Dincolo de iluzii

Florin BUDEA
28 februarie 2017
Dincolo de iluzii jpeg

Am citit cu sufletul la gură articolul domnului Codrin Liviu Cuţitaru, „Semnificaţia unui cuvînt“, publicat în Dilema veche, anul XIV, nr. 678, 16-22 februarie 2017. Cuvintele domniei-sale m-au făcut să mă simt mai tînăr cu vreo 25 de ani. Şi apoi…

…mi-am zis, ca pe la noi, prin Ardeal: „Numa-ncet“. Oricît ar fi de impresionante manifestaţiile ce au avut loc, mai în-tîi împotriva Ordonanţei 13 şi apoi împotriva acestui guvern care a reuşit să-şi ardă, în numai cîteva zile, întreaga credibilitate, putem observa că numărul celor ieşiţi în stradă, la nivelul întregii ţări, în cea mai bună dintre zilele manifestanţilor, nici măcar nu se apropie de cel al voturilor primite de Opoziţie la alegerile din 11 decembrie 2016. Poate au fost cel mult un sfert.

Cu tot respectul pe care îl port autorului, eu zic că nu e cazul să ne îmbătăm cu apă rece. „Populaţia“ sînt cei mulţi, care stau acasă şi speră că într-o zi vor trăi mai bine, cu voia Domnului sau prin bunăvoinţa cine ştie cărui partid. „Poporul“ sînt cei, iată, totuşi puţini, care au ieşit să îşi strige nemulţumirea. În aceste condiţii, „civismul“ nu va face masă critică. Adică tare mă tem că nu va determina nici o schimbare ime-diată. Deci „asanarea civică, în mod plenar, a clasei politice“, despre care vorbeşte autorul, nu are şanse reale să se petreacă în timpul vieţii noastre. E trist, dar cred că manifestaţiile din februarie 2017 au, cel mult, şansa de a schimba, pe termen lung, prin contaminare morală, o parte a populaţiei. În ceea ce priveşte „asanarea“ de proporţii pe care o aşteaptă domnul Codrin Liviu Cuţitaru, ar trebui, poate, să ne aşteptăm la o nouă revoluţie? Dar, să fim serioşi, cine mai crede că revoluţiile pot schimba cu adevărat ceva?! Răul, opresiunea, dacă nu e prea mult, îşi are, probabil, originea în egoismul, în setea de putere şi de îmbogăţire a oamenilor politici.

Am 48 de ani, din care 22 i-am petrecut în presă. Vă scriu aceste rînduri ca unul care simte că a căzut dincolo de iluzia că România, aşa cum este ea azi, în întregul ei, mai poate fi salvată. Mă doare să admit asta, dar nici nu mai vreau să mă amăgesc. Nu aş fi crezut că voi ajunge să fac asta vreodată, dar zilele trecute, tocmai în perioada de vîrf a protestelor, i-am spus fiului meu că ar face bine să se gîndească la o meserie practică, ceva care să-i asigure un trai decent dincolo de graniţe. Să nu mă înţelegeţi greşit. Nu sînt pesedist, n am votat niciodată cu PSD – din principiu – nu vreau să fiu nici defetist, dar tare mă tem că azi am ajuns să ne îndreptăm toate speranţele spre UE din disperare. E clar, din partea clasei noastre politice nu ai la ce să te mai aştepţi. Şi, aşa stînd lucrurile, tot mai mulţi dintre noi văd salvarea în Europa, la fel cum, în anii ’50, bunicii noştri îi aşteptau pe americani sau, mai nou, în anii ’90, credeam că numai „Monarhia salvează România“. Da, Europa ne poate ţine pe linia de plutire a democraţiei, dar UE nu va veni să facă ordine în politica românească. E împotriva principiilor ei. Deci, pînă la urmă, asanarea e tot treaba noastră. Dar cu cine? Cu poporul minoritar sau cu populaţia care fie nu iese la vot, fie votează altfel decît credem noi că e bine?

Decît aici sărman
Cu doctorat,
Mai bine-n Australia
Cioban,
Dar realizat…

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

salvamont maramures png
Salvamontiştii maramureșeni transportă canistre cu motorină spre releul de comunicaţii din Vârful lui Dan, în sprijinul STS
Salvamontiştii maramureșeni participă, sâmbătă, la o acţiune atipică, de suport pentru Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) şi Poliţia de Frontieră, pentru a reusi să mențină funcțional sistemul de comunicații în partea de nord a județului.
Vot diaspora  MAE jpg
Când se deschid secțiile de votare din țară. Mesajul AEP pentru competitorii electorali
În România, secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2024 vor fi deschise duminică, la ora 7:00. Românii din țară vor putea vota până la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetățenii care, la ora 21.00 se află în sediul secției de votare
Radu Dragusin Tottenham facebook jpg
tudor chirila jpeg
Tudor Chirilă: Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. E mereu loc de mai rău. Și pentru asta trebuie să ieșim la vot
Artistul Tudor Chirilă susține că fiecare votant trebuie să-și spună anumite întrebări cu privire la candidații de la prezidențiale, iar apoi să pună ștampila de vot. „Să înțelegem că bazinul de vot este segmentat și așteptările acestor segmente de votanți sunt diferite”, afirmă artistul.
sita devi captura video jpg
S-a căsătorit cu un prinț și a trăit în lux, cheltuind sume exorbitante de bani. Cine este femeia care a jignit-o pe Wallis Simpson
Cât de departe ai merge să fii cu persoana pe care o iubești? Ei bine, Sita Devi a spulberat toate obstacolele și a rupt lanțurile normelor sociale pentru a se căsători cu ultimul rege al Baroda, Pratap Singh Gaekwad, care era, la acel moment, al optulea cel mai bogat om din lume și al doilea cel ma
bmw f738b74743 webp
BMW împodobit cu instalație pentru bradul de Crăciun. Șoferul de 25 de ani a fost amendat şi lăsat fără certificatul de înmatriculare
Un şofer din Vâlcea şi-a împodobit BMW-ul cu leduri luminoase, ca pe bradul de Crăciun. Poliţiştii care l-au oprit în trafic l-au sancţionat contravenţional și i-au ridicat şi certificatul de înmatriculare al autovehiculului.
vot diaspora jpg
Un român în vârstă de 100 de ani a votat la München. Numărul conaționalilor care au mers la urne în diaspora a trecut de 208.000
Peste 206.000 de alegători se prezentaseră la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 21.00, pentru a-și exprima votul în primul tur al alegerilor prezidenţiale 2024.
lac pixabay jpg
Lacul bizar din România care apare după moartea unui om. Se spune că este blestemat și este considerat poarta spre Iad
De câteva ori pe an, uneori nu atât de des, se naște un lac misterios pe creastele Bucegilor, iar apariţia, prevestită de vânt şi grindină, este însoţită de moartea unui om. Localnicii din Poiana Ţapului spun despre lacul din munţi că este locul de intrare spre Iad.
Interviu  Gabriel Cotabiță Londra 2021 FOTO captură video png
In memoriam Gabriel Cotabiță. Imagini de colecție cu marele cântăreț. Ce spunea într-un interviu realizat acum 3 ani, la Londra. De ce nu a cântat niciodată muzică populară
În primăvara lui 2021, Gabriel Cotabiță concerta la Londra, pentru românii de acolo, în două spectacole memorabile. În plină pandemie de Covid 19, regretatul artist nu a avut parte de o audiență foarte mare, însă a cântat din suflet pentru cei prezenți.