UE e cam boooring. Scurtă inițiere pe-nțelesul tuturor, dar mai ales al celor pentru care UE „e cam boooring”

27 martie 2017
UE e cam boooring  Scurtă inițiere pe nțelesul tuturor, dar mai ales al celor pentru care UE „e cam boooring” jpeg

Pentru a aniversa 60 de ani de la Tratatele de le Roma, Comisia Europeană a produs un film de 23 de minute și 43 de secunde: Milestones in 60 years of EU history. Unii vor zice că e „moartea pasiunii” și că e „booooring”.

Așa e, e plicticos. Întîi apar niște domni cu mutre grave, filmați în alb-negru, care seamănă cu bunicii ori străbunicii noștri, doar că au un aer mai oficial, așa… A, și statuile de pe Capitoliu (știți, Marc Aoleriu – vezi Caragiale – și ălălalt, cum îl cheamă…). Tot în alb-negru. Apoi domnii ăia semnează niște hîrtii. Nu tu comentariu, nu tu muzică, nu tu inserturi, burtiere, ceva care să ne spună și nouă măcar cine sînt ăia, ai cui bunici sînt și ce fac ei acolo așa de gravi. Apoi apar niște imagini cu frontiere și niște polițiști de frontieră care controlează actele. Apoi iar niște domni (uraaa, măcar ăștia sînt filmați color) care semnează hîrtii, iar camera insistă foarte mult pe paginile cu semnături.

Ce-i cu filmu’ ăsta, e pentru colecționarii de autografe? Mă rog, mie mi-a plăcut de pildă semnătura lui Roland Dumas, mi se pare elegantă (căutați pe net dacă nu știți cine-i ăsta). Pe urmă iar cadre cu frontiere, dar de data asta polițiștii nu mai controlează actele, le fac semn șoferilor să treacă.

Apoi iar niște domni și doamne – în sfîrșit, și doamne – care semnează hîrtii. Și niște sigilii de ceară roșie pe paginile alea, cum putem vedea în muzee. Și iar cadre cu frontiere, dar de data asta nu mai sînt deloc polițiști. Șoferii trec ca prin brînză, ca la ei acasă, pe lîngă niște foste gherete ale vămii, cam delabrate acum (ce-o fi, nenică, de filmat la chestiile astea?). Apare și vama de la Nădlac în film, se văd drapelele României, Ungariei și UE. Printre hîrtii și semnături, mai apar și niște imagini cu oameni diverși: un agricultor care ară (din ce țară o fi ăsta? nu ni se spune; bey, cine-a făcut filmul ăsta de nu spune nici măcar numele țărilor? e așa, un tractor fără nație condus de-un cetățean fără nație, ce-i asta?), un tată cu o fetiță care are pictate pe obraji steluțele de pe steagul UE, doi domni ținînd în mîini o machetă din carton a monedei de 1 euro, niște tinere frumoase și niște tineri frumoși „îmbrăcați” în euro (hai că imaginile astea sînt mai vesele, dar pe urmă iar vin unele cu inși care semnează hîrtii…). Apare și jumătate din zîmbetul lui Ion Iliescu, pe la minutul 15 și ceva. Și „Jacques”, prietenul lui Emil Constantinescu. Aaa, și la un moment dat apar unii cățărați pe un zid, tre’ să fi fost fun, că zidul e plin de grafitti. Da’ pe urmă iar vin imagini cu semnături și hîrtii. Bey, filmu’ ăsta se vede că e făcut de birocrații de la Bruxelles, ăștia-s obsedați de hîrtii și semnături… Și de ședințe, că și de-astea apar multe. Și filmul se încheie cu niște imagini de la decernarea Premiului Nobel pentru pace. Ar trebui să se spună ca la scriitori și savanți: „X, laureat al Premiului Nobel pentru…”; „UE, laureată a Premiului Nobel pentru pace”. Așa ar trebui prezentată. Multă lume a uitat că fiecare dintre noi, în calitate de cetățeni europeni, deținem o cîtime din premiu. Că nu ne-am mai împușcat între noi, ba chiar am mai restabilit/exportat pacea și buna înțelegere și prin alte părți ale lumii.

Plicticos film, așa-i? Ca și UE.

UE a ajuns să aibă o vîrstă de la care oamenii, îndeobște, se pregătesc să devină bunici (sau deja sînt). Și încep să aibă idei fixe și să tot povestească despre tinerețea lor, despre ce și cum au făcut, dacă le-a fost ușor sau greu, ce-au realizat în viață, ce n-au realizat… Uneori, sînt plicticoși. Și repetă cam aceleași lucruri.

Așa e și UE. Acest film („de propagandă”, vor zice mulți, cărora nu le place nimic din ce e oficial, vor chestii independente și alternative) o demonstrează cu prisosință. UE cam repetă aceleași lucruri – că au fost decenii de pace și prosperitate pe continent, că avem libertate de circulație, s-au desființat granițele, taxele vamale, protecționismele. Că în UE au triumfat libertățile și drepturile omului. S-a ajuns aici în urma unui proces lung, la care au participat oamenii aceia cu figuri grave. S-au semnat tone de documente și s-au negociat, paragraf cu pragraf, regulile după care țările europene au ajuns să trăiască în bună înțelegere, la – totuși – foarte puțin timp după ce au făcut praf Europa cu tunurile și cu tancurile.

Da, e plicticos să tot repeți chestiilea astea, mai ales pentru oamenii mai tineri, care s-au obișnuit cu libertatea de circulație (și cu celelalte…) și li se pare un drept firesc, așa că mintea lor nu mai poate (bine că nu mai poate!) cuprinde sensul acelor gherete ale poliției de frontieră: „Ce să faci?… Control la graniță în UE? Ca să ce?…” Dar dacă peste noapte, să zicem, s-ar reintroduce controalele la frontiere, să te ții proteste și indignări! Și pe bună dreptate!

Așa încît, dat fiind că am aproape vîrsta UE, zic și eu: să ne trăiască „plictiseala” asta! Cu negocierile, cu pertractările, cu ezitările și complicațiile ei. Ba chiar și cu birocrația aferentă. Căci altfel nu prea ai cum să ții la un loc atîția oameni ai căror bunici, străbunici și strămoși scoteau rapid pușca sau sabia cînd se „plictiseau” și ajungeau la concluzia că ceilalți sînt de vină.

Foto: © European Union

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a căsătorit. Cum a arătat marele eveniment: „M-am trezit soție” FOTO
Fiica cunoscutului rapper Eminem, Hailie Jade Scott, și-a pus pirostriile. Tânăra de 28 de ani s-a căsătorit cu Evan McClintock sâmbătă, 18 mai, în orașul Battle Creek, Michigan.
image
Fiica Lisei Marie Presley se opune licitației Graceland, proprietatea emblematică a legendarului Elvis Presley
Nepoata lui Elvis Presley, actrița Riley Keough, încearcă să împiedice vânzarea Graceland, reședința regretatului cântăreț din Memphis, Tennessee, relatează BBC.
image
Vești bune pentru șoferii de camion: soluții pentru traficul intens din vama Giurgiu-Ruse
Șoferii de TIR ar putea scăpa de cozile interminabile din punctul de trecere al frontierei Giurgiu-Ruse. Autoritățile române și bulgare vor să redeschidă conexiunea de feribot pe ruta Giurgiu-Ruse pentru a reduce traficul intens și blocajele de pe podul peste Dunăre.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.