Să nu urîm! Să căutăm pacea!

6 februarie 2017
Să nu urîm! Să căutăm pacea! jpeg

Sîmbătă seara, după ce premierul Grindeanu a anunțat că va abroga OUG 13/2017, privesc unul dintre posturile de televiziune care detestă manifestațiile colosale din Piața Victoriei. Cuprins de părere de rău după ce guvernul a cedat, un realizator, vedetă a postului, destăinuie o parte din durerea sufletească pe care o resimte, de fapt, încă de la începutul manifestațiilor încoace:  nu-i place scandarea „DNA, să vină să vă ia!”. Îl rănește și îl supără. I se pare brutală, specifică unui stat polițienesc - e oribil să dorești cuiva să vină o instituție de forță să-l ia. Spontan, mă cuprinde ceva ca o mică furie. Las la o parte zecile de emisiuni în care incita aceeași instituție să ia pe cîte unul din tabăra opusă patronului său. Las la o parte și jubilația care îl cuprindea cînd ieșeau din sediul sus-numitei adversarii politici ai patronului încătușați. Dar îmi aduc aminte cum, acum vreo 5 ani, poporul scos în stradă, printre altele, de televiziunea asta, și prin emisiunile îngrozitor de manipulatoare ale realizatorului,  urla de se îndoiau blocurile „La pușcărie! Oooo, la pușcăriiiiiiiiiieeeeeeee!”. Realizatorul avea delicii. Acel urlet violent i se părea cîntec de îngeri. Scandarea de acum 5 ani îi plăcea, pentru că se adresa celor pe care realizatorul îi detesta. Scandarea de acum nu-i place, pentru că se adresează celor pe care realizatorul îi susține. Imediat, însă, mi-am dat seama că realizatorul cu pricina nu trăiește, de fapt, o tulburare produsă de revărsarea de ură a celorlalți asupra alor săi, ci o profundă nefericire din pricină că ura sa proprie e de sens contrar urii de acum a poporului. Umbra de furie mi-a trecut de-odată și o inexplicabilă nevoie să mă împac cu bietul om m-a cuprins. Nu știu ce-o fi fost cu mine…

Lăsîndu-l cu propriile-i nemulțumiri, pun totuși, întrebarea: ce diferență este între scandarea din 2012 și cea din 2017? În fond, nu este nici una. Poporul striga atunci, tot poporul strigă și acum. Și merg mai departe pe acest numitor comun al manifestațiilor din 2012 și 2017: voința de a vedea la ocnă pe cei împotriva cărora s-a ieșit în stradă. De ce la ocnă? De ce nu este suficientă anularea măsurilor care au scos oamenii în stradă? Se vrea mai mult? De ce nu este suficientă demiterea ori demisia? De ce galerele? De ce lanțurile și cătușele? De ce nu moartea?

În nebunia acestor zile, cîțiva comentatori mai fini au sesizat o lăudabilă premieră: poziția Bisericii Ortodoxe Române, exprimată printr-un mesaj al Patriarhului și, mai apoi, printr-un comunicat al purtătorului de cuvînt. De la tragedia ”Colectiv” încoace, BOR a început să înțeleagă cît este de important să exprime public solidaritatea sensibilă cu dramele comunității, oferind , în același timp, soluțiile specifice pentru curmarea suferințelor, a nedreptăților, a traumelor. Sigur că BOR nu trebuie să ne spună dacă ține cu Dragnea sau cu Iohannis. Dar ne spune să susține statul de drept și lupta anti-corupție. O face explicit și asta mă bucură nespus. Însă BOR ne  spune și că ceea ce lipsește cel mai mult societății noastre, acum, este făcătorul de pace.

De unde vine făcătorul de pace? De la televizor? Din partide? De la vreo instituție a statului? Din stradă? Vorba cuiva: pacea nu este făcută ca să se facă dreptate, ci se face dreptate ca să se facă pacea. Să nu uităm că dreptatea nu este un scop în sine, ci doar un mijloc pentru a regăsi pacea! Să nu uităm că sufletele oamenilor care ies în stradă tot mai mulți zilele acestea, nu caută dreptatea (chiar dacă țipă nebuni după ceea ce cred ei că este drept), ci pacea… Dreptatea care nu duce imediat la pace, nu este dreptate.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Ce a scos la iveală ancheta privind moartea actorului din Friends, Matthew Perry. Raportul autopsiei
Poliția din Los Angeles și Agentia de Control al Drogurilor din SUA au deschis o anchetă privind moartea îndrăgitului actor din Friends, Matthew Perry. El a fost găsit fără suflare în octombrie 2023 din cauza efectelor acute ale anestezicului ketamină.
image
Istvan Kovacs „fluieră“, diseară, finala Ligii Europa: cât câștigă cel mai bine plătit arbitru român
La Dublin, pe „Aviva Stadium“, în față a peste 50.000 de spectatori, se va decerna primul trofeu european din acest sezon, cel din Liga Europa. Atalanta – Leverkusen se va juca, diseară, de la ora 22.00 (Pro Arena) cu o brigadă din România.
image
Ce a mâncat la micul dejun o femeie care a reușit să slăbească 45 de kilograme: „ajunge până la prânz și te simți bine“
O utilizatoare TikTok a împărtășit o rețeta de mic dejun care a ajutat-o să slăbească 45 de kilograme, din cele 100 pe care le avea. Este o rețetă simplă, ușor de făcut și la îndemâna tuturor.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.