Avortul: călăi şi victime

3 ianuarie 2017
Predicatorilor antivaccin jpeg

Savita Halappanavar s-a născut în Bagalkot, în India, pe 29 septembrie 1981. Părinţii şi prietenii povesteau că de mică avea o personalitate puternică. Era mezina şi răsfăţata familiei. Învăţa foarte bine, îi plăceau ştiinţele exacte şi îşi dorea să devină dentist. Aşa că, după ce a terminat liceul, a urmat facultatea de medicină. Studenţia, ca şi copilăria, a fost perfectă. Muncea din greu, dar se şi distra. Îi plăcea foarte mult să danseze. De altfel aşa şi-a cunoscut şi soţul, într-o noapte, la o petrecere. Au dansat împreună şi s-au recunoscut, în acel dans, suflete pereche. S-au îndrăgostit fulgerător şi au hotărît să se căsătorească imediat după ce termină facultatea. Nunta, cu sute de invitaţi, a fost una de poveste. După nuntă, însă, cînd au început viaţa de cuplu şi urma să se angajeze, cu toate că era o foarte bună dentistă, era căsătorită iar în India, femeile măritate nu prea sînt angajate. Pentru că se crede că o femeie măritată trebuie să aibă grijă de soţ şi de copii, nu să aibă carieră.

Soţul ei ştia cît de important era pentru Savita să aibă o carieră. Şi ştia şi care este condiţia unei femei măritate în India. Aşa că s-au mutat în Irlanda, în vara anului 2008.

Tînărul cuplu a început în Irlanda o viaţă la fel de frumoasă. Şi-au făcut o groază de prieteni, aveau o viaţă socială intensă şi participau împreună la multe competiţii de dans. Soţul ei povestea că, înainte să o cunoască, era un bărbat timid şi fără prea mulţi prieteni. Dar că ea a schimbat toate astea. I-a schimbat viaţa, l-a făcut să înţeleagă cît de frumos este să ştii să trăieşti.

Pînă să-şi ia licenţa de a profesa în noua ţară, Savita era voluntară la cîteva asociaţii pentru copii cu dizabilităţi. Ii învăţa să danseze. Călătoreau mult şi, în fiecare an, cînd îşi aniversau căsătoria, mergeau în locuri îndepărtate din lume.

In iulie, 2012, testul a ieşit pozitiv. Era însărcinată! Chiar în luna în care primise licenţa de a profesa, ca dentist, în Irlanda. Totul era perfect, cei doi aveau o viaţă împlinită. Pentru că îşi dorea foarte mult copilul, Savita a hotărît să nu înceapă imediat serviciul şi să aibă grijă de sarcină. Deşi avea o sănătate de fier, era vegetariană, nu bea, nu fuma şi făcea multă yoga, a preferat să nu facă nimic care ar fi putut să pună în pericol copilul. Părinţii ei au venit în Irlanda să fie alături de tînărul cuplu şi totul mergea cum ar trebui să meargă într-o poveste perfectă. Savita era fericită.

Pînă în acea noapte. Noaptea în care durerea pe care o simţise de multe luni în spate devenise de nesuportat. Era ca şi cum cineva îi băgase un pumnal încins în spate. Durerea începuse să radieze în tot corpul. A ajuns la spital. Simţea că îşi pierde cunoştinţa. Doctorul le-a confirmat că au apărut complicaţii severe şi, că din păcate, copilul se va naşte mort. Soţul Savitei l-a întrebat de ce nu face operaţia, de ce nu scoate copilul, de ce o lasă să se chinuiască? Doctorul a spus că, din păcate, trebuie să aştepte, ori să nască pe cale naturală, ori copilul să moară în pîntece ca să poată fi scos. Legea din Irlanda împiedica intervenţia medicală: copilul scos înainte de 24 de săptămîni nu poate supravieţui, iar intervenţia ar fi fost considerată avort, pentru că inima copilului încă bătea. Iar în Irlanda avortul e interzis. Savita îşi dorise să nască acel copil în Irlanda, nu în India, pentru că în lumea civilizată erau condiţii mai bune.

În seara aceea Savita a făcut septicemie şi a murit în zorii zilei. Avea 31 de ani cînd legea lumii civilizate a omorît-o. Dar, da, a avut toate şansele să fie un om împlinit.

Cazul Savitei este unul dintre multele cazuri în care femeile devin victime ale unor legi care interzic avortul în  numele umanităţii. Zilele acestea, în Polonia, se doreşte ca legea avortului să fie înasprită, pentru „protecţia completă a vieţii umane“.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Semnul că ai putea fi alcoolic funcțional care te dă de gol în cârciumă: „Vei găsi inevitabil o scuză”
Un expert în dependență a dezvăluit care este semnul că cineva ar putea fi un alcoolic funcțional și poate fi observat cu ușurință.
image
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună. Avertismentul specialiștilor
Un nou „medicament-minune” pare să fi intrat în atenția oamenilor care vor să slăbească. Este vorba de un produs de mai puțin cinci euro care ar putea provoace o scădere în greutate de aproape 14 kilograme într-o lună.
image
Nou cutremur în industria IT. Gameloft a concediat toți angajații din Cluj-Napoca
Gameloft, unul dintre cei mai mari producători de jocuri video din lume, a anunțat că renunță la filiala din Cluj. Criza internațională din domeniul IT se simte din ce în ce mai mult și în România. în contextul în care lunile trecute, NTT Data a fost nevoită să recurgă la concedieri.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.