DILEMABLOG

Pagina 6
E cool să postești jpeg
Coatele ascuțite și obrazul gros
Vei zîmbi. Ți se va imputa că nu ai fost loial. Vei ridica din umeri. Vei fi tras la răspundere pentru minciunile pe care le-ai scornit, pentru intrigile pe care le-ai țesut, pentru ițele pe care le-ai tras doar ca să îți iasă ție pasiența, fără să te preocupe că, în timpul procesului, ai încălcat reguli și ai rănit oameni.
Ipostaze feminine jpeg
Bucureştiul sonor
Nu auzi în fiecare zi pe cineva cîntînd la harpă, la intrarea într-o piață de legume.
Mica mea distopie jpeg
Onestitatea suferinței
Mă uit în jur, uneori, și mă întreb dacă nu cumva lipsa de implicare și de fragilizare în relațiile dintre oameni nu funcționează, subconștient, ca un scut împotriva durerii.
„Miliarde pentru Cărtărescu” jpeg
„Miliarde pentru Cărtărescu”
Chestiunea s-a redus la un singur nume: Mircea Cărtărescu, despre care s-a spus că ar fi beneficiat de „miliarde” de la Institutul Cultural Român, pe vremea cînd era condus de Horia-Roman Patapievici. Că ar fi avut un statut privilegiat la traducerea în alte limbi.
E cool să postești jpeg
Ne maturizăm sau devenim ipocriți?
Trebuie să pui cenzură sentimentelor și să te prefaci că nu te doare cînd ești lovit. Ba, mai mult, ca să fii matur pînă la capăt, trebuie să mai și zîmbești, ca și cum nici n-ai observat că porți o leucă drept în moalele capului.
E cool să postești jpeg
Ne este frică de teroriști?
Actele teroriste provoacă cercuri concentrice – nu doar victimele imediate au de suferit, ci o întreagă societate – iar din acest punct de vedere, acele statistici „liniștitoare” devin ridicole și copilărești.
Mica mea distopie jpeg
Diferențe personale
Știți, n-am nimic cu ei. Pot să trăiască, să se angajeze, dar să nu-i văd eu. Și, mai ales, să nu se căsătorească. Cum adică să înfieze copii? Asta e o blasfemie. Ce ar fi în sufletul micuților ălora, cum s-ar simți?
Între Miami şi Madrid, Simona a pus încă un ocean jpeg
Între Miami şi Madrid, Simona a pus încă un ocean
Bătălia pierdută cu Johanna Konta la Miami n-a fost doar o fotografie mișcată din filmul unui drum presărat cu succese. A fost un eșec de care Simona avea nevoie pentru a învăța din el, spre a se reîntoarce mai puternică în arenă.
Mica mea distopie jpeg
Cum a devenit normalitatea excepțională?
Politicienii noștri vor orice altceva, doar să nu fie niște oameni normali. Că, altfel, la ce ar mai fi bună puterea? Nu să te facă să te simți special? Anul de guvernare tehnocrată va rămîne o ciudățenie greu de digerat pentru un electorat învățat cu supraoameni.
Mica mea distopie jpeg
Ochii străinului
Cînd ați văzut primul străin în viață?
E cool să postești jpeg
Slavă Domnului, sînt majoritară!
Dacă îi ironizez, sau dacă rîd la bancurile care se fac pe seama lor, asta nu mă face o persoană rasistă. Sau discriminatorie. Înseamnă că ei nu au simțul umorului, iar eu da, sînt o persoană destupată la minte. Iar umorul nu trebuie cenzurat. Eu, de exemplu, nu m-aș supăra dacă ei ar face bancuri pe seama mea.
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg
Nimic despre vaccinare
Cînd eram copil, nimeni nu punea în discuție utilitatea vaccinării. Se făcea și gata. Cînd am devenit tată, în anii ’90, era tot așa: n-am auzit să fi contestat cineva vaccinarea. Poate doar cîțiva membri ai vreunor secte bigote, care refuzau orice medicament și orice tratament, convinși că Dumnezeu le rezolvă pe toate (au apărut, atunci, vreo 2-3 știri de-astea).
Ipostaze feminine jpeg
Definiţii
Pe ecranul computerului a apărut o listă de slujbe care mi-ar fi fost potrivite. Pe primul loc: contabil. Nu mai ţin minte care erau următoarele pe listă, însă nu semănau deloc cu ceea ce-mi doream eu. Testul m-a demoralizat profund. Nu-mi dorisem niciodată să lucrez în mediul financiar, iar matematica nu era punctul meu forte. Nu se putea ca aptitudinile mele să fie în primul rînd acelea ale unui bun contabil.
E cool să postești jpeg
Neîncredere
Din noul proiect al Codului Fiscal dispare prevederea referitoare la direcționarea a 2% din impozitul pe venit – una dintre gurile de oxigen pentru finanțarea spațiului neguvernamental.
Mica mea distopie jpeg
Să salvezi lumea mică
Nu ești scriitor doar cînd stai cu laptop-ul în brațe și scrii. Ci și atunci cînd te uiți în jur, te gîndești la lucruri și încerci să le înțelegi. Cînd te apropii de textura întîmplărilor prin care treci și cînd  procesezi deciziile bune sau proaste pe care le-ai luat. Cînd încerci să te pui în pielea celuilalt. Pentru că știi că umbrele zilelor se vor așeza cuminți în texte și vor rămîne acolo și cînd tu nu vei mai fi lîngă ele.
Ipostaze feminine jpeg
Sînt eu hater?
Corectitudinea politică e deja passé, aţi văzut că n-a ţinut nici la americani.
Săritul la jugulară jpeg
Săritul la jugulară
N-ar fi mai bine ca, înainte de a ne posta nervii pe Facebook, să ne sunăm amicii și să comentăm între noi, lăsînd o marjă de timp și de gîndire, ca să ne decantăm nervii și să înțelegem mai bine fondul unei probleme mai serioase?
Cum să fii dilematic în lumea Ultimilor martori (II) jpeg
Cum să fii dilematic în lumea Ultimilor martori (II)
Dacă generația anilor ’80 din România nu ar fi protestat împotriva acestui sistem politic, noi, copiii generațiilor totalitariste, nu ne-am fi bucurat de libertatea de a scrie liber, de a decide ceea ce facem acum și de a trăi.
Închipuiala jpeg
Cupluri
Unii dintre cei care au o relație lungă durată se plîng de monotonie și caută adrenalină în altă parte, cei care sînt singuri vor exact constructul perfect, în care să poată să și respire, să fie și extrem de apropiați de celălalt. Poate că toți ne dorim, de fapt, doar niște oglinzi îndrăgostite.
Supa reîncălzită cu Editura Humanitas jpeg
Supa reîncălzită cu Editura Humanitas
De atunci datează povestea asta cu „Editura Humanitas pe care i-a făcut-o cadou Pleșu prietenului său Liiceanu”. De atunci, de-acum mai bine de 20 de ani. Și din această sursă ideologică: propaganda național-comunistă care a pus bețe-n roate instaurării democrației și normalității în România.
Mica mea distopie jpeg
Mama îmi spune că am o viață frumoasă
De cînd mă știu, am avut cu mama un soi de complicitate. Am simțit că victoriile mele sînt și ale ei, chiar dacă nu vorbim despre asta. Nimic nu o face mai fericită decît să știe că reușesc să fac ce-mi place.
E cool să postești jpeg
Femeia ca animal de prăsilă
Ce se întîmplă însă după ce trece „criza de sarcină”? Ce se întîmplă cînd o femeie este presată să facă copii? Pentru că, ne place sau nu să auzim, există și femei care nu își doresc copii. Ce ne spune realitatea, prin cifre și statistici, despre situația acestor copii nedoriți?
UE e cam boooring  Scurtă inițiere pe nțelesul tuturor, dar mai ales al celor pentru care UE „e cam boooring” jpeg
UE e cam boooring. Scurtă inițiere pe-nțelesul tuturor, dar mai ales al celor pentru care UE „e cam boooring”
Multă lume a uitat că fiecare dintre noi, în calitate de cetățeni europeni, deținem o cîtime din premiu. Că nu ne-am mai împușcat între noi, ba chiar am mai restabilit/exportat pacea și buna înțelegere și prin alte părți ale lumii.
E cool să postești jpeg
Jocul cu focul
Puștoaica ce și-a dorit telefonul nu are pîrghiile responsabilității, dar, poate, și le va forma – însă în această ecuație nu ea, ci jurnaliștii sînt cei care s-au jucat cu focul.
Tenebre şi lumini jpeg
Tenebre şi lumini
Pe vremea lui Deceneu, cei mai iubiţi dintre preoţi erau cei care cunoşteau mantică şi astronomie. Era un semn al deschiderii, benefic pentru ambele părţi, cler şi credincioşi.
E cool să postești jpeg
E cool să postești
„Vedeți, eu postesc” – musai să-i spuneți asta și chelnerului pe care să-l întrebați de cum vă așezați la masă: „Aveți și mîncare de post?”
Case străine jpeg
Case străine
Mergi în vîrful picioarelor, nu știi ce zgomot face espressor-ul, unde sînt ceștile, orbecăi după zahăr și nu-ți vine să deschizi frigiderul să cauți cutia cu lapte. Niște muzee în miniatură, care par primitoare, dar te țin la distanță.
Cum trăim cu minciuna jpeg
Cum trăim cu minciuna
Manipularea apare atunci cînd părerea oamenilor contează, pentru că în acel moment ai motive să-i minți, să-i faci să creadă ceea ce vrei tu.
Culegere de probleme stranii pentru liceu jpeg
Culegere de probleme stranii pentru liceu
Era odată un profesor la şcoala domnească, balaur cu şapte capete, nu alta, elevii dîrdîiau, aveau palmele vineţii cînd nu ştiau lecţia. Zeus era numele lui, clasa ȋi era Olimpul, tuna şi fulgera, orele lui erau manual de traumatologie.
Mica mea distopie jpeg
„Ea e vinovată”
Cu siguranță e un reglaj extrem de fin întotdeauna, între ce dăm și ce primim.
Dincolo de iluzii jpeg
Dincolo de iluzii
Pînă la urmă, asanarea e tot treaba noastră. Dar cu cine? Cu poporul minoritar sau cu populaţia care fie nu iese la vot, fie votează altfel decît credem noi că e bine?
Lena și reflexele democratice jpeg
Lena și reflexele democratice
Magdalena Boiangiu avea, înainte de toate – iar asta este ce am învățat eu de la ea – un fel de a privi realitatea în care luciditatea se amesteca benefic cu o empatie rară.
Mica mea distopie jpeg
Lecturi de adolescență
Jonas încearcă din răsputeri să-și vadă de arta sa. Se căsătorește, are trei copii, își dorește să fie un tată bun și un soț iubitor. Pictura continuă să fie scopul său principal.
Să nu urîm! Să căutăm pacea! jpeg
Să nu urîm! Să căutăm pacea!
De unde vine făcătorul de pace? De la televizor? Din partide? De la vreo instituție a statului? Din stradă? Vorba cuiva: pacea nu este făcută ca să se facă dreptate, ci se face dreptate ca să se facă pacea.
Să protestezi înseamnă că îți pasă jpeg
Să protestezi înseamnă că îți pasă
Să-i consideri tîmpiți pe cei pe care îi guvernezi costă. Au mai încercat-o și alții.
Nu supraevaluați ignoranța noastră! jpeg
Nu supraevaluați ignoranța noastră!
Susținătorii modului în care Guvernul s-a comportat în legătură cu OUG 13/2017 (cea care scoate sutele de mii de oameni în stradă) îl critică pe procurorul general Lazăr pentru că a spus în public ce gîndește el și mai tot sistemul pe care îl conduce în privința actului normativ.
Nu i dictatură  E mai mult și mai prost de atît jpeg
Nu-i dictatură. E mai mult și mai prost de-atît
Deocamdată nu e dictatură. E un fel de nimic drapat într-o democrație simulată, imitată șmecherește de niște inși care nu știu altceva, nu sînt în stare de altceva decît să se adune în gașcă, să se slujească unii pe alții, să profite de avantajele democrației, și-apoi să facă mulțumiți cu ochiul că ne-au dus de nas pe noi, fraierii.
altes telefon jpg jpeg
De ce nu răspunde nimeni?
Telefonul sună, nu răspunde nimeni și-mi pierd cumpătul: „Doamnă, stați puțin! Nu puteți, vă rog, să vă duceți și să le spuneți colegilor dumneavoastră că sun de trei zile-ncoace și nu răspunde nimeni la telefon?“
Puterea jpeg
Puterea
Niște oameni care folosesc puterea pentru a-și satisface propriile interese. Niște cinici, maeștri ai simulării și ai propagandei.
Mica mea distopie jpeg
Ce mai simțim?
Imaginați-vă un corp care poartă toate semnele experiențelor prin care a trecut. Zgîrieturi, operații, alunițe, urme de lovituri mai vechi sau mai noi.
Mica mea distopie jpeg
Lumea fetelor
Lumea asta a fetelor e uneori, atît de complicată, și pare că se scufundă cu totul cînd ne îndrăgostim. Oricît de deștepte am fi, va veni cineva care va spulbera într-o secundă toată răceala și stăpînirea de sine de care ne credeam în stare, în urmă cu puțin timp.
Duo sunt  Sacerdoţiu şi regalitate jpeg
„Ierţi fiindcă ai fost iertat“
Dumnezeu se uită la nevoi, nu la merite, scrie episcopul. E un Dumnezeu care se lasă schimbat de om, în vremea viețuirii sale întrupate alături de noi, răspunzînd unor strigăte sincere ale unor inimi rănite de iubire.
Închipuiala jpeg
Închipuiala
Închipuiții la care mă gîndesc eu nu vin dintr-o parabolă, ci sînt cît se poate de reali.
Predicatorilor antivaccin jpeg
Avortul: călăi şi victime
Savita Halappanavar s-a născut în Bagalkot, în India, pe 29 septembrie 1981.
Mica mea distopie jpeg
Reconstituirea
Ne-am aliniat pe patru rînduri. În mijloc stă diriginta. Au mai intrat în poză cîțiva profesori, care s-au nimerit atunci în curtea școlii. Nu zîmbește nimeni. Purtăm uniforme pînă la genunchi și cordeluțele albe, de elastic, le-am ascuns în buzunarele pătrățoase. E anul 1989.
Mica mea distopie jpeg
Distanțe: mod de folosire
De cîte ori nu v-ați zis: „s-a mai scurs o zi, mîine va fi mai bine”? Distanța devine uneori igienică și îndepărtarea aruncă peste situații și oameni un fel de luciditate salvatoare.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Buricul pămîntului jpeg
Luxul de a fi pesimist
Un amic austriac mi-a povestit că, după război, Austria era la pămînt, copleșită de probleme politice și sociale, cam cum este acum la noi. Schimbarea durează și cere răbdare și anduranță pînă să atingi un nivel de normalitate.
Ipostaze feminine jpeg
Fără fotografii, doar cuvinte
„Instinctul” ar fi trebuit să-mi spună: „Repede, fă o fotografie şi posteaz-o pe Facebook”. Nu am făcut-o. Îmi place ca unele imagini să le păstrez doar în minte.
Mica mea distopie jpeg
Cît de sexy e literatura?
Unul din trei francezi mărturisea că scrie și că are ceva în sertar.