ÔÇ×Ier┼úi fiindc─â ai fost iertatÔÇť

Alin VARA
17 ianuarie 2017
Duo sunt  Sacerdo┼úiu ┼či regalitate jpeg

Recent, PS Mihai Fr─â╚Ťil─â, episcopul greco-catolic de Bucure╚Öti, a lansat o provocare esen╚Ťial─â, ├«ntr-o manier─â interogativ─â, elegant─â, ad├«nc─â, prin cartea sa Poate fi trimis Dumnezeu ├«n exil?, ap─ârut─â anul trecut la Humanitas. ├Än locul unui r─âspuns oferit lumii seculare, obi╚Önuit─â s─â lanseze ea ├«ns─â╚Öi ├«ntreb─ârile ╚Öi s─â ofere verdicte conform propriilor criterii, avem aici o ├«ntrebare care este ├«ntoars─â acestei lumi, ca o oglind─â care i se pune ├«n fa╚Ť─â.

Marile adev─âruri ale cre╚Ötinismului s├«nt declarate cu simplitate ╚Öi cu o delicate╚Ťe a firescului n─âscut din rug─âciune. Nu oriunde, ci ├«ntr-o carte publicat─â la Humanitas, deci intr├«nd ├«ntr un spa╚Ťiu public rom├ónesc de facto secular. ╚śi nu e pu╚Ťin, dac─â pentru locurile seculariz─ârii imaginea cre╚Ötinismului se reduce de cele mai multe ori la o fric─â fa╚Ť─â de lege, repulsia fa╚Ť─â de o presupus─â culpabilizare din partea Bisericii, plictisul ├«n fa╚Ťa ritualului, ap─ârarea zeloas─â a vie╚Ťii personale (ÔÇ×nu-mi spune mie popa ce s─â facÔÇť), descalificarea aprioric─â a validit─â╚Ťii filozofice a Revela╚Ťiei ╚Öi reduc╚Ťionismul scientist (ÔÇ×Cercet─âtorii au demonstratÔÇŽÔÇť). De aceea, ├«ntr-o astfel de lume, rostul acestei c─âr╚Ťi este de a rosti din nou ni╚Öte adev─âruri cu care vechea Europ─â era obi╚Önuit─â. Iar acestea se concentreaz─â ├«n jurul unei descoperiri fundamentale: Dumnezeu ne-a iubit mai ├«nt├«i, indiferent de meritele noastre. R─âspunsul nostru prin credin╚Ť─â ╚Öi o via╚Ť─â dreapt─â este posibil doar pentru c─â El ne a vorbit ╚Öi ne-a c─âutat mai ├«nainte. Ne putem ├«ndr─âgosti de El doar pentru c─â El este ├«ndr─âgostit de noi din ve╚Önicie.

Cartea episcopului Mihai este astfel un ajutor pentru ├«nceputul vie╚Ťii spirituale: pentru acel moment ├«n care ├«╚Ťi ├«nceteaz─â anxietatea de om-prizonier al propriei tale condi╚Ťii, con╚Ötient fiind c─â e╚Öti incapabil de a reu╚Öi pe cont propriu ╚Öi c├«nd, ├«n loc de a te resemna ╚Öi a ra╚Ťionaliza aceast─â resemnare (├«n mod sofisticat-existen╚Ťialist sau stupid-hedonist), ├«nve╚Ťi s─â te la╚Öi iubit.

Dumnezeu se uit─â la nevoi, nu la merite, scrie episcopul. E un Dumnezeu care se las─â schimbat de om, ├«n vremea vie╚Ťuirii sale ├«ntrupate al─âturi de noi, r─âspunz├«nd unor strig─âte sincere ale unor inimi r─ânite de iubire. Dumnezeu ne caut─â, ne vorbe╚Öte, ne implor─â ╚Öi, ca act final, se las─â r─âstignit. Cre╚Ötinismul nu e despre lege, despre ceea ce trebuie s─â facem, ci despre ce a f─âcut El pentru noi, un act istoric ce se autopropune fiec─ârei con╚Ötiin╚Ťe cu delicate╚Ťea unei scrisori de dragoste. Cheia vie╚Ťii st─â ├«n bucuria de a primi dragostea Sa r─âstignit─â. Aici se decide destinul unei persoane: Pot s─â primesc aceast─â dragoste, ce ├«mi arat─â deopotriv─â c├«t s├«nt de neputincios ╚Öi c├«t s├«nt de iubit? Pot s─â recunosc c├«t s├«nt de slab, c├«t de mult am gre╚Öit? Iar apoi ├«ndr─âznesc s─â cred ├«n s├«ngele Domnului v─ârsat pentru mine, fiin╚Ť─â unic─â ╚Öi irepetabil─â, cu o valoare infinit─â ├«n ochii iubitori ai Tat─âlui? Accept iubirea lui Dumnezeu, ast─âzi, acum, iubirea care nu pune ├«ntreb─âri, nu a╚Öteapt─â explica╚Ťii, ci caut─â doar o inim─â de copil gata s─â o primeasc─â?

Abia din aceast─â bucurie vin apoi iubirea ╚Öi iertarea semenilor. ÔÇ×Ier╚Ťi cu adev─ârat fiindc─â, la r├«ndul t─âu, ai fost iertat. Ier╚Ťi fiindc─â, de╚Öi ai inima r─ânit─â, ╚Ötii s─â ╚Ťi-o p─âstrezi mereu cald─â, con╚Ötient fiind c─â nu po╚Ťi tr─âi f─âr─â pacea lui Dumnezeu. A fi capabili s─â iert─âm este semnul unei respira╚Ťii suflete╚Öti s─ân─âtoase. ├Än via╚Ť─â, a inspira ╚Öi a expira nu au rost dec├«t ├«mpreun─â.ÔÇť (p. 92)

Cu bine,
Alin VARA

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Polite╚Ťe ├«nainte de toate!
├Ämi cer scuze doamnei c─âreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul c─â am publicat formula ireveren╚Ťioas─â.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Po╚Ťi iubi mai mul╚Ťi oameni ├«n acela╚Öi timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, ast─âzi
Un grup de credincio╚Öi a lansat lumii o declara╚Ťie cu privire la cea mai dureroas─â problem─â care r─âne╚Öte azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot s─â ajut? jpeg
Eu cum pot s─â ajut?
Fric─â. Negare. Furie. Neputin╚Ť─â. ├Ängrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar ├«mpiedicarea propriului guvern s─â apere ╚Ťara cu for╚Ťe armate c├«nd aceasta este atacat─â militar este pacifism?
F─âc─âtorii de r─âzboi ÔÇô Scrisoare c─âtre fra╚Ťii mei ├«n credin╚Ť─â cre╚Ötin ortodox─â jpeg
F─âc─âtorii de r─âzboi ÔÇô Scrisoare c─âtre fra╚Ťii mei ├«n credin╚Ť─â cre╚Ötin-ortodox─â
Nu exist─â nici un fel de disput─â ├«ntre oameni care s─â justifice uciderea semenului nostru, c─âci ├«n orice ucidere de om ucidem ceva esen╚Ťial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
Rom├ónia e ├«n linia ├«nt├«i a UE ├«n fa╚Ťa nebunului s├«ngeros de la Kremlin, dar se comport─â sub conducerea lui Iohannis ca ╚Öi cum ar vrea s─â se trag─â mai ├«n spate.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el at├«tea istorii de via╚Ť─â c├«te locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus urm─âtorul g├«nd ├«n col╚Ťul meu de re╚Ťea: ÔÇ×Fauci are dreptate c├«nd spune c─â, dac─â vaccin─ârile antivariol─â ╚Öi antipoliomielit─â ar fi fost ├«nso╚Ťite de discu╚Ťiile nebune╚Öti de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost ast─âzi eradicate. Recunosc, ├«mi e ├«n continuare cu neputin╚Ť─â s─â ├«n╚Ťeleg atitudinile antivaccin...ÔÇŁ
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Rom├ónia analfabe╚Ťilor func╚Ťional
Constatarea mea este c─â propor╚Ťia de 44% analfabe╚Ťi func╚Ťional se verific─â ╚Öi ├«n cazul adul╚Ťilor.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Izolarea de dup─â izolare
Poate c─â ochiul ÔÇ×izolatuluiÔÇŁ, ca ╚Öi cel al str─âinului, vede mai mult ╚Öi e mai c├«rcota╚Ö.
Cea mai bun─â parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am ├«n╚Ťeles c├«t de ad├«nc reac╚Ťion─âm la familiaritate.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Slobod la gur─â. ╚śi la minte
Doi prieteni vechi ╚Öi deja b─âtr├«ni vorbesc despre New York, via╚Ť─â ╚Öi lume, ca alt─âdat─â p─âpu╚Öile din┬áMuppets.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Puterea televizorului
Nemul╚Ťumirile au s─âpat ad├«nc ╚Öi discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la r├«nd.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Vie╚Ťile netr─âite
├Än─âuntrul nostru s─âl─â╚Öluiesc o multitudine de vie╚Ťi ne├«ncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
├Än ap─ârarea celor 12 milioane de t─âcu╚Ťi
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu r─âspund convoc─ârii la urne este o barbarie odioas─â.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschis─â    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschis─â... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden ÔÇô va recunoa╚Öte cineva? jpeg
Trump vs Biden ÔÇô va recunoa╚Öte cineva?
Una dintre cele mai importante tradi╚Ťii ale democra╚Ťiei americane este ├«n pericol: recunoa╚Öterea ├«nfr├«ngerii.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Oglinzi
Mie ├«mi r─âm├«ne ag─â╚Ťat de creier cuv├«ntul ÔÇ×doamn─âÔÇŁ, pe care el ├«l spune ├«ntr-un fel ap─âsat ╚Öi solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura ├«n societatea american─â este at├«t de mare ├«nc├«t cele dou─â triburi nici m─âcar asupra condamn─ârii violen╚Ťelor de strad─â nu au mai c─âzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
L─âsa╚Ťi USL ├«n pace! E o amintire ur├«t─â, o gre╚Öeal─â pe care foarte pu╚Ťini au evitat-o.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva s─â ne plac─â exact pentru ceea ce s├«ntem: cu e╚Öecurile, fricile, nesiguran╚Ťele noastre.

Adevarul.ro

image
Factur─â de aproape 15.000 de euro la telefonul mobil, dup─â accesarea unui link necunoscut
Este p─â┼úania unei familii din Sighetu Marma┼úiei, dup─â ce fiul lor a deschis un link necunoscut. Apelurile au ├«nceput s─â curg─â, ajung├ónd la c├óte 500, zilnic. Factura uria┼č─â de peste 70.000 de lei va trebui achitat─â de c─âtre titularul abonamentului.
image
Amantele criminale din Bihor, trimise ├«n judecat─â. Victima, care era so┼úul uneia, le┬á ÔÇ×agasaÔÇť pentru c─â voia sex cu nevasta
Cele două femei din Bihor care i-au plătit 40.000 lei unui interlop, ca să-l ucidă pe soţul uneia dintre ele, au fost trimise în judecată, procurorii susţinând că acestea aveau o relaţie amoroasă, iar soţia victimei se simţea agasată de faptul că el voia să facă sex.
image
Fetiţă de doi ani, căzută de la etajul trei al unui hotel din Eforie Nord. Copila a fost găsită de un turist în iarbă
O fetiţă de doi ani a căzut de la etajul hotelului Delfinul din staţiunea Eforie Nord. Accidentul s-a produs luni, 4 iulie, ora 11.30, la Hotelul Delfinul din staţiunea Eforie Nord. La faţa locului a ajuns un echipaj al Ambulanţei.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.