la fel, deocamdată.
Ieri şi nicăieri jpeg
Ieri şi nicăieri
Nu au existat din timp programe pentru formarea specialiștilor în domeniul fondurilor europene și nu există preocupare pentru pregătirea și promovarea românilor în posturi semnificative în instituțiile europene. România e doar formal a șaptea țară membră, nereușind să devină un jucător care contează.
Ce urmează după tragedie? jpeg
Puștii de 60 de ani
Cum te raportezi, la aproape 60 de ani, la ghidușiile adolescentine de odinioară? Ți le poți reactiva pentru o seară, poți redeveni adolescent sau ele rămîn în suflet ca niște fantome ale tinereții?
Așteptarea jpeg
Așteptarea
Jurnalul de acum e despre apusul unei vieți, despre lumea care pare la fel, dar nu e, după ce M a murit. Matei Călinescu are 73 de ani scrie prima însemnare. Apusul biolgic începe să-i sufle în ceafă. Onestitatea cu care Matei Călinescu se raportează la bătrînețe devine din ce în ce mai tulburătoare, pe măsură ce trece timpul.
elev evaluare nationala proba scrisa jpeg
Plicul și Evaluarea Națională
Vă simțiți fericită, doamna profesoară?, mă întreabă un elev de la clasa a VIII-a A. Încercase tot anul să mă provoace. Dorea să mă vadă la televizor, cum agresez copiii și cum nu am metode și cum am trecut degeaba testul psihologic.
După TIFF  jpeg
Frica de granițe
Nimeni din familia mea nu mai fusese vreodată în străinătate. Asta atîrna greu. Îmi aduc și acum aminte emoția pregătirilor. Îngrijorarea mamei, care se gîndea la tot felul de artificii. I-a venit ideea să-mi ascundă banii, pe care trebuia să-i schimb o dată ajunsă acolo în mărci, în niște pliculețe de pansamente sterile, pe care mi le-a pus apoi sub sticla de la termos. Clandestinitatea și spaima se învață pas cu pas.
Acul, Mira mea și Google jpeg
Acul, Mira mea și Google
I-am povestit chestia asta unui șef de la Google. Mi-a zis: „Sigur, noi sîntem bucuroși că încasăm banii, dar sînt bani aruncați degeaba”.
După TIFF  jpeg
O zi obișnuită
Nu știu cum vă descurcați cu nisipul zilei care tocmai s-a dus și nici ce faceți cu el, dar mie mi se întîmplă cam așa: mă pun, uneori, seara în pat și stau cu ochii în tavan și mă întreb ce-am păstrat din cele 12 ore care au trecut.
Re uniformizarea şcolară jpeg
De ce sînt restanţieră?
Am observat că, dacă depun declaraţiile după deadline, la ANAF nu mai sînt cozi, e linişte, iar angajaţii sînt politicoşi, te ajută (chiar dacă eşti imbecil) şi o fac cu surîsul pe buze. Aşa că, da, prefer să plătesc o amendă ca să fiu tratată în mod civilizat.
După TIFF  jpeg
După TIFF
Au trecut 15 ani peste TIFF și peste noi, dar atîta vreme cît răsăritul ne mai prinde pe ringul de dans, încă ne ținem bine. Și lumea pare bine mersi și la locul ei.
După TIFF  jpeg
Vedere de la Praga
M-am reîntors săptămîna trecută pentru Tîrgul de carte, aflat la a 22-a ediție. Am găsit un oraș înțesat de turiști, unde berea curge în continuare în valuri, unde poți să stai pînă tîrziu la mese și auzi foarte rar vorbindu-se cehește.
Bărbați, nebărbați, dar totuși bărbați jpeg
Bărbați, nebărbați, dar totuși bărbați
Mișcarea feministă din anii ’70 a luptat pentru emanciparea femeii în societate, precum și pentru egalitatea de șanse dintre femei și bărbați. Dar dincolo de aceasta, premeditat sau nu, mișcarea a dus la instaurarea unei perpetue suspiciuni privind discriminarea pe criterii sexuale. Dar oare numai femeile sînt cele discriminate?
Ipostaze feminine jpeg
Poate Facebook să ne definească relaţia?
Ştie că ţi-e dor. Ştie că îl stalkuieşti şi îţi face treaba mai uşoară, punîndu-ţi mai în faţă în newsfeed postările lui. Facebook e îngăduitor cu obsesiile noastre.