Nu-i dictatură. E mai mult și mai prost de-atît

1 februarie 2017
Nu i dictatură  E mai mult și mai prost de atît jpeg

După ce guvernul a adoptat, seara tîrziu, pe șest, ordonanțele care transformă justiția într-un joc cu mingea la perete, mulți au spus și au gîndit că ne îndreptăm spre dictatură. Mă tem că este vorba despre altceva, mai perfid. Și cu consecințe mai grave.

Deocamdată nu e dictatură. E un fel de nimic drapat într-o democrație simulată, imitată șmecherește de niște inși care nu știu altceva, nu sînt în stare de altceva decît să se adune în gașcă, să se slujească unii pe alții, să profite de avantajele democrației, și-apoi să facă mulțumiți cu ochiul că ne-au dus de nas pe noi, fraierii. Altminteri, nu se pricep la ceva anume și nici nu-i interesează. De cînd s-au instalat la putere, au produs cu chiu, cu vai un buget chinuit; în rest, s-au ținut doar de manevre subterane, și-au instalat sau reinstalat oamenii în posturi (de la secretari de stat pînă la directori de școli), și-au promovat șoferii și secretarele în poziții înalte. N-au demonstrat, deocamdată, prin nimic că îi interesează problemele cetățenilor, politicile publice, soarta României, UE, NATO. N-au arătat că i-ar interesa nici măcar soarta celor care i-au votat și cărora le promiseseră pensii, spitale mai bune, școli, drumuri și altele. N-au fost în stare nici măcar să mimeze „grija față de om” (comuniștii știau să se prefacă mai bine). Nu mai e nimic bun de așteptat de la acest guvern și de la membrii majorității parlamentare. Nici nu știi ce e mai rău: că sînt incompetenți, că nu le pasă de soarta cetățenilor, că fură ori că sînt niște oameni mărunți care s-au nimerit ca surda-n horă la conducerea țării.

Nu e dictatură și probabil că nici nu va fi, într-un viitor apropiat. Oamenii ăștia au învățat să simuleze democrația și să profite de ea. N-au reflexe democratice și nu vor avea niciodată: pentru ei, democrația înseamnă că fraierii trebuie să voteze din patru-n patru ani, și-n rest „să facă ciocu’ mic”, să fie liniște în țară. Cine vorbește sau vrea altceva, cine protestează ori gîndește cu mintea lui e imediat clasat drept „nedemocratic”, plătit de Soros, „corporatist cretin”, hipster fără nicio treabă, nazist ș.a.m.d. Ce s-a schimbat la puternicii de azi față de decembrie 1989, cînd Ceaușescu spunea despre protestatarii de la Timișoara că sînt manipulați de „agenturili străine”, sau față de 1990, cînd Ion Iliescu îi numea „golani” pe protestatarii din Piața Universității? Exact asta s-a schimbat: ăștia de-acum au învățat să manevreze democrația și libertatea în favoarea lor, s-au dedulcit la bunăstare nemeritată, au inventat tot felul de trucuri prin care să întoarcă pe dos valorile democratice, dar să păstreze o aparență mincinoasă. Au învățat să folosească o propagandă deșănțată, ascunsă abil sub invocarea demagogică a libertății de exprimare. Au învățat să ațîțe oamenii, să creeze disensiuni sociale, să înverșuneze grupurile și categoriile sociale pînă la dușmănie reciprocă, mascînd asta, cu un mare cinism, sub eticheta „asta-i democrația, avem opinii și idei diferite”. Au învățat să controleze și să supună mass media și s-o folosească în favoarea lor, pentru a albi sau a înnegri după plac. Au învățat că, în spatele ideii firești și logice că majoritatea decide, pot să-și facă de cap pe seama cetățenilor de bună credință. Au învățat că oamenii îi votează pentru o sută de lei în plus la pensie (și e normal s-o facă, atîta timp cît sînt mulți oameni în România pentru care suta de lei pentru medicamente face diferența între supraviețuire și moarte). Au învățat că apartenența la UE le dă ocazia să-și umfle pieptul, dar că și pe fraierii ăia de la Bruxelles îi pot duce de nas cu raportări false, cu tergiversări, cu „zicem ca ei și facem ca noi”, ca pe vremea comunismului, cînd CAP-urile raportau recolte enorme de grîu și porumb la hectar doar pentru că așa voia Partidul. Au învățat să șmecherească democrația, „s-o facă din vorbe”.

Nu-i dictatură, așadar. E o baltă la suprafața căreia plutesc nuferii democrației. Dar nuferii sînt de plastic, iar dacă-i dai la o parte, balta rămîne baltă, urît mirositoare, orice i-ai face. Ăștia care ne conduc se simt bine așa. Cu asta avem de luptat. Sau de conviețuit, depinde.

Articol preluat de pe mirceavasilescu.blog

Foto: Andrei Ivan

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Riscurile alcoolului la plajă: deshidratare, leșin, accident vascular, înec. Cum să bei prudent, dacă nu te poți abține
Deși e tentant și poate părea distractiv, consumul de alcool în apropierea apei și sub un soare arzător vine cu unele riscuri reale de siguranță. Yahoo Life a publicat sfaturile unor experții în sănătate pentru a evita deshidratarea, bolile cauzate de căldură și accidentele.
image
Un cunoscut economist român oferă un premiu de 100.000 de euro, cu o singură condiție. „Vi-i dau eu, mă angajez aici”
Economistul Andrei Caramitru se angajează să ofere un premiu de 100.000 de euro. Există însă și o condiție importantă pusă celor care ar vrea să se bucure de acești bani.
image
Ce ne spun accidentările repetate ale lui Halep: doctorul Alin Popescu a explicat cazul Simonei ca la carte EXCLUSIV
Accidentările repetate cu care se confruntă Simona Halep sunt des întâlnite în cazul sportivilor care revin în competiții după absențe îndelungate.

HIstoria.ro

image
Un asalt dincolo de orice imaginație, în „Historia” de mai
„Un asalt îndrăzneţ, dincolo de orice imaginaţie“. Așa a numit Churchill operațiunea de salvare a lui Benito Mussolini din hotelul Campo Imperatore, în ziua de 12 septembrie 1943. Dosarul de luna aceasta este dedicat unui raid ca în filme, prezentat pas cu pas. Revista vă așteaptă și cu alte surpri
image
Spitalul de la Palatul Regal: Regina Maria, „mamă a răniţilor”
Regina Maria începuse, încă din anii neutralităţii, un plan de susţinere al războiului din punct de vedere sanitar şi medical, bazându-se pe experienţa – ce-i drept, mai redusă – din timpul războiului balcanic.
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.