Distanțe: mod de folosire

21 decembrie 2016
Mica mea distopie jpeg

Pregătesc un dosar despre distanțe și mă tot gîndesc la cum le gestionăm și cum le trăim. Cred, de exemplu, că feminismul va cîștiga o mare bătălie în momentul în care telefonul de a doua zi nu va mai fi o miză, iar așteptarea aceea imediată va fi eradicată precum foametea din Africa.

Timpul și componenta lui extrem de subiectivă ne condiționeze trăirile și senzațiile. Măsoară tot, fără oprire. Delimitează spații, trasează linii și ne dictează reacțiile. De cîte ori nu v-ați zis: „s-a mai scurs o zi, mîine va fi mai bine”? Distanța devine uneori igienică și îndepărtarea aruncă peste situații și oameni un fel de luciditate salvatoare.

Nu cred, însă, că e ceva mai tulburător decît hăul care se poate căsca, uneori, între doi oameni care au fost cîndva împreună. Distanța aceea nu cunoaște limite. Poți să stai în același pat și să nu reușești, oricît de mult ai încerca, să mai ajungi să-l atingi pe celălalt. El n-a plecat, e încă acolo lîngă tine, dar prea departe să-l mai poți atinge.

Apoi ne distanțăm, ca să vedem mai bine și să mergem mai departe, să lăsăm în urmă ce-a fost și ce-am trăit. Dar ce păstrăm?

Uneori, lucruri mai concrete decît ne-am imagina. Știu clar cînd l-am ascultat pe Tom Waits. Mi l-a făcut cadou un băiat care mi-a scris cel mai frumos poem pe un șervețel. Și de atunci, de cîte ori l-am auzit, m-am gîndit la el, cel îmbrăcat în niște blugi negri și într-o cămașă cadrilată. Altcineva mi-a făcut cunoștință cu Bardamu din Voyage au bout de la nuit și știu că pot să regăsesc tot ce-am simțit într-un bloc anonim din Colentina, dacă deschid cartea lui Céline. Îmi amintesc merele cumpărate din piață în ziua aia, o bibliotecă improvizată pe parchet, o sticlă de Garone desfăcută pe o masă dintr-o bucătărie dezordonată.

După apocalipse personale, într-un sertar dintr-o comodă au rămas, ca niște supraviețuitoare, niște mici obiecte de îmbrăcăminte: o pereche de pantaloni scurți, cu dungi vișnini și bleumarin, și un tricou alb, cu mîneci lungi. Impecabil, ca-n cele mai stupide reclame la detergent. Și, cu toate astea, există acolo, două pete minuscule, care ciobesc acea perfecțiune de bumbac.

Altcineva, într-o zi, pe un drum, mi-a vorbit despre poezie și despre Mircea Ivănescu, care îmi plăcea oricum, dar pe care l-am simțit și mai aproape după acea călătorie cu autocarul cînd de noi s-au ținut cei mai insistenți nori posibili.

Dacă ar mai fi la modă corespondența, mi-ar plăcea să păstrez, sub formă de scrisori, niște mail-uri literar amoroase cu cineva, dar ar fi ori prea mult, ori prea puțin, așa că o să le las să zacă într-un server necunoscut.

Apoi, distanța te mai face și să-ți dai seama că de unii oameni nu ți se mai face dor. Ca și cînd  ei se dizolvă și se pierd. Iar urmele lor, odată șterse, nu mai pot fi inventate. 

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

p 21 Geneva WC jpg
Se-ntâmplă și la case mai mari: în Elveția și Liechtenstein doar angajații de peste 50 de ani sunt mai productivi
Elveția și Liechtenstein, țări cu salarii enorme față de restul Europei, se confruntă cu o mare problemă legată de forța de muncă: doar angajații de peste 50 de ani sunt cu adevărat productivi, în timp ce tinerii muncesc „din inerție”.
vot alegeri romania foto shutterstock
Cum să nu lupți împotriva populismului. Lecție din România, prezentată de FT: „Ei distrug țara pentru a scăpa de conducerea putredă”
Politica este întotdeauna ușor de interpretat post-eveniment. În urma revoluției anticomuniste din România din 1989, în mijlocul unei înfloriri a ziarelor, o propagandă ultranaționalistă a apărut pe străzi.
Paste Foto Bartalent Lab jpg
Secretul italienilor: cum să mănânci paste în fiecare zi fără să te îngrași. Sfatul unui chirurg cu 20 de ani de experiență
Află secretul italienilor pentru a mânca paste zilnic fără să te îngrași. Descoperă beneficiile pastelor gătite „al dente” și cum să le prepari corect pentru sănătatea ta.
Primii ani ai stăpânirii țariste în Basarabia: începutul rusificării jpeg
16 mai: A fost semnată Pacea de la București: partea de est a Moldovei, denumită Basarabia, a intrat în componența Imperiului Țarist. Ultimatumul otomanilor
Pe 16 mai, în anul 1812 a fost semnată Pacea de la București prin care partea de est a Moldovei, denumită Basarabia, a intrat în componența Rusiei. În 1891 a murit omul politic Ion C. Brătianu, iar în 1980, a murit scriitorul Marin Preda. În aceeași zi, dar în 1997, s-a stins actorul Puiu Călinescu.
Gq0BSORWEAAC68S jpeg
Un ucrainean de 21 de ani a fost inculpat pentru incendiul de la casa premierului britanic Keir Starmer
Poliția britanică a anunțat că un ucrainean în vârstă de 21 de ani a fost acuzat de incendiere în urma unei anchete antiteroriste privind o serie de incendii în Londra, inclusiv la locuința privată a prim-ministrului Keir Starmer.
Creatoarea de moda Ramona Filip, foto Instagram jpg
O româncă a strălucit pe covorul roșu de la Cannes: „Am împărțit lumina reflectoarelor cu Tom Cruise”. Cine este frumoasa brunetă?
O româncă superbă a strălucit pe covorul roșu al Festivalului de Film de la Cannes. Aflată la doar câțiva pași de celebrități internaționale, creatoarea de modă Ramona Filip a impresionat prin eleganța ținutei all-black și zâmbetul fermecător.
mae foto mae jpg
MAE, atenţionare de călătorie pentru Bulgaria. Transportul public de suprafață se oprește complet în capitala Sofia
Ministerul Afacerilor Externe anunță cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Bulgaria despre faptul că sindicatele din domeniul transportului public metropolitan de la Sofia vor desfăşura activităţi de protest prin oprirea totală a transportului public.
cats 5606202 1280 jpg
Motivul real pentru care unele pisici au blana portocalie. Un profesor japonez a rezolvat misterul
O echipă de cercetători de la Universitatea Kyushu din Japonia și de la Universitatea Stanford din SUA a descoperit motivul pentru care unele pisici, în special motanii, au blana portocalie. Studiul lor a identificat o mutație genetică responsabilă de această trăsătură distinctivă.
trupe ruse ucraina/ FOTO: Getty Images
Rusia pregătește forțe importante pentru o nouă ofensivă în Ucraina: mobilizare pentru avansul spre Kiev
În ciuda apelurilor tot mai frecvente la negocieri și a reluării unor contacte diplomatice internaționale, Rusia își continuă mobilizarea militară pe linia frontului din estul Ucrainei, pregătind — potrivit unor surse americane citate de CNN — o nouă ofensivă de amploare.