Viața virtuală

8 august 2016
Linia cu margini inegale jpeg

Citesc un articol mai vechi din Vice și s-ar putea ca totul să se lege într-o țesătură mai complicată decît am fi dispuși să ne imaginăm. Și viața virtuală să-i fi luat fața vieții sexuale. Să fi devenit prea obsedați de imaginea pe care o cultivăm ca pe-o grădină japoneză. Prea conectați ca să ne mai apropiem de-adevăratelea. Amorul aduce cu el vulnerabilitate și pielea celuilalt n-are, din păcate, textura butoanelor.

Eu am intrat mai tîrziu în horă și, cu toate astea, cred că Facebook-ul a modificat ceva în comportamentul nostru. Socializăm, promovăm, răspîndim informație. Ne sensibilizăm la like-uri și am putea, la o adică, să ghicim în ele ca-n bobi de porumbi: cine cu cine e prieten și unde s-a răcit, cum se snobează, cum se poartă ca și cînd n-ar exista pe acolo, cine suferă într-o relație și tot așa. Bienînțeles, toată lumea e curată, probele sînt virtuale, nu poți să tragi pe nimeni de mînecă pentru rea purtare.

În urmă cu doi ani și ceva, cînd mi-am făcut cont, m-am gîndit în primul rînd că mi-ar părea rău să nu prind această mișcare tectonică și doar să mi se povestească despre ea. Între timp, am ajuns la concluzia că, fără să știi nimic despre viețile virtuale ale oamenilor, riști să pierzi timp. Pînă ajungi să te convingi cum stă treaba în realitate, durează. Comportamentul virtual e instant. Ca și cînd, în fiecare moment, ți se oferă șansa să iei pulsul situației. Să-ți dai seama unde și cum stai.

Legați unii de alții, pulsiunile, simpatiile, antipatiile și alegerile ni se tranșează mai repede. Nu mai ușor, că de suferință nu se prea poate scăpa. Ea transcende virtualul și ne aruncă în aer realitatea adevărată.

Am văzut personaje care au devenit extrem de populare datorită Facebook-ului. N-aș fi aflat despre ele niciodată. Altele par că au luat-o razna iremediabil și le descoperi niște idiosincrazii și niște derapaje de-ți stă mintea-n loc. Uneori mi se pare că cineva se plimbă prin dreptul nostru cu o oglindă imensă, care deformează totul și în bine, și în rău. Mimetismul cu realitatea e de-a dreptul pervers. Diferă doar scara.

Părem că ne-am cuibărit în cea mai bună dintre lumile posibile, unde toți sîntem deștepți, fericiți, călătorim, împărtășim experiențe și ceilalți ne plac din ce în ce mai mult(ți). Și, dacă se întîmplă să mai și mori, contul acela poate supraviețui.

În timp ce scriu, mă mai opresc să dau un like. Și mi se pare atît de normal. Uneori îmi lipsește liniștea aceea în care nu eram setată să dau nici un refresh. În care, atunci cînd mă îndepărtam de oameni, nu mai ajungeau la mine vești de la ei. Nu mai știam ce fac și nici n-aveam cum să aflu. Acum, totul e la o aruncătură dureroasă de băț. Nu știu de ce, mă gîndesc la imaginea din Pîlnia și Stamate a lui Urmuz: „De aci, printr-o trapă făcută în dușumea, se ajunge, din partea stîngă, într-o subt-pămîntă ce formează sala de recepție, iar din partea dreaptă, prin ajutorul unui cărucior pus în mișcare cu manivela, se pătrunde într-un canal răcoros, al căruia unul din capete nu se știe unde se termina, iar celălalt, la partea opusă, într-o încăpere scundă, cu pămînt pe jos și în mijlocul căreia se afla bătut un țăruș, de care se afla legată întreaga familie Stamate.”

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Răzvan Lucescu, „îngropat“ în bani: suma primită de la magnatul grec, patron la PAOK Salonic
La 55 de ani, fiul legendarului „Il Luce“ și-a câștigat reputația de tehnician de elită prin rezultate impresionante. Titlul pe care l-a cucerit cu PAOK, pentru a doua oară, confirmă această realitate.
image
Experiența copleșitoare a doi români printre tătarii din Rusia. „România? Fantastică țară!” VIDEO
Cristi și Ralu, doi cunoscuți vloggeri români, au ales să meargă în Rusia, dar nu oriunde. Cei doi au ajuns la Kazan, capitala Tatarstanului, iar experiența lor a fost una copleșitoare
image
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Un articol din noua lege a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, prevede că vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.