A avea sau nu copii

Lina IVAN
6 iulie 2016
A avea sau nu copii jpeg

Opinie la articolul semnat de Luminiţa-Anda Mandache şi Anca Şerbănuţă, „Copilul şi succesul în timpuri de părintare“

Am o plantă și o pisică, deci  teoria zice că, dacă astea n-au murit încă, m-aș descurca și cu un copil. Mă uit la fetițe și băieței pe stradă, rîzînd cu gura pîna la urechi, sau la filmulețe simpatice pe net, cu bebeluși gustînd încrezători o lămîie din mîna părintelui. Îi țin în brațe și îi gîdil pe copiii prietenilor mei. Se poate spune că îmi plac copiii. În plus, fac parte dintre locuitorii lumii binecuvîntați cu acces nelimitat la informație și la servicii de sănătate. Așadar, eu, ca femeie de 26 de ani, pot alege cînd și dacă să am un copil. Doar că… nu e pentru mine, nu pentru acum, cel puțin, și posibil să nu fie vreodată.

Îmi pare fascinantă distanța între generații, în ceea ce privește procrearea. Bunicii mei, trecuți prin multe greutăți de-a lungul vieții, mă îndeamnă cum știu ei mai bine. Mamaie zice mereu: „Copii, mîncați bine (ia uite, parcă te-ai îngrășat!), puneți bani deoparte și, acum că sînteți la casa voastră, cînd ne faceți și nouă un nepoțel? Mai terminați, bre, cu pisicile alea, ce, le lăsați lor apartamentul și tot ce aveți cînd veți muri? Cine o să se-ngrijească de voi cînd veți fi bătrîni și bolnavi?“

Mama privește de pe margine. Ea nu se mai alătură corului de voci care-și bagă nasul în intimitatea noastra de cuplu, cu toate că și ea face parte, subconștient, dintre părinții care se împlinesc prin copii. În toate sfaturile pe care mi le-a dat privind viitorul meu transpar propriile sale dorințe, drumurile pe care și-ar fi dorit să le fi urmat în viață, dacă sistemul politic sau familia n-ar fi constrîns-o să aleagă o meserie care nu îi place. Eu, însă, după ce i-am ascultat argumentele bine intenționate, am avut libertatea de a alege după cum mi-a dictat inima. Și sînt fericită cu alegerea făcută. Iar în ceea ce privește copiii, mama mea a fost, într-un anume fel, o deschizătoare de drumuri. M-a născut cînd avea 28 de ani – deci destul de tîrziu, în limitele epocii comuniste. Și-a dorit să aibă, înainte de toate, o casă și o slujba bună. Așa că și eu, la 26 de ani, îmi pot lua libertatea de a decide cînd și dacă îmi doresc să fiu mamă.

Spuneați în articolul dvs. că s-au făcut studii din care reiese că oamenii ca noi nu sînt, de fapt, egoiști. Cu toate că majoritatea oamenilor așa îi cataloghează pe cei care nu au încă sau care nu vor copii. Și chiar dacă am fi, ce-i atît de rău în faptul că nu vrem să avem un copil cît sîntem încă tineri?

Abia mi-am început cariera și lucrez cu drag la mai multe proiecte care îmi solicită toată atenția și dăruirea. Vreau să mă dezvolt, să capăt experiență și să mă pot numi cu adevărat profesionistă. Îmi doresc să mă simt împlinită prin lucrurile frumoase pe care le realizez, prin efectele acestora asupra oamenilor din jurul meu. Nu trebuie neapărat ca viața mea să se reducă la a modela un singur suflet (al copilului meu).

Îmi plac călătoriile, cărțile, mersul pe bicicletă și discuțiile cu prietenii. Și cred că pot influența sau schimba în bine viețile multor oameni, prin meseria pe care o practic. Sînt aceste lucruri egoiste, faptul că prefer să îmi dedic viața în scopul cultivării și dezvoltării proprii? Nu cred.

Am prieteni cu copii. Am și prieteni fără copii. Toți sînt fericiți cu alegerea făcută. Și eu la fel, deocamdată.

Foto: wikimedia commons

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Comuna Nădrag  Foto Primăria Nădrag (1) jpg
Ciocanul din Nădrag, uzina metalurgică din Banat care stârnea zâmbete. Cum a dispărut brusc, după două secole
Înființată în urmă cu două secole, odată cu construcția primului furnal, uzina metalurgică din Nădrag a purtat începând din primii ani de comunism numele „Ciocanul”. A dispărut, definitiv, la sfârșitul anilor '90, când ultimii din cei aproape 2.000 de angajați ai săi au fost nevoiți să o părăsească.
cfr cluj   rapid facebook jpg
Dramatism total în Gruia: Rapid smulge un punct în ultimul minut pe terenul lui CFR Cluj
Cu o victorie, ardelenii egalau la puncte liderul U Cluj.
colaj candidati FOTO colaj Facebook
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024. România își alege președintele. Unde se poate vota, cu ce acte de identitate, cum se desfășoară votarea
Procesul de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 a început începe duminică, 24 noiembrie 2024, și în țară. Secțiile de votare se deschid la ora 7,00 și se închid la ora 21,00, programul putând fi prelungit până la ora 23,59, dacă sunt alegători la rând.
Nicolae Ceaușescu (© „Fototeca online a comunismului românesc”)
24 noiembrie: Ziua în care este ales Nicolae Ceaușescu, în ciuda revoluțiilor împotriva regimurilor comuniste
Într-un context tensionat, marcat de revoluțiile anticomuniste din Europa de Est, Nicolae Ceaușescu a fost reales, pe 24 noiembrie 1989, ca secretar general al PCR. Decizia reflecta izolarea regimului, cu doar câteva săptămâni înainte de prăbușirea sa în timpul Revoluției Române.
Vladimir Putin la sediul FSB FOTO EPA EFE jpg
Un fost agent CIA explică cât de periculoase sunt amenințărilor nucleare ale lui Putin
Vladimir Putin este un maestru al manipulării și fluturând sabia nucleară încearcă să facă Occidentul să cedeze, susține un fost agent CIA, citat de The Sun.
bruxelles boschetari jpg
Un vlogger celebru e șocat de ce a găsit chiar lângă Parlamentul European: „La asta chiar nu m-am așteptat”
Cunoscutul vlogger Cosmin Avram a ajuns la Bruxelles, capitala neoficială a Europei, dar ceea ce a găsit aici i-a dat fiori. Cu toate acestea, vloggerul spune că Bruxellesul nu poate fi judecat doar prin prisma acestor imagini horror și spune că orașul are și părți frumoase.
cernobil pexels 2 jpg
Cel mai periculos obiect de pe Pământ. Cei care stau chiar și cinci minute în apropierea lui vor muri două zile mai târziu
Pare desprins dintr-un scenariu de film, dar există un obiect extrem de real și mortal. Un simplu contact de 5 minute te poate ucide în doar 2 zile. Expunerea la acest obiect timp de doar 30 de secunde este suficientă pentru a provoca oboseală severă și amețeli. După 2 minute, efectul devine catastr
Agent FBI în misiune FOTO SHUTTERSTOCK
Inamicii Americii au o nouă armă preferată: bandele criminale
Rusia, China, Iran și alte țări își externalizează tot mai mult munca murdară către traficanți de droguri, criminali cibernetici și asasini plătiți, scrie The Wall Street Journal.
Parodontita   shutterstock jpeg
Medic: „Parodontita netratată crește riscul de infarct, AVC și chiar Alzheimer“| INTERVIU
De la sângerări gingivale la complicații sistemice, parodontita poate trece neobservată în fazele incipiente, mai ales dacă pacienții nu merg regulat la dentist.