Cum trăim cu minciuna

Paul CURCĂ
6 martie 2017
Cum trăim cu minciuna jpeg

E la ordinea zilei să vorbim despre post-adevăr, despre manipulare și despre încercarea, tot mai consistentă, din păcate, de a distorsiona realitatea, pe care o practică vreo cîteva posturi TV și mai multe site-uri. E o stare de fapt sumbră, cu care ne confruntăm zilnic, fără să știm prea bine cum am putea să ieșim din ea. Omul este un sistem care reacționează la stimuli. de aceea cea mai mare parte a informației pe care o primim nu este neutră, aceia care livrează știrile scontează pe o anumită reacție din partea celor ce le primesc.

Din ce moment al istoriei apare manipularea? Mulți o leagă de relativismul postmodern, de noile moduri de a defini adevărul, sau de a nu ne interesa de el. Manipularea ar fi o consecință a filozofiei postmoderne. Eu însă cred că e vorba de un fenomen mai vechi. Filozofii postmoderni rămîn în sfera culturii, păstrează o etică normală, nu cauționează în vreun fel manipularea politică și minciunile din mass media.

Manipularea apare atunci cînd părerea oamenilor contează, pentru că în acel moment ai motive să-i minți, să-i faci să creadă ceea ce vrei tu. Manipularea este legată, prin urmare, de democrație. Primii manipualtori au fost sofiștii din Grecia Antică. Politica devenea o retorică în care învățai cum să-i convingi pe oameni să accepte ceea ce le spui tu, indiferent dacă asta era adevărat sau nu. Existau și atunci măsuri de contracarare, căci niciodată adevărul nu a fost fără apărători. Filozofii de atunci se străduiau să arate fractura logică a argumentației sofiste, sau pur și simplu minciuna pe care o proferau în public. Dar, ca și acum, nu erau prea eficiente. Minciuna reușea, de multe ori, să treacă drept adevăr. Ca dovadă, Socrate a fost condamnat la moarte și executat într-o democrație.

Niciodată n-a existat manipulare în Evul Mediu sau în statele absolutiste, ci numai în acelea care erau, sau măcar se pretindeau a fi, democratice. Dar aici niciodată nu a lipsit. Dacă poporul contează, atunci e musai să fie mințit, că doar n-o să fie lăsat să aleagă ce vrea, de capul lui. Nu se știe unde am ajunge în felul acesta. Și mă îndoiesc că dacă un lider politic ar apărea public cu adevărata lui față, nu cu imaginea construită pentru public, ar mai fi votat de cineva. Faptul că minciuna e mereu prezentă, că adesea cîștigă partida, anulează cumva democrația? Nu, deloc, dar o face ceva mai complicată decît pare. Democrația este libertatea alegerii de către popor, dar strategii partidelor se străduiesc ca această alegere să nu fie liberă, ci condusă pe făgașul dorit de ei. Nu anulează alegerea pe care o face cel ce votează, dar îi amintește acestuia că trebuie să fie ceva mai atent. Democrația nu se întreține de la sine, fără ca noi, actorii și beneficiarii ei, să căutăm să aflăm cine vrea să ne mintă.  

Năravurile sînt vechi, ce aduce nou epoca noastră se poate rezuma sub trei aspecte. Mai întîi, este cantitatea uriașă de informație pe care o avem la dispoziție zilnic, mult peste capacitatea de procesare a unui om care vrea totuși să fie la curent cu ceea ce se întîmplă pe lume. Ești excedat de cît de mult primești, nu o poți procesa, analiza critic, și pînă la urmă nu ai altă soluție decît să accepți de bune canalele preferate. Mergi pe încredere.

Apoi, este viteza fenomenală cu care aflăm tot ce se întîmplă. Să fii conectat la Internet îți oferă, în timp real, acces la toate noutățile care te interesează, ești la curent cu orice eveniment chiar pe măsură ce se produce, plus la multe altele care nu intră în sfera ta de ppreocupări, dar își fac și ele loc cumva pe ecranul smartphone-ului. Dar foarte important mai este un fapt, care nu e mereu sesizat. Informația nu o primim brută, ci în așa fel încît să provoace emoție, și de-abia aici este manipularea. Post-truth înseamnă, de fapt, că emoțiile sînt mai importante decît faptele. Iar cei hotărăsc modul în care primim știrile au grijă, în special, la emoțiile pe care vor să ni le provoace.

Comunicarea în democrație este, în majoritatea cazurilor, viciată de manipulare. Tehnicile moderne, transparentizarea totală, posibilitatea verificării, chestii care păreau să pună capăt oricăror minciuni, în loc să ajute la demistificare, contribuie la o și mai mare manipulare. Totul e la vedere, așa cum pare astăzi, ca să poți să-ți dai seama din prima ce e bun și ce e rău, înseamnă, de fapt, că adevărul și minciuna se amestecă în doze în care nu mai poți discerne unde se termină unul și unde începe celălalt. Majoritatea lucrurilor sînt însă peste nivelul de înțelegere al maselor, se pretează la interpretări date de experți. Ei ne spun ceva, dar noi nu putem să-i verificăm, competența lor fiind peste a noastră. Luăm de bun ce ne spun ei, pînă cînd vine un alt expert, afiliat altui partid, și ne spune exact contrariul. Ca exemplu recent, dezincriminarea abuzului în serviciu, unde numai specialiștii în drept pot să se pronunțe. Ce aflăm însă? „A fost dezincriminat”. „N-a fost dezincriminat”. „Va fi dezincriminat”. „Nu va fi dezincriminat”. Stați, „e dezincriminat chiar acum, pentru cîteva ore!” Experții nu sînt de acord între ei, ce să mai creadă oamenii care nu au o specializare în drept, economie, care totuși vor să priceapă și ei ceva din ce nu se spune zilnic la televizor?

Cum e realitatea românească în acest context? La noi lucrurile sînt, în același timp, foarte simple și foarte complicate. Sînt simple pentru că manipulările gen A3 sau RTV sînt grosolane, evidente, nu te lași păcălit de ele nici dacă vrei cu orice preț să o faci. Parcă ne-ar lua de proști. Situația este însă și foarte complicată, pentru că există milioane de oameni care totuși le cred elucubrațiile, care merg la vot, și care hotărăsc astfel pe mîna cui ajunge țara asta.

 Minciuna e peste tot, este ea însă împărțită în mod egal între partide? Ești tentat să spui că da, dar nu ar fi adevărat. Stînga a fost mereu mai aproape de populism, de promisiuni fără acoperire, de  tot felul de mașinațiuni. Bine, nici dreapta nu mai e ce a fost odată. Lucrurile sînt amestecate, de aceea efortul de a le discerne trebuie să rămînă constant. Totuși, dacă mergem pe mîna egalității în manipulare, atunci orice acțiune ne va fi blocată. Nu vei putea să spui vreun lucru rău constatat despre vreuna din părți decît dacă vei spune imediat că și cealaltă parte are problemele ei, cel puțin la fel de mari. E ca și cum, într-un meci de fotbal, dacă o echipă înscrie un gol, atunci pe tabela de marcaj va fi trecut cîte un gol pentru fiecare echipă, că și ceilalți au avut și ei miște pase reușite, ba chiar și ocazii. Atunci, dacă toate scorurile vor fi egale, 1-1, 2-2, 3-3 etc nu se mai putea face nici un clasament, toate vor fi pe același loc, cu același nr de puncte și același golaveraj. Cam la fel se vrea și în analizele politice care ne asigură că toți sînt la fel, n-avem cum să-i mai departajăm.

Totuși, situația practică nu e chiar atît de complicată ca cea teoretică. Te poți descurca în excesul informațional pentru că, după ani de prestații ale liderilor politici cam știi la ce să te aștepți de la ei, ca și de la partidele pe care le reprezintă. Iar televiziunile care îi susțin, gen RTV și Antena3 sînt deja binecunoscute că exprimă în special falsuri și manipulări, ba chiar de cea mai joasă speță. Sînt nenumărate cazurile cînd au dat știri false despre oponenții PSD-ului, care s-au dovedit simple falsuri. Să-l numești pe Cioloș copilul din flori al lui Soros sau să spui că cei care protestează în piață primesc 50 de lei de persoană și 30 de lei pentru cîine de la același Soros sînt doar unele din cele mai cunoscute, dar în nici un caz singurele. 

În condițiile date, în care nu putem s-o eliminăm, trebuie să ne adaptăm manipulării, să ne străduim să-i reducem efectele, să fim precauți. Informarea cu acuratețe maximă va deveni un deziderat aproape imposbil de îndeplinit. Vor rămîne mereu nuanțe și laturi care scapă nespecialiștilor în știri. Dar dacă ar fi să ne informăm pînă la capăt, să facem inventarul exhaustiv al tuturor surselor, ar însemna ca amînarea luării deciziilor, să acceptăm să trăim în incertitudine informațională, să lucreze cu mult prea multe clarificări și reveniri. Ar fi un efort care ar presupune un mare consum de gîndire, capacitatea de a-ți revizui în orice moment opțiunile, lucruri imposibil de făcut dacă ești interesat de mersul treburilor în cetate, dar acesta nu este singurul tău interes de cunoaștere.

În acest caz, accept că deciziile mele au un anumit grad de incertitudine, ba chiar că pot fi parțial greșite, că opțiunile mele politice sînt făcute în condițiile în care nu cunosc chiar toate datele problemei, că ceea ce accept este o formulă care nu mă mulțumește pe deplin, dar e mai bună decît altele care mă nemulțumesc total, că așteptările mele pot fi oricînd înșelate. Și, cu toate aceste precauții, o opțiune tot trebuie să am, și cumva tot trebuie să mă plasez, căci o alegere, chiar proastă, e mai bună decît nici o alegere.

Foto: Andrei Ivan

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea haosul, în timp ce submarine rusești se apropiau periculos de Washington
A fost tentativa de asasinat un complot sovietic de a distrage atenția de la un atac iminent? Unde era fotbalul „nuclear”? Și unde era vicepreședintele Bush? Secretarul adjunct de presă a fost întrebat: Cine conduce guvernul? „Nu pot să răspund la întrebare în acest moment”, a răspuns el.
image
Andrei Caramitru, atac dur la Nicușor Dan: „Nu pot vota cu idioții utili ai Kremlinului”. „Din ce bani a mâncat și a plătit chiria?”
Actualul primar al Capitalei este protagonistul unui mesaj, intitulat „Eu nu pot vota cu idioții uitili ai Kremlinului”, publicat marți, 14 mai, pe Facebook de economistul român Andrei Caramitru.
image
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă noul semn observat în apropiere de Harkov
Un nou simbol tactic care apare pe tancurile și vehiculele blindate rusești implicate în ofensiva în curs de desfășurare în apropiere de Harkov, Ucraina, sugerează o intensificare semnificativă a activităților militare ale Rusiei.

HIstoria.ro

image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Republica Dominicană, locul de unde a început „Lumea Nouă”
Cristofor Columb și-a lăsat fratele, Bartolomeu, în mijlocul unui Eden, cucerit de perfecțiunea naturală a insulei. Legenda spune că osemintele „părintelui Americii” încă odihnesc în pământul pe care l-a iubit.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.