Nu supraevaluați ignoranța noastră!
Susținătorii modului în care Guvernul s-a comportat în legătură cu OUG 13/2017 (cea care scoate sutele de mii de oameni în stradă) îl critică pe procurorul general Lazăr pentru că a spus în public ce gîndește el și mai tot sistemul pe care îl conduce în privința actului normativ. S-a invocat exemplul american, unde președintele Trump a dat imediat afară pe procurorul general interimar Sally Yeats cînd aceasta și-a exprimat dezacordul cu privire la un act normativ emis de el. La fel, ar trebui să zboare și Augustin Lazăr. Pe de o parte, văd că nu răspunde nimeni acestui argument. Pe de altă parte, mă irită manipulările care speculează grosolan ignoranța noastră. Așa că fac eu unele precizări.
În sistemul american, procurorul general (US Attorney General) este șeful US Department of Justice (un fel sumă a Ministerului Justiției și Parchetului General din sistemul nostru), membru al guvernului, numit de președinte și confirmat de Senat. La noi, procurorul general este complet separat de ministrul justiției, este magistrat, este numit de președintele României la capătul unei proceduri în care Parlamentul nu este deloc implicat și nu este membru al guvernului. Așadar, sistemele sînt atît de diferite, încît comparația dintre procurorul general american și cel român este o comparație de mere cu pere. La fel și comparația între funcțiile prezidențiale din America și de la noi - asta știe toată lumea, așa că nu insist.
Dar, dacă tot vrem să găsim o similitudine, aceasta nu poate fi decît una: și procurorul general american, și cel român sînt numiți de președinte. Prin urmare, președintele are dreptul (mai degrabă moral, la noi) de a-l demite – suveran. Doar că, diferența între cele două situații e cam mare: Yeats nu a fost de acord cu președintele Trump și a zburat (ceea ce e normal, ea fiind membru al unui guvern condus de Trump), iar Lazăr este de acord cu președintele Iohannis, așa că rămîne (ceea ce e normal iarăși, avînd în vedere că el nu este membru al instituției care a emis controversatul OUG). Așadar, paralela cu americanii nu ține deloc.
Foto: Andrei Ivan