„Miliarde pentru Cărtărescu”

2 iunie 2017
„Miliarde pentru Cărtărescu” jpeg

Iar a început. Credeam că se terminase, dar m-am înșelat. Într-o emisiune TV din 28 mai (o puteți vedea aici, dar o să vă pierdeți vremea) a fost scos de la naftalină un text din 2012 (îl puteți citi aici, dar nu e articol de presă, e propagandă și manipulare) și s-a pus, ca-n ședința de partid, problema „de principiu”: ce scriitori promovează statul român în străinătate? De principială ce-a fost, chestiunea s-a redus la un singur nume: Mircea Cărtărescu, despre care s-a spus că ar fi beneficiat de „miliarde” de la Institutul Cultural Român, pe vremea cînd era condus de Horia-Roman Patapievici. Că ar fi avut un statut privilegiat la traducerea în alte limbi.

Scriu aici, pentru cine are chef să creadă, cum stau lucrurile. Mai precis, cum le știu eu. Și cred că le știu bine. Pentru că, între 2006 și 2011, am făcut parte din mai multe comisii care au jurizat propunerile de traduceri ale cărților românești în alte limbi.

S-o luăm pe rînd.

Translation and Publication Support Programme (TPS) a fost lansat în 2006, după un model care funcționează și în instituții similare din alte țări (Centre National du Livre din Franța, Institutul Suedez, Institutul Polonez etc.). Programul continuă și azi, sub egida Centrului Național al Cărții – vezi aici  și aici.

Cum funcționează? Simplu. Editurile străine care doresc să publice cărți ale autorilor români solicită sprijin financiar de la ICR. ICR suportă plata traducătorului și, în unele situații, o parte din costurile de producție. În anii aceia (2006-2010), cererile de finanțare erau evaluate de către un juriu independent, alcătuit din experți, nu de către ICR sau de președintele său.  De altfel, conducerea ICR era ultima care afla rezultatele evaluării, în momentul cînd totul era definitivat și hîrtiile semnate. În funcție de punctajul obținut – după niște criterii riguroase, printre care calitatea editurii și a traducătorului, planul de promovare, planul de distribuție și altele – editura solicitantă primea sau nu finanțare.

Cît am fost în comisiile de evaluare, am lucrat alături de editori, traducători, agenți literari și experți în management cultural de cea mai bună calitate. Au fost, de cîteva ori, și experți străini (cunoscători ai limbii și culturii române), tocmai pentru a asigura o cît mai mare diversitate a perspectivelor. Știu că la noi predomină gîndirea de „gașcă literară”, dar comisiile n-au fost deloc așa, în anii aceia. Nu, nu erau formate din „prietenii lui Patapievici”.

O singură dată, la prima jurizare, cineva din conducerea ICR (nu președintele) a venit să ne ureze, scurt, spor la treabă, și a plecat – tocmai pentru ca prezența sa să nu se interpreteze ca „încercare de influențare”. În rest, la sesiunile de evaluare am lucrat singuri și nederanjați de nimeni, timp de 2-3 zile pline, asistați de un angajat al ICR care se ocupa strict de partea administrativ-birocratică. Acordam punctajele individual și apoi centralizam datele. Dacă între noi apăreau diferențe de peste 10 puncte, rediscutam cererea respectivă, cu argumente, pînă ajungeam la un consens. Pot să spun că am și respins unele cereri de finanțare (inclusiv pentru cărțile lui Cărtărescu) pentru că editura sau traducătorul nu prezentau suficiente granții de calitate. Sau pentru că planul de promovare și planul de distribuție erau slabe. Și nu-mi aduc aminte să fi acordat vreodată punctajul maxim (100), tocmai din grijă pentru cheltuirea banilor publici (căci sumele se acordă proporțional cu punctajul). Jurnaliștii patriei care nu dorm noaptea de grija banului public ar putea cere, cred, de la ICR, în baza legii 544 privind accesul la informații publice, documentele jurizărilor (o parte se găsesc aici, nu știu de ce nu sînt toate). S-ar convinge, după părerea mea, că TPS, inițiat și gîndit pe vremea cînd ICR era condus de Horia-Roman Patapievici, a fost cel mai cinstit și corect și profesionist program de traducere a cărților românești în alte limbi. Repet: nu ICR sau „statul român” au decis ce autori/cărți se traduc, ci editurile străine propuneau cărțile. Și s-au tradus sute de cărți, de autori diferiți, clasici și contemporani. Datorită acestui program, au apărut în străinătate, din 2006, mai multe cărți românești decît în toată istoria culturii române moderne (564 între 2006-2016, găsiți lista aici). Și programul continuă.

Revin la Mircea Cărtărescu. El este de multă vreme atacat pe nedrept. Din cînd în cînd, tot felul de inși – din nepricepere, din frustrare, pentru că așa li s-a comandat sau din alte motive meschine – se-apucă să vorbească despre „statutul său privilegiat” și despre „miliardele” pe care le-ar fi cheltuit statul român pentru a-l promova. Greșit. Cînd a început ICR să finanțeze traducerile cărților românești, Mircea Cărtărescu era deja tradus și cunoscut în multe țări europene. De fapt, e invers: el este cel care a promovat literatura română. El a deschis drumul pe care au mers, apoi, și alții. Iar astăzi este perceput drept unul dintre cei mai importanți scriitori europeni. E deja acolo, în mediile culturale care contează. Aceiași jurnaliști care mor de grija banului public ar trebui – dar mă tem că e peste capacitățile și preocupările lor – să dea o tură prin presa străină. S-ar lămuri repede care e prestigiul lui Cărtărescu în Europa. Nu l-a obținut „pe pile” (căci în Suedia, Germania ori Italia nu funcționează „telefonul scurt”, ca-n presa dîmbovițeană). N-a luat atîtea premii europene pentru că i le-au „aranjat” Băsescu ori Patapievici (cum cred mințile odihnite de pe la noi). Ci pentru că e cu adevărat un mare scriitor (pe care mă tem că nu-l merităm, dar asta e altă discuție). Aș spune că statul român a cheltuit prea puțin pentru promovarea lui Cărtărescu. Și cheltuiește în general prea puțin pentru promovarea culturii române. Și nici nu și-a definit clar politicile publice pentru difuzarea culturii române în străinătate, cu excepția perioadei cînd ICR a fost condus de Horia-Roman Patapievici. El și echipa sau au avut cu adevărat o viziune coerentă pe tema asta și au aplicat-o sistematic, pînă cînd au fost îndepărtați în cel mai josnic mod.

Așa că „miliardele pentru Cărtărescu” reprezintă un non-subiect, o prostie. Dar în curticica noastră mică și meschină propaganda și demascările încă prind. Scînteia de pe vremuri s-a spart în bucăți, a făcut pui. Iar „omul nou”, construit de regimul comunist, trăiește încă printre noi, în mii și mii de exemplare, care asigură audiența și răspîndirea tuturor prostiilor.

Foto: Mircea Cărtărescu la Festivalul Dilema veche, Alba Iulia, 2014. © Mircea Oculeanu

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Şedinţa Consiliului Naţional al PNL în care Nicolae Ciucă a fost desemnat candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
O nouǎ manea pentru alegeri. Gheboasă, melodie pentru Ciucǎ cu o zi înainte de vot: "La comanda lui, dușmanii stau la distanță"
După maneaua pe care Dani Mocanu, cercetat în mai multe dosare penale, a lansat-o pentru Nicolae Ciucǎ, Gheboasă promovează o melodie dedicată liderului PNL cu o zi înainte de alegeri.
refugiati ucraineni fugind de razboi 26 februarie 2022 shutterstock 2131281067 jpg
Criza economică îi aduce înapoi în Donbas: Peste 100.000 de ucraineni aleg teritoriul sub ocupație rusă
Ucrainenii care au fugit de invazia Rusiei în 2022 se întorc la casele lor din Donbas sub ocupația rusă, deoarece nu pot ține pasul cu costul vieții pe teritoriul controlat de Ucraina.
salvamont maramures png
Salvamontiştii maramureșeni transportă canistre cu motorină spre releul de comunicaţii din Vârful lui Dan, în sprijinul STS
Salvamontiştii maramureșeni participă, sâmbătă, la o acţiune atipică, de suport pentru Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) şi Poliţia de Frontieră, pentru a reusi să mențină funcțional sistemul de comunicații în partea de nord a județului.
Vot diaspora  MAE jpg
Când se deschid secțiile de votare din țară. Mesajul AEP pentru competitorii electorali
În România, secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2024 vor fi deschise duminică, la ora 7:00. Românii din țară vor putea vota până la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetățenii care, la ora 21.00 se află în sediul secției de votare
Radu Dragusin Tottenham facebook jpg
tudor chirila jpeg
Tudor Chirilă: Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. E mereu loc de mai rău. Și pentru asta trebuie să ieșim la vot
Artistul Tudor Chirilă susține că fiecare votant trebuie să-și spună anumite întrebări cu privire la candidații de la prezidențiale, iar apoi să pună ștampila de vot. „Să înțelegem că bazinul de vot este segmentat și așteptările acestor segmente de votanți sunt diferite”, afirmă artistul.
sita devi captura video jpg
S-a căsătorit cu un prinț și a trăit în lux, cheltuind sume exorbitante de bani. Cine este femeia care a jignit-o pe Wallis Simpson
Cât de departe ai merge să fii cu persoana pe care o iubești? Ei bine, Sita Devi a spulberat toate obstacolele și a rupt lanțurile normelor sociale pentru a se căsători cu ultimul rege al Baroda, Pratap Singh Gaekwad, care era, la acel moment, al optulea cel mai bogat om din lume și al doilea cel ma
bmw f738b74743 webp
BMW împodobit cu instalație pentru bradul de Crăciun. Șoferul de 25 de ani a fost amendat şi lăsat fără certificatul de înmatriculare
Un şofer din Vâlcea şi-a împodobit BMW-ul cu leduri luminoase, ca pe bradul de Crăciun. Poliţiştii care l-au oprit în trafic l-au sancţionat contravenţional și i-au ridicat şi certificatul de înmatriculare al autovehiculului.
vot diaspora jpg
Un român în vârstă de 100 de ani a votat la München. Numărul conaționalilor care au mers la urne în diaspora a trecut de 208.000
Peste 206.000 de alegători se prezentaseră la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 21.00, pentru a-și exprima votul în primul tur al alegerilor prezidenţiale 2024.