Neîncredere

3 mai 2017
E cool să postești jpeg

Am o proprietăreasa simpatică foc. Guralivă și inimoasă. Cu toate asta, deși avem o relație perfectă proprietar – chiriaș, căci sînt genul de chiriaș care nu numai că își plătește în avans și rotunjit datoriile, dar are și o grijă dementă față de casă, cînd vine vorba de facturile mici la energie pe care le primesc, proprietăreasa mă privește cu neîncredere: „Dar ce faci, tu acolo, maică?” Și, cam în fiecare lună, îi spun aceleași lucruri: că n-am mașină de spălat, ca am becuri economice etc., etc. Simt nevoia de a mă justifica în fața unei neîncrederi nejustificate. Același imbold de justificare îl simt, de exemplu, și în magazine, unde casierița întreabă, automat: „Aveți nevoie de pungă?” Este suficient pentru mine să încep cu potopul de justificări (nu, că intră în geantă, nu, că am deja o plasă, etc.). O fac, pentru că mi se pare că un simplu „nu” sau un „nu știu” nu sînt îndeajuns de clare. De fapt mi-e teamă că celălalt n-are încredere în sinceritatea mea. Iar asta se traduce prin neîncrederea mea în celălalt.

Bineînțeles, este vorba despre exemple minore. Nu știu dacă neîncrederea în celălalt este o meteahnă specifică doar societății românești, dar nu pot să nu remarc că, în virtutea acestei neîncrederi de la firul ierbii, se pot construi scenarii paranoice la nivel înalt.

Bunăoară, toată demența legată de Soros s-a clădit pe acest filon de neîncredere. Scenariul cu „străinii care ne vor răul” este unul care ne bîntuie de după Revoluție încoace. Acum a reizbucnit după protestele din iarnă, demonizînd nu doar figura miliardarului american, ci și societatea civilă care a fost luată în vizor de către politicieni, ca într-un joc de domino a ceea ce se întîmplă, de exemplu, în Ungaria.

Dacă în România, pînă acum cîțiva ani, sondajele indicau o încredere scăzută a populației în ONG-uri, rolul organizațiilor neguvernamentale fiind privit cu scepticism, în prezent, încrederea a crescut ușor, prejudecățile au început să se diminueze, iar ONG-iștii au ieșit din conul de umbră al miturilor. Oamenii au început să folosească acei 2% din impozitul pe venit pe care au învățat că îl pot direcționa către activitățile organizațiilor, care sînt, în mod evident un sprijin real acordat atît Statului, prin acoperirea unor goluri, cît și pentru democrația din România.

Cu toate acestea, în siajul demonstrațiilor din iarnă, printre multele declarații, Liviu Dragnea a strecurat și ideea că trebuie făcută „o analiză” a tuturor organizațiilor neguvernamentale declarate de utilitate publică. Deși, pînă acum, nu s-a concretizat în nici un fel această declarație, insinuarea acesteia este una clară și nu pot să nu mă gîndesc că în umbra ambiguității se pot construi scenarii negative.

Bunăoară, în urmă cu o zi, ARC (Asociația pentru Relații Comunitare) a avertizat că din noul proiect al Codului Fiscal dispare prevederea referitoare la direcționarea a 2% din impozitul pe venit – una dintre gurile de oxigen pentru finanțarea spațiului neguvernamental. Nu mai puțin de 65% din organizațiile neguvernamentale respondente la Barometrul Liderilor ONG 2016 au înregistrat venituri din această sursă, iar pentru 10% dintre ele, asta reprezintă principala sursă de venit în 2015.

Cum vizibilitatea ONG-urilor nu este încă la cote mari, încrederea abia ce a crescut ușor, acest fapt poate duce la un dezechilibru serios în activitatea multora, sau chiar la dispariția lor. Și ar trebui să ne gîndim serios cum ar arăta societatea românească fără implicarea societății civile. Atît social, cît și politic.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Câți ani de pușcărie riscă românul acuzat de trădare
Conform articolului 394 din Codul Penal, Alexandru Piscan, care este acuzat că a desfășurat activități de spionaj în beneficiul Federației Ruse, vizând obiective militare românești și NATO, poate înfunda pușcăria ani grei.
image
Anchetă extinsă în cazul Coldea: sunt vizați și Alexander Adamescu și Mihai Tufan. „Șeful cel mare”, fondator al „statului paralel”
Anchetă a fost extinsă în dosarul generalilor SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, fiind cercetate fapte de corupție în legătură cu firme controlate de către oamenii de afaceri Bogdan Alexander Adamescu și de către milionarul Mihai Tufan.
image
Pățania ciudată a unui șofer băut din Neamț. A făcut accident exact în momentul în care polițiștii îi făceau semn să tragă pe dreapta
Acţiunile poliţiştilor din Neamţ, pentru combaterea evenimentelor nedorite din traficul rutier, s-au soldat cu depistarea mai multor şoferi care erau băuţi la volan, întocmindu-se dosare penale

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.