Luxul de a fi pesimist

14 decembrie 2016
Buricul pămîntului jpeg

În jurul meu, imediat după alegeri, s-a lăsat o pîclă de pesimism. În țara asta nu se schimbă niciodată nimic; cum avem un lucru bun, cum dăm cu mucii în fasole; cîteva milioane de români au hotărît soarta națiunii; în loc să se implice activ în viața cetății și să voteze, tinerii au preferat să se plimbe pentru că a fost frumos afară – de parcă cineva care vrea cu adevărat să voteze pune în balanță soarele cu votul. Iar lamentarea că tinerii n-au votat avea ca substrat ideea că tinerii ar fi votat „bine”. Recunosc, pesimismul m-a contaminat și pe mine. Pînă mi-am dat seama că nu avem monopol asupra absenteismul la vot și că multe țări din Europa au probleme, unele poate chiar mai grave.

Un amic austriac mi-a povestit că, după război, Austria era la pămînt, copleșită de probleme politice și sociale, cam cum este acum la noi. Schimbarea durează și cere răbdare și anduranță pînă să atingi un nivel de normalitate. Și chiar și acum,  în prezent, în bună starea în care trăiesc, austriecii găsesc ei lucruri de care să se plîngă, începînd cu politicienii și terminînd cu mărunțișurile vieții cotidiene. Bineînțeles, de multe ori, se plîng de dragul de a se plînge, pentru că nu-i așa, prea binele cam plictisește. Însă unii își permit luxul de a fi pesimiști. Pentru că una este să te lamentezi cînd ți-e bine, cînd o faci din plictiseală, și alta cînd n-ai de fapt timp de văicăreală și nu rezolvi nimic dacă stai și plîngi. Cînd te iei cu mîinile de cap din răsfăț, e una, cînd o faci în loc să acționezi, viața nu se va schimba, și vei rămîne  împotmolit în aceleași probleme.

Și inevitabil mi-au venit în minte acele discuții de pahar în care ajungem să ne dezicem cu o voluptate imensă de țara în care trăim, și de români, excluzîndu-ne bineînțeles din ecuație. Cu acea sintagmă „așa sînt românii” tăiem, de fapt, orice firimitură de optimism și băgăm în aceeași oală coruptul și cinstitul, leneșul și harnicul, răul și binele. Este mai ușor să te dezici și să etichetezi decît să faci loc tentativelor de bine și de speranță. Dacă sperăm și speranțele nu ni se îndeplinesc? Păi nu cădem noi de sus? Și dacă picăm de sus, va fi tare greu să ne ridicăm. Așa că mai bine rămînem mofluzi, ne luăm jucăriile și ne retragem în bula noastră – și bula asta este exact mentalitatea care scade prezența la vot și implicarea în viața cetății. Iar viața cetății nu se rezumă doar la palierul politic. Cu cît reușim să fim mai deschiși și mai toleranți cu oamenii din jurul nostru cu atît reușim să ne înțelegem și noi mai bine nevoile.

Dar, dacă în loc să ne scuturăm de fantome, preferăm să le păstrăm, ca pe un soi de țap ispășitor, dacă manifestăm entuziasm politic doar în preajma alegerilor, după care timp de patru ani ne lăsăm pe tînjală, vom stagna în propria lamentare.

Schimbarea în România este vizibilă, pentru cine vrea s-o vadă; societatea civilă se mișcă, presa de calitate nu a murit, oamenii au învățat că pot să taxeze derapajele politice. Avem, așadar, o bază solidă pe care putem construi. Mai avem nevoie doar de puțină voință.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a căsătorit. Cum a arătat marele eveniment: „M-am trezit soție” FOTO
Fiica cunoscutului rapper Eminem, Hailie Jade Scott, și-a pus pirostriile. Tânăra de 28 de ani s-a căsătorit cu Evan McClintock sâmbătă, 18 mai, în orașul Battle Creek, Michigan.
image
Fiica Lisei Marie Presley se opune licitației Graceland, proprietatea emblematică a legendarului Elvis Presley
Nepoata lui Elvis Presley, actrița Riley Keough, încearcă să împiedice vânzarea Graceland, reședința regretatului cântăreț din Memphis, Tennessee, relatează BBC.
image
Vești bune pentru șoferii de camion: soluții pentru traficul intens din vama Giurgiu-Ruse
Șoferii de TIR ar putea scăpa de cozile interminabile din punctul de trecere al frontierei Giurgiu-Ruse. Autoritățile române și bulgare vor să redeschidă conexiunea de feribot pe ruta Giurgiu-Ruse pentru a reduce traficul intens și blocajele de pe podul peste Dunăre.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.