Lumea fetelor

18 ianuarie 2017
Mica mea distopie jpeg

Mă pregătesc pentru prima întîlnire cu o fetiță de trei ani și jumătate. M-am gîndit să-i fac cadou o cutiuță muzicală. Mi-o imaginez deja, cum va rîde în timp ce va mișca rotița minusculă a mecanismului și va asculta în buclă o melodie, Sur le Pont d'Avignon, sau altceva. Și buclele ei negre se vor mișca și, poate, ne vom împrieteni, cine știe?

Dacă ar ști să citească, i-aș scrie o scurtă scrisoare, în care sigur i-aș spune că am cunoscut, de-a lungul timpului, mai multe fete mișto decît băieți. E un adevăr care s-ar putea traduce printr-un  algoritm matematic sau care ține de nu știu ce statistică. E posibil ca lucrurile să stea altfel, cînd ea va fi de vîrsta mea.

Că lumea asta a fetelor e uneori, atît de complicată, și pare că se scufundă cu totul cînd ne îndrăgostim. Oricît de deștepte am fi, va veni cineva care va spulbera într-o secundă toată răceala și stăpînirea de sine de care ne credeam în stare, în urmă cu puțin timp. Dar, să nu se sperie, mereu se va țese un cuib în jurul ei. Și va afla multe despre ea în bătăliile astea sentimentale. Își va regla limitele, va alege să fie calmă și zîmbitoare în mijlocul crivățului sau se va lua la trîntă cu el.

Va plînge pe umerii prietenelor care vor vedea mai bine și vor evalua mai clar situația pentru ea, decît o vor putea face în propriile istorii. Ca într-un joc de oglinzi, vor vorbi la infinit despre ce a spus sau ce n-a spus, „crezi că mă place cu adevărat?”, și „dacă da, de ce se poartă așa?”. Întîi serios, după aceea vor schimba registrul și vor rîde cu lacrimi de toți și de toate și nu-și vor da seama cînd și cum a trecut timpul. Complicitatea în astfel de momente o va învăța singură și, poate, o să-mi povestească cît de cinici sau de sentimentali sînt cei pe care îi cunoaște. 

Uneori, o să simtă înțepături veninoase și va intra, fără să vrea, în tot felul de competiții. Și cu fete, și cu băieți. O s-o facă să sufere, pentru că vor veni cînd n-o să se aștepte, dar, orice ar face, n-o să poată să le întoarcă din drum. O vor copleși la început, apoi se va scutura și va merge mai departe.

Va citi și va descoperi că lumea e scrisă deopotrivă de scriitori femei și bărbați. Dar că asta chiar nu contează, importante sînt cărțile care îi vorbi despre ea, ca și cînd ar cunoaște-o bine.

Își va alege o meserie curajoasă. Care, poate, i se va zice că e grea. Dar nu-i va păsa deloc. Va deveni din ce în ce mai atentă cu oamenii cu care va pleca la drum. Se va îndrăgosti din nou, va fi fericită și își va uita pentru un timp prietenele. Rîsetele lor, paharele, poate și fumul, vor rămîne toate acolo, într-o bucătărie, și-o s-o aștepte să se întoarcă și să povestească ce-a trăit cît timp nu s-au văzut. Se va gîndi, uneori, că numărul oamenilor care ne plac cu adevărat e finit. Și se va simți norocoasă dacă i-a găsit.

Să nu-i fie frică de ce va spune unul sau altul, cel mai important e să meargă drept pe drumul ei. Să fie atentă la ce simte. Și să fie sinceră cu ea și cu cei din jur. Să spună ce-și dorește. Să-și ia toată libertatea, pentru că fetele chiar pot schimba lumea. Și o fac, în fiecare zi, în feluri infinite.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Ce a scos la iveală ancheta privind moartea actorului din Friends, Matthew Perry. Raportul autopsiei
Poliția din Los Angeles și Agentia de Control al Drogurilor din SUA au deschis o anchetă privind moartea îndrăgitului actor din Friends, Matthew Perry. El a fost găsit fără suflare în octombrie 2023 din cauza efectelor acute ale anestezicului ketamină.
image
Istvan Kovacs „fluieră“, diseară, finala Ligii Europa: cât câștigă cel mai bine plătit arbitru român
La Dublin, pe „Aviva Stadium“, în față a peste 50.000 de spectatori, se va decerna primul trofeu european din acest sezon, cel din Liga Europa. Atalanta – Leverkusen se va juca, diseară, de la ora 22.00 (Pro Arena) cu o brigadă din România.
image
Ce a mâncat la micul dejun o femeie care a reușit să slăbească 45 de kilograme: „ajunge până la prânz și te simți bine“
O utilizatoare TikTok a împărtășit o rețeta de mic dejun care a ajutat-o să slăbească 45 de kilograme, din cele 100 pe care le avea. Este o rețetă simplă, ușor de făcut și la îndemâna tuturor.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.