Slavă Domnului, sînt majoritară!

9 mai 2017
E cool să postești jpeg

Zilele trecute am văzut circulînd pe Facebook o poză: la aeroport, o femeie de etnie romă se afla la ghișeul pentru pașapoarte diplomatice. Inițial, n-am înțeles „poanta”. M-am prins abia după ce am citit cîteva comentarii. Adică o țigancă, din alea cu fuste colorate și papornițe, cu cozi împletite și cu o figură debusolată – taman ea se afla în rîndul diplomaților – demențial, nu? Să rîzi cu lacrimi de asemenea năzbîtie. Mulți dintre cei care au comentat înțeleseseră din prima și au continuat, cu succes, gluma „Poate voia o prăjitură-diplomat” sau „poate așa o chema, că pe la dînșii se poartă nume de genul ăsta: Mercedes, Diplomata” sau „diplomația salvează România”.

În timp ce citeam comentariile, primul meu gînd a fost: „Ce bine că nu m-a prins nimeni în poză de multele ori cînd am aterizat la coada greșită, ca ajungeam, naibii, pe Facebook, și rîdea poporul de mine”. Pe urmă, însă, m-am liniștit: slavă Domnului, eu fac parte din gloata majoritară.

Am nițel sînge grecesc amestecat cu sînge evreiesc, dar asta nu se vede. Sînt româncă, creștină și, ce este extrem de important pentru România, nu sînt gay. Nu am nici o dizabilitate. Am avut o familie normală, sau cum se spune azi, o „familie tradițională”, care mi-a asigurat un start bun în viață. În autobuz nu se va feri nimeni de mine. Din contră, mi se va oferi un loc, pentru că sînt bine îmbrăcată, drăguță și nu am nici o infirmitate. Nu voi primi pe stradă priviri circumspecte și nu voi fi jignită în public. Politicienii nu-mi vor aranja niciodată viața intimă de dragul votului majoritarilor. Nu voi fi supusă glumițelor insinuante. Originea sănătoasă mă protejează contra tuturor prejudecăților.

Și, pentru că am avut norocul să nu fiu minoritară, nici etnic, nici sexual sau religios, pot avea opinii în legătură cu drepturile minoritarilor. Îi pot judeca și pot să fac bancuri pe seama lor, pentru că am de partea mea majoritarii. Iar dacă există dintre cei care m-ar acuza că umorul meu încalcă normele bunului-simț, le pot da în cap cu corectitudinea politică – o găselniță periculoasă, care nu face decît să-mi ciuntească mie, majoritarul, din supremație.

Căci, pînă la urmă, de ce o persoană gay, de exemplu, să aibă aceleași drepturi cu mine? Dacă a ales această cale dubioasă, să facă bine să-și asume și consecințele. Cu țiganii la fel. Nu sînt toți la fel, de acord, dar să recunoaștem faptul că ei ne-au făcut o imagine proastă în străinătate. Nu se duc la  școală, preferă să fure decît să facă un ban cinstit, nu se spală etc. etc. Iar majoritatea întotdeauna contează.

Dacă îi ironizez, sau dacă rîd la bancurile care se fac pe seama lor, asta nu mă face o persoană rasistă. Sau discriminatorie. Înseamnă că ei nu au simțul umorului, iar eu da, sînt o persoană destupată la minte. Iar umorul nu trebuie cenzurat. Eu, de exemplu, nu m-aș supăra dacă ei ar face bancuri pe seama mea.

Dar aici mă trece un fior de o secundă: dacă lucrurile n-ar sta așa? Dacă aș fi țigancă, sau gay, dacă aș fi într-un scaun cu rotile, sau aș fi evreică sau musulmană? Cum ar arăta viața mea, de zi cu zi, în România?

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi