E cool să postești

15 martie 2017
E cool să postești jpeg

Mie mi se pare foarte cool să postesc. E drept, e cam nasol că ăsta, de Paști, durează cel mai mult, 40 de zile, dar, pînă la urmă, este și cel mai mișto dintre toate. Că te simți, așa, mai aproape de Dumnezeu, că suferi precum Mîntuitorul pe Cruce. Ca să nu mai spun că pe urmă vine noaptea Învierii și mănînci ca dementul. Drob și ouă și cozonac. Momentul meu preferat e ăla cu ciocnitul ouălor,  zici „Christos a înviat!”, ți se răspunde „Adevărat a înviat!” și cine are oul mai tare cîștigă.

A, și anul ăsta poate se aprind și luminițele în Capitală. Ar fi mișto să se aprindă chiar cînd iese popa și zice „veniți de luați lumină”.

E însă ceva care chiar nu-mi place la post: trebuie să renunț la brînză, iar brînza pentru mine e ca oxigenul. Dar asta e, ce nu fac ca să mă purific? Oricum, înainte de perioada de post, e musai să dau o raită pe la magazine. În perioada asta apar multe reclame la produse delicioase de post. Crenvurști de post, lapte de post, ciocolată de post, pateu de post. Numai carne de post nu există, dar și aici, cu puțină imaginație, te descurci: faci un șnițel de soia, care chiar arată a șnițel, adaugi niște cartofi prăjiți, și, voilà, festinul de post e servit!

Mai e și tocănița de ciuperci, sau varza călită, ca să nu mai spun de mîncarea de urzici cu usturoi. Și, o veste minunată: deserturile de post, de la plăcintă cu mere și cozonaci, la baclava! Ce mai, mîncarea de post poate fi atît de bună, că mă va face să și uit că postesc.

Aici însă, mă gîndesc foarte serios că, dacă eu uit, trebuie să mă asigur că cei din jurul meu nu o vor face. Pentru asta o să fac bine să le reamintesc, de fiecare dată cînd ies cu ei la restaurant și își comandă fripturi în sînge, ca păgînii, că eu postesc. Și voi ronțăi, cucernic și superior, în fața lor, un morcov. Trebuie să recunoașteți că la restaurant e unul dintre cele mai bune momente în care să strecori faptul că ești special. Că tu știi să te sacrifici, nu ca alții. „Vedeți, eu postesc” – musai să-i spuneți asta și chelnerului pe care să-l întrebați de cum vă așezați la masă: „Aveți și mîncare de post?”

E cool postul ăsta și pentru siluetă. Un detox perfect, faci și dietă, și mai pui și pile la Ăl de Sus. Așa devine postul ăsta un win-win project.

Mai sînt unii care spun că postul nu are nici o semnificație dacă, timp de 40 de zile, cît postești, nu cugeți, sau începi să-i judeci pe alții sau te transformi în baba lui Topîrceanu dacă dă cineva peste tine pe stradă. Acum, ăsta e postul de oraș, n-ai cum să ai prea multe pretenții. Că n-ai cum să stai 40 de zile, fără brînză, fără ciocolată și fără fripturi, să te gîndești la nemurirea sufletului și să nu arunci anateme spre vecina care îți bocăne cu tocurile pe gresie în toiul dimineții. Sau să nu-i judeci pe ăia care se îmbulzesc ca milogii să cumpere hîrtie igienică la reducere.

E instinctiv să înjuri, să te enervezi sau să judeci. Chiar dacă ești în Post.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
EXCLUSIV Bruce Lincoln, profesor, discipol și fost student al lui Mircea Eliade: „Admirația lui pentru mișcarea legionară m-a tulburat mult“
Articole și documente din perioada anilor ’30, în care filosoful român Mircea Eliade își declara simpatia față de Garda de Fier, au ajuns în posesia discipolului său, Bruce Lincoln, astăzi un emerit profesor american.
image
Dependența de ecrane a copiilor, vindecată în doar două săptămâni. Ce ar trebui să facă părinții. Soluția specialiștilor danezi
3 ore pe săptămână în fața ecranelor și nu mai mult! De atât au nevoie copiii pentru a se dezvolta sănătos din punct de vedere psihic și emoțional. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de specialiștii unei universități de prestigiu din Danemarca.
image
Care sunt cele mai bune companii aeriene din lume în 2024. Care au cele mai puține anulări și întârzieri
Blocajul informatic de vineri ne-a determinat să căutăm care sunt cele mai sigure companii aeriene din lume, premiate pentru cele mai puține anulări și întârzieri.

HIstoria.ro

image
Ziua în care veteranii de o vârstă cu secolul s-au întors pe plajele Normandiei
Acum 80 de ani, soldații care au debarcat pe plajele Normandiei, în dimineața de 6 iunie, au pășit în infern, întâmpinați de obstacole diabolice, mine, sârmă ghimpată, cazemate și bunkere, mitraliere secerându-i încă din apă și un inamic fortificat hotărât să îi arunce înapoi.
image
Vechi magazine și reclame bucureștene
Vă invităm să descoperiți o parte din istoria Capitalei, reflectată în vitrinele magazinelor și în mesajele reclamelor de odinioară.
image
„România va fi ce va voi să facă Stalin cu ea”
Constantin Argetoianu avea să ajungă la o concluzie pe care istoria, din păcate, a validat-o.