Mirări

Alina MAER
26 octombrie 2016
Mirări jpeg

Opinie la articolul lui Victor Scoradeţ, „Deşteaptă-te, române!… Sau mai bine nu?“

Un bun prieten, ştiindu-mă abonata Dilemei vechi, mi-a cerut numărul în care auzise că s-a scris despre probleme din interiorul Teatrului „Toma Caragiu“. Eram în urmă cu cititul ultimului număr, aşa că m am grăbit să văd  ceea ce credeam că se referă la ediţia a VI-a a Festivalului de Teatru găzduit de instituţia ploieşteană la început de noiembrie sau la participarea spectacolului Punctul orb în Festivalul Naţional de Teatru. Am rămas surprinsă că articolul, o întreagă pagină, nu vorbea de festival, nici nu comenta în adevăratul sens al cuvîntului vreo piesă, ci analiza strict neînţelegerile apărute în interiorul vulnerabilului triunghi director – regizor – actor, cu referire la ultima comedie pusă în scenă, Craca de la miezul nopţii, în regia dnei Theo Herghelegiu.

M-a surprins tonul articolului, acela de morală transparentă în care sînt prezentate personajele, cu nume şi prenume, faptele, şi pe urmă învăţătura directă, de genul reţineţi şi evitaţi.

Sînt doar un spectator fidel de teatru, care a văzut toate piesele ce s-au montat în ultimii ani la Ploieşti. Pe dna Mihaela Rus nu o cunosc personal, dar am auzit că este un om de bază al echipei Teatrului de Păpuşi. Pe dnul George Liviu Frîncu îl consider unul din cei mai buni actori de comedie pură din ţară, de dragul dansului, eu şi copiii mei vedem piesele în care joacă de mai multe ori. Pe dna Theo Herghelegiu o cunosc indirect prin montările din teatrul independent, ultima văzută fiind Moscova Petuşki la Unteatru. Dnul Victor Scoradeţ mă sperie prin articolele intolerante şi agresive pe care le publică în mediul virtual referitor la războiul dintre teatrul independent şi cel de stat. Nu prea simţi spiritul dilematic, ci doar o uşoară aroganţă, fie ea din sferele înalte ale cunoaşterii fenomenului teatral.

Personal, nu am fost încă la piesa Craca de la miezul nopţii, părerea unor prieteni care au văzut-o a fost că este o comedie bună.

Poate dna Rus, noul director, are un stil dictatorial, ceea ce nu e de salutat într-o instituţie de cultură. Poate dnul Frîncu este nemulţumit de managementul exercitat de dna Rus. Poate dnei Herghelegiu i se par nedrepte imixtiunile în regia propriilor spectacole. Am spus POATE pentru  că nimeni nu ştie exact ce s a întîmplat în culisele Teatrului „Toma Caragiu“. Oare teatrul ploieştean e singurul teatru în care există discuţii aprinse între regizori – direcţiune –actori? Oare nu există multe publicaţii în care tonul articolelor este dat doar de unele persoane din interior, ceilalţi urmînd calea propusă? Nu spun că e bine, dar nu vreau să ajungem a ne plînge Dilemei vechi de nedreptățile pe care unii dintre noi le trăim în viaţa de zi cu zi, în profesie sau în societate.

Pentru cei din Ploieşti, Festivalul de Teatru de la început de noiembrie reprezintă o mult aşteptată bucurie. Apariţia unui astfel de articol într-o publicaţie de prestigiu umbreşte puţin importanţa festivalului. Şi e păcat. Chiar dacă în sîngele nostru curge sînge republican, noi avem încă nevoie de teatru!

Cu stimă, Alina MAER, Ploieşti

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Cristian Mureșan, economist român din Paris: „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“ EXCLUSIV
Economistul Cristian Mureșan spune că în 1989, țări precum Polonia și România au plecat pe picior de egalitate și au avut o creștere spectaculoasă a PIB-ului, mai ales după aderarea la Uniunea Europeană.
image
image
Care este cea mai ieftină capitală din Europa pentru amatorii de city break-uri. Se poate mânca cu mai puțin de 3 euro
În orașul cu cel mai bun preț pentru amatorii de city break-uri costurile sunt cu peste 10% mai mici decât cel de pe locul secund, Lisabona.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.