„Ea e vinovată”

1 martie 2017
Mica mea distopie jpeg

De curînd i-am pus cuiva, mai în glumă, mai în serios, întrebarea: „Tu n-ai încredere în mine?” Era o joacă, iar situația era mai degrabă simpatică decît gravă. Poate tocmai de asta mă așteptam ca răspunsul să fie afirmativ și spontan. Omul a stat puțin pe gînduri, vizibil încurcat, neștiind prea bine ce să zică. Ne uitam unul la celălalt și, într-o fracțiune de secundă, am săpat cu viteza luminii un tunel adînc în povestea care ne adusese împreună și orbecăiam prin el, încercînd să ieșim la liman. Privirea mea se răcise, așa că a urmat un răspuns evaziv. Apoi o concesie: „Poate că ar trebui să am”. N-am nici o îndoială că i-am forțat mîna. Mîna aceea care mă obseda cînd eram copil, în expresia „a băga mîna în foc pentru cineva”. Mi se părea forma absolută a încrederii în buna-credință a cuiva și vizualizam gestul extrem. Mă gîndeam și că, dacă acea persoană merită să nu te îndoiești de ea, ai putea să ții palma deasupra flăcării și pielea să nu ia foc. Copiii au mereu această problemă de a se încurca în sensul figurat al cuvintelor.

Nici oamenii mari nu se descurcă uneori prea bine. Cum mi se întîmplă mie cînd mă gîndesc la încrederea care mi-a dat de multe ori viața peste cap. În prietenii am ținut la ea ca la ochii din cap. Am suferit ca un cîine cînd m-am simțit trădată. Am căzut realmente la pat. Alteori mi-am imaginat că se poate recupera, dar m-am înșelat. Trebuia să fi plecat mai departe. Cu siguranță e un reglaj extrem de fin întotdeauna, între ce dăm și ce primim. Între răspuns și întrebare. Exact ca-n dialogul de la început.

Am încă în minte o zi de început de vară, în care chicoteam cu niște colege de școală primară. Ne plictiseam îngrozitor în clasă și începuserăm să ne scriem bilețele pe care le aruncam peste bancă. La un moment dat, învățătoarea s-a aplecat și l-a citit pe unul dintre ele. Nu mai știu ce prostioare ne spuneam. Dar n-am uitat privirea uneia dintre fete. În frica aceea care ne paralizase și ne luase ca din oală, ei îi luceau ochii. Și nu era de la soarele de afară. A arătat spre mine și i-a zis învățătoarei: „Ea e vinovată, ea a trimis toate bilețelele”. O ascultam și nu-mi venea să cred. Știam că, în locul ei, n-aș fi zis nimic nici dacă m-ar fi tăiat în două. Privirea ei  scînteietoare o simțeam pe spate. Nu știu nici acum de ce a făcut-o, ca să se salveze sau, mai degrabă, dintr-o plăcere prostească.

De-a lungul timpului am cunoscut oameni care mi-au cîștigat încrederea în timp, altora le-am acordat-o pentru că veneam cu ei de departe. Am dat rateuri și într-un caz, și în altul. Am avut și surprize plăcute, ca întotdeauna în viață. M-am învinovățit de cîteva ori că geamantanele pe care le-am adus în relații ar fi fost prea grele. După un timp, mi s-a părut o prostie. Nu e genul de marfă care să se cîntărească la kilogram.   

M-am întrebat care sînt momentele în care aș fi putut spune, ca Amiel: „Sa droiture m'inspire une confiance absolue. Je crois en elle bien plus qu'en moi”. (Amiel, Journal intime). Nu sînt prea multe. Personajul acesta de-o luciditate imposibilă, care a croșetat toată viața un jurnal monstru, avea o obsesie legată de căsătorie. Făcea liste de calități pe care le aveau pretendentele și de beneficii și pierderi pe care le-ar fi suferit el în cazul în care și-ar fi unit destinul cu una dintre ele. După el, „la femme doit être à la fois une amie qui inspire la confiance, le respect et la tendresse, une compagne qui doit compléter l'homme, le comprendre dans sa nature particulière”. Ceea ce s-a dovedit că nu a fost și nu e ușor niciodată. Nici de o parte, nici de cealaltă.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
În vizită în Japonia, Andreia și Ionuţ, vloggerii de la canalul de YouTube „HaiHui în doi”, au prezentat povestea românului care vinde mici și alte feluri de mâncare tradițională în Țara Soarelui Răsare.
image
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?“
Postarea în care un bărbat a dezvăluit că prietenul său văduv a aflat că ai săi copii, rămași doar în grija sa, nu sunt de fapt ai lui, a devenit virală pe Facebook.
image
File de istorie. S-au plantat curmali, bananieri și palmieri pentru vizita Împăratului Franz Josef FOTO
Un oraș din vestul României a fost între 9 și 12 septembrie 1893 centrul de interes al Imperiului Austro-Ungar. Împăratul Franz Josef şi trei arhiduci au fost așteptați cu mare fast.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.