Cupluri

6 aprilie 2017
Închipuiala jpeg

M-am întîlnit de curînd cu un amic. Ne nimeriserăm într-un loc în care muzica era tare, dar noi ne încăpățînam să vorbim. Mă uitam la el și mi-a venit în minte o scenă de acum niște ani, cînd ne-am intersectat într-un magazin de haine. Eu eram stresată ca de fiecare dată cînd plecam la cumpărături, în cuplu. Totul devenea complicat, vizita la cabina de probă se transforma într-un mic coșmar. Și exact atunci am văzut această pereche zen, printre standurile de pantaloni, de tricouri și de cămăși. Nu se certau, păreau senini și complici în acea aventură a alegerii unor haine, care mie îmi scotea peri albi. Zîmbeau, își arătau unul altuia ce au găsit. Își cereau părerea, mai scoteau cîte un lucru din șir, își cereau părerea. Recunosc că i-am invidiat. Iar tensiunea mea creștea cu viteza luminii. I-am urmărit cu coada ochiului și mi-am zis că sînt norocoși și că trebuie să le fie tare bine împreună. Peste foarte puțin timp am aflat că s-au despărțit. N-am mai știut ce să fac cu proiecția mea.

O vreme am mers la un club, unde mă intersectam destul de des, la saună, cu o pereche care mă hipnotiza. Aveam senzația că el n-o s-o lase pe ea nici măcar să respire fără ca el să se implice. Se  insinua în fiecare gest și în fiecare propoziție pe care soția o rostea, încît n-aveai cum să nu te întrebi cît de mare e simbioza în care pot să trăiască unii oameni. Nu stătea liniștit nici o clipă. Îi masa picioarele, îi atingea brațele, îi spunea că o să se ducă să-i cumpere a doua zi bluza aia de H&M care-i plăcuse, dar nu se hotărîse. Nu ea îi cerea, n-avea timp, el se oferea. Îi citea, poate, gîndurile. Dar, în toată această osmoză, ea părea ușor plictisită. Habar n-am ce s-a întîmplat cu ei și cum și-au împărțit aerul pînă la urmă.

Am văzut de-a lungul timpului cupluri de toate felurile. Și pe cei distanți și reținut afectuoși, care n-o să se pupe niciodată în public și care cultivă mai degrabă o familiaritate bine controlată. Cu ei am empatizat cel mai bine. Dar nu mi s-au părut niciodată spectaculoși. E ca și cînd un sentiment de prietenie îi inhibă și față de ei, și față de ceilalți.

I-am cunoscut și pe cei cu năbădăi, care în seara asta se urăsc de moarte, își zic vorbe grele și a doua zi îi vezi într-o dispoziție schimbată cu 180 de grade. O iau de la capăt cu forțe proaspete și pot să uite într-o clipă tot ce s-a întîmplat. Da, te dezorientează, dar n-ai cum să nu simți că împreună au o forță care te ia pe sus și te amețește. Unii îi zic pasiune. Nici nu contează, de fapt. Un lucru pentru mine e sigur, n-o să spun nicodată că, să vezi, perechea x sau y e așa și pe dincolo. Mecanica dintre oameni are atîtea necunoscute și atîtea fețe nevăzute încît nu mă mai mir dacă oamenii sînt împreună azi sau se despart mîine. Cei care par cel mai bine duc cu ei fisuri mari și invers.

Unii dintre cei care au o relație lungă durată se plîng de monotonie și caută adrenalină în altă parte, cei care sînt singuri vor exact constructul perfect, în care să poată să și respire, să fie și extrem de apropiați de celălalt. Poate că toți ne dorim, de fapt, doar niște oglinzi îndrăgostite.

Am făcut cunoștință cu atîtea cupluri defecte în literatură, încît viața pare uneori mai previzibilă. Dar spectaculosul nu i-l ia nimeni. Așa că dacă mi-e frică de ceva, cred că îmi e de cuplurile perfecte. Și, cam în aceeași măsură, de băieții buni.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
România a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare paradă moto din lume. Nu mai puțin de 3.722 motocicliști au participat la parada de pe ruta Pitești-Mioveni FOTO VIDEO
Nu mai puțin de 3.766 de motocicliști din toată România au luat parte sâmbătă 15 iunie la Pitești la cea mai mare paradă moto din lume, ce a doborât precedentul record, stabilit acum aproape cinci ani în Statele Unite ale Americii.
image
Imagini greu de privit filmate pe o șosea din Marea Britanie. Un polițist lovește intenționat cu mașina un vițel scăpat pe străzi: „Ce fel de monstru...?” VIDEO
Momente îngrozitoare petrecute pe o stradă din Marea Britanie, acolo unde un echipaj de poliție a lovit un vițel scăpat liber. Bietul animal a fost lovit de două ori cu autospeciala, iar martorii au catalogat intervenția drept una brutală, potrivit Daily Mail.
image
Românii, cei mai puțin educați cetățeni ai Europei. O nouă statistică arată că tinerii noștri nu aleg să continue studiile după liceu
Proporția populației cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, femeile fiind, în general, cele mai educate.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.