Închipuiala

10 ianuarie 2017
Închipuiala jpeg

Nu e chiar o simplă închipuire. Ci, mai degrabă, una întoarsă, ca o mănușă, spre sine. M-am gîndit la începutul Călătoriilor lui Gulliver de Jonathan Swift. Personajul naufragiat se trezește uriaș, pentru că a nimerit într-o lume de liliputani, care l-au luat ostatic. Sînt minusculi, mișună peste tot, se plimbă pe corpul și pe fața lui, l-au legat bine cu mii de fire subțiri și îl țin prizonier. Înțepăturile de săbii seamănă cu cele ale unor ace și el n-are decît să privească acest spectacol, curios și vag neliniștit. Sau, poate, doar extrem de amuzat.

În lumea reală și cu pretenții am avut de multe ori senzația că exact această imagine ne urmărește și ne definește. Că e foarte ușor să te pui în pielea uriașului și să-i contempli pe micuții care se agită pe lîngă tine și, dacă nu-i strivești, să fie doar pentru că nu ți-ai propus asta. Și pentru că umanismul și rafinatul spirit artistic, cultivat îndelung și asiduu, înseamnă și să-i lași pe ceilalți să-și facă și ei numărul, să se agite peste măsură, să dea ca nebunii din mîini și din picioare pe lîngă tine. Nu pot să miște oricum nimic, și pot să se mulțumescă dacă au reușit să stîrnească un zîmbet.

Închipuiții la care mă gîndesc eu nu vin dintr-o parabolă, ci sînt cît se poate de reali. I-am întîlnit, i-am văzut, am interacționat cu ei și, uneori, trebuie să recunosc, m-am și apropiat de cîțiva pentru că, pe cuvînt, chiar pot fi fascinanți. Poate că de asta mă și întreb dacă, nu cumva, închipuiala asta se poate lua ca o gripă, și atunci cînd intri în contact cu un „virusat”, riști să te transformi peste noapte într-un închipuit adevărat. Pentru care niciodată nimic nu poate să fie simplu și adevărat. Mereu trebuie inventat un cocon de păreri deștepte și de ițe care se răsucesc unele în jurul altora pînă amețești. Nefericirea se mănîncă pe pîine la micul dejun și la cină, evident. Nu poți să te bucuri de ce ești și ce faci, că vrei musai mai mult, mai sofisticat și mai „literar”. Te bîntuie niște demoni pekinezi, dar te porți ca și cînd ai arde în marele iad. N-ai chef să interacționezi normal pentru că ești deștept și frumos 24 de ore din 24. Piticii de pe lîngă tine dau bine în peisaj, dar, dacă ar fi cu adevărat isteți, ți-ar mulțumi că îi accepți în preajma ta. Nu te obosești niciodată să schimbi perspectiva și să te întrebi cum s-o vedea lumea prin ochii celui de lîngă tine, care nu stă la aceeași măreață înălțime. Iar marea bătălie a închipuirii se dă, cum altfel, pe frontul creativității și al înțelepciunii. Tot ce fac ceilalți rămîne la piciorul broaștei, marea promisiune vine, normal, de la tine. Și cu cît va întîrzia să se întrupeze în ceva, cu atît va străluci mai tare.

Cred că mi-e la fel de frică de închipuială ca de acreala aia care taie orice gust și poftă de viață. 

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Serbia pune Euro 2024 pe jar: amenințare cu retragere după un scandal exploziv
Turneul final din Germania poate intra în istorie din motive nedorite.
image
Cum au terorizat șapte indivizi o femeie timp de doi ani, ca să le cedeze un teren
Joi dimineaţă, la şase adrese din Ploieşti au avut loc descinderi ale mascaţilor, care au condus la sediul poliţiei, pentru audieri, şapte indivizi care, vreme de doi ani, au făcut presiuni asupra unei femei, cu scopul de a intra în posesia terenului acesteia.
image
Copil cu sindrom Down, exclus de la serbarea de final de an. „Singurul necostumat a fost Vladimir”. Replica educatoarelor
Este anchetă la o grădiniță din Gorj după ce mama unui copil cu sindrom Down a scris pe Facebook că fiul ei a fost discriminat la serbarea de final de an.

HIstoria.ro

image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Cum a fost păcălit Hitler: Fortitude
Nicio operațiune militară din istoria celui de-Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel extrem de ridicat de securitate operațională, implicând ample și complexe acțiuni de înșelare militară și inducere în eroare a inamicului (incluzând aici manipularea, intoxicarea).
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: