Noile tabuuri

26 octombrie 2016
Noile tabuuri jpeg

Acum cîţiva ani, la o masă cu nişte amici, în toiul unei discuţii extrem de aprinse despre soarta cîinilor vagabonzi din Bucureşti, m-am trezit cu o furculiţă în frunte. Furculiţa, aruncată la nervi, nervi iscaţi din dezbaterea pro şi contra eutaniaserea acestor cîini, mi s-a înfipt drept în cap. La propriu, dar şi la figurat. La propriu, mica rană s-a vindecat destul de rapid, dar la figurat mi-a rămas ca un soi de alarmă în ceea ce priveşte noile tabuuri ale subiectelor de conversaţie.

Pentru că, dacă pe vremuri „eticheta” prevedea, în codul discuţiilor de socializare, evitarea subiectelor care vizau politica şi religia - subiecte aprinse despre care cu greu poţi vorbi fără porniri pătimaşe, mi-am dat seama că spectrul subiectelor „tabu” la noi s-a extins extrem de mult.  Bunăoară, înainte să ating subiecte precum „integrarea romilor”, „căsătoria între persoane de acelaşi sex”, „vaccinare”, sau multe care n-au neapărat un impact social imediat, mă gîndesc de mai multe ori dacă nu e cazul să virez către starea meteo. Şi, bineînţeles, să mă uit la toate tacîmurile existente pe mese.

Glumind, mai mult sau mai puţin, nu pot însă să nu remarc vehemenţa cu care sînt tratate, atît în mass-media, cît şi la discuţiile de pahar, problemele societăţii în care trăim. Nu ştiu dacă este, de fapt, vorba despre un ecou al incapacităţii celor care au putere de decizie să rezolve acele aspecte născătoare de frustrări la firul ierbii, cert e că există din ce în ce mai multe puncte sensibile, şi din ce în ce mai puţină toleranţă şi relaxare. Iar asta se întîmplă şi cu oameni cunoscuţi, amici sau chiar prieteni.

Mi se pare că, abordînd temele „delicate” ale societăţii, pentru a ne impune punctul de vedere, trebuie să ne situăm de o anumită parte a baricadei, excluzînd din start faptul că poate interlocultorul nostru care are altă părere (şi care se situează automat de cealaltă parte a baricadei) poate avea dreptate. Chiar şi doar punctual. Probabil că vehemenţa de care dăm dovadă în discuţii este şi o stare accentuată a faptului că ne simţim neputicioşi în faţa acestor „probleme”. Nu avem putere de decizie, ni se pare de fapt că nu avem nici o putere, aşa că ne vărsăm frustrările în discuţii cu amicii pe care ţinem să-i convingem că punctul nostru de vedere este cel valabil. Măcar pe ei. Argumentele pe care le aruncăm în război trebuie să fie imbatabile pentru că altfel nu rezolvăm nimic, nici măcar într-o seară de clămpăneală. Nu putem lăsa garda jos, nu putem face concesii şi, în nici un caz, nu putem avea umor. Fără nuanţe de gri.

Nu poţi susţine, de exemplu, că integrarea romilor ne priveşte pe toţi, pentru că, dacă ai face-o, ţi-ai recunoaşte propriile porniri rasiste – pe care tu, ca om civilizat, nu le poţi avea. „Ei sînt de vină” devine astfel un argument tranşant, care te delimitează de orice responsabilitate şi opreşte, de fapt, orice dialog. Ne definim ca persoane morale, cu principii, deci „homosexualii” să stea în banca lor, pentru că dacă vor avea dreptul la căsătorie vor putea adopta copii, ceea ce va perverti în mod automat viaţa acelor copii – un alt argument imbatabil, care nici nu apleacă urechea la faptul că homosexualitatea nu e ceva ce ţine de anturaj. Ca să nu mai spun de mereu acelaşi subiect „ăştia sînt românii / aşa e în România” – în care generalizarea delimitează automat pe cel care emite clişeul, erijîndu-l într-un judecător al celorlalţi.

Cred că, indiferent de subiect, discuţiile în contradictoriu ar trebui să fie născătoare de soluţii sau, cel puţin să ne îmbogăţească cu alte puncte de vedere şi nu să devină o cearta între orbi, în care singurul scop e să-ţi impui punctul de vedere, validîndu-ţi, astfel, valoarea de care ţii cu dinţii. Şi mai cred că, dacă la firul ierbii nu putem vorbi raţional despre acele subiecte care ţin de sfera societăţii în care trăim, dacă le transformăm în tabuuri, ca să nu se „işte” ceartă, nu putem avea, de fapt, nici o pretenţie la o schimbare în bine.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Declarații de presă susținute de președintele Senatului, Ilie Bolojan, în paralel cu un protest spontan al funcționarilor publici angajați în Senatul României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Bolojan anunță restructurări, dar nu convinge. Realitatea, explicată de economiști: „De fapt, cheltuielile statului cresc”
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a ajunțat că aproape 200 de angajați ai instituției vor fi disponibilizați. Experții consultați de „Adevărul” sunt parțial de acord cu decizia lui Bolojan, însă subliniază că e nevoie de măsuri mult mai serioase pentru a rezolva problema dezmățului bugetar.
banner Săndel Bălan
Trump și Biden la învestire FOTO profimedia 0955719968 jpg
Ce conține scrisoarea pe care Biden i-a lăsat-o lui Trump la Casa Albă
Preşedintele Donald Trump a dezvăluit conţinutul scrisorii pe care Joe Biden i-a lăsat-o la plecare, în Biroul Oval de la Casa Albă.
Dorin Recean Davos FOTO Gov md jpg
Avertismentul premierului moldovean, la Davos: Problema guvernelor este numărul copleșitor de informații false
Premierul Dorin Recean a avertizat că problema guvernelor este numărul copleșitor de informații false, în contextul tehnologiei disponibile acum. Astfel, este important să se facă investiții în educație și în dezvoltarea gândirii critice a oamenilor.
Spitalul Judeţean Mavromati
Blestemul directorilor de la Spitalul din Botoșani continuă. Al patrulea manager ridicat de polițiști și dus la DNA pentru audieri
Spitalul județean „Mavromati” din Botoșani pare să fie urmărit de blesteme. Noul director al unității sanitare a fost ridicat de polițiști și dus pentru audieri la DNA. Și asta în condițiile în care, în mai puțin de 12 luni alți foști trei manageri ai spitalului au avut aceeași soartă.
Horoscop dragoste webp
Două zodii pornesc pe un nou drum. Viața lor va lua o turnură la 190 de grade
Uneori, viața ne ia prin surprindere, iar universul ne pune în fața unor răscruci care ne schimbă complet traiectoria.
x samsung s25 jfif
Samsung a lansat seria Galaxy S25. Ce noutăți aduce compania sud-coreană
Samsung a prezentat în cadrul unui eveniment ținut în San Jose, California, noul smartphone Galaxy S25.
pro tv vs antena png
Mutarea anului în televiziune! Antena 1 își ia revanșa față de Pro TV, după ce postul din Pache i-a „suflat” pe cei 3 chefi. Ce om-cheie le „fură” de sub nas?
Viperele Vesele vin din nou cu o bombă de ultim moment! Se pare că Antena 1 a câștigat unul dintre oamenii-cheie ai Pro TV-ului și își ia revanșa, după ce postul din Pache Protopopescu i-a „suflat” pe cei 3 chefi: Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu!
Dorin Recean FOTO Facebook jpg
Recean: Armata rusă trebuie să părăsească regiunea pentru oprirea crizei energetice din Transnistria
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat miercuri că comunitatea internaţională este pregătită să ofere gaz pentru a pune capăt crizei energetice din Transnistria. Șeful Executivului de la Chișinău a subliniat însă că soluţie de durată depinde de retragerea trupelor ruse din regiune.