Ghinion sau strategie?

Anca STAN
11 octombrie 2016
Ghinion sau strategie? jpeg

Deja obișnuită cu situația de a bate la ușa Europei în speranța unei integrări plenare în sînul comunității, România pare a fi blocată într-un soi de ciclu vicios în care seriilor de rapoarte pozitive le succed refuzuri echivoce. Bineînțeles că astfel de circumstanțe ridică necesitatea analizării comportamentului atît celui respins, ale cărui insistențe aniversează 10 ani la finele anului, cît și a celei care deține resorturile tututoror ambițiilor noastre naționale, nimeni alta decît Uniunea Europeană.

Ceea ce se cunoaște cu certitudine este că România îndeplinește condițiile de aderare la spațiul Schengen încă din 2011, cu toate acestea temeiurile care au justificat refuzul unor state au trecut printr-o serie de schimbări cauzate de modificările situației politice de pe întreg mapamondul. Primul obstacol pe care l-a avut de depășit țara noastră încă de la setarea acestui țel, în ianuarie 2007, odată cu pătrunderea în Uniune, și de altfel și cel mai greu de combătut prin caracterul stereotipic a vizat, bineînțeles, spaima profundă pe care occidentalii o au în fața invaziei romilor. României i s-a reproșat la acel moment că a eșuat în integrarea minorităților, iar răspunsul țării noastre nu a fost altul decît implementarea unei strategiii naționale cu rezultate îndoielnice. Dintre toate lucrurile de care guvernanții noștri se fac vinovați, încercarea de a minimaliza diferenetele culturale și de a modifica mentalități este totuși una dintre cele mai grele misiuni, lucru pe care conducătorii occidentali îl resimt categoric în contextul actual al crizei refugiaților. Privind retrospectiv, ceea ce se petrece acum în Europa desființează argumentul care i-a fost oferit României cu ani în urmă. Următoarea problemă pe agenda țării noastre a fost cea a corupției, care nu reprezenta inițial, la momentul demarării proceselor de aderare, un criteriu de departajere. Prima și probabil cea mai vehementă opozantă a noastră rămîne Olanda, care, în ciuda rapoartelor pozitive, și-a menținut poziția categorică acuzînd în nenumărate rînduri țara noastră de probleme legate de corectitudine. La drept vorbind, deși cifrele indică o îmbunătățire, multe schimbări nu se întrevăd în sistemul de justiție românesc și pentru cetățeanul român de rînd este mai evident decît pentru oricine că pentru a se realiza un progres se cer modificări mult mai complexe.

Ajungînd la situația prezentă, problema trebuie judecată eminamente prin prisma crizei refugiaților și al alertei de atac terorist. Liderii europeni nu se pot pune de acord asupra bilanțului dintre avantajele și dezavantajele unei posibile aderări a României la spațiul Schengen. Cele două situații între care aceștia oscilează sînt pe de o parte menținerea iluziei unei Europe puternice prin realizarea unor integrări și mai profunde prin care așa-zisele „state de mînă a doua” ar deveni participanți la masă mare a negocierilor, aflîndu-se în mijlocul mecanismelor decizionale, iar pe de altă parte riscul la care s-ar expune prin deschidere granițelor și creearea unei noi rute lipsite de orice control care le-ar permite accesul refugiaților fără nici o problemă pînă în Germania. Importanța celei dintîi este evidentă avînd în vedere accentul pe care autoritățile europene îl pun pe modul în care Uniunea este receptată din exterior, iar menținerea imaginii de oază în care drepturile fundamentale ale omului domnesc este mai mult decît vitală pentru continuarea Europei pe care o cunoaștem astăzi. În același timp, noi aderări la spațiul Schengen ar asigura viabilitatea sistemului și așa zdruncinat de statele care acționează împotriva spiritului european, construind garduri.

Una peste alta, nu multe s-au schimbat în situația României care se perpetuează într-o incertitudine aflată între încapacitatea autorităților române de a-și îndeplini obligațiile pînă la termen, setat inițial iluzoriu pentru anul 2008 și o strategie politică complexă care ne depasteste cu mult și care ar putea asigura sau dimpotrivă distruge viitorul Europei și al liberei circulații. Olanda rămîne categorică în ceea ce ne privește și ale cărui acuzații, trebuie să recunoaștem sincer, sînt întemeiate. Acesteia i se adaugă Ungaria care nu s-a sfiit să anunțe eventualiatea extenderii gardului înspre România, chiar și în condițiile actuale, de non-membru Schengen pentru a elimina posibilitatea oricăror rute alternative la care refugiații ar putea recurge și pentru a minimaliza presiunea care se pune pe granițele sale. La polul opus, Franța pare a-și fi schimbat discursul în ceea ce ne privește, președintele François Hollande asigurînd în recenta sa vizită în capitala țării noastre susținerea sa în demersurile de aderare. Pe aceeași linie, Jan Gabor, ambasadorul Slovaciei la București a declarat că România se poate baza pe sprijinul țării sale și va impune acest punct de vedere în summitul de la Bratislava, însă rezultatele acestei adunări sînt departe de a fi clarificat situația.

În aceste condiții, România ar putea folosi acest timp extra oferit pentru a rezolva problemele și așa precar asumate. Atitudinea autorităților române ar trebui să fie una de sinceritate cu ele însele, doar în această manieră putîndu-se pregăti pentru rolul de păzitor al granițelor Uniunii Europene. Din acest punct de vedere, românii trebuie să conștientizeze că ajutorul oferit de FRONTEX (Agenția Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operaționale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene) s-ar putea să nu fie întotdeauna pe măsură nevoilor care vor apărea. De altfel, inițiativa de înlocuire a FRONTEX-ului ar trebui să reprezinte un indiciu cît se poate de puternic în ceea ce privește capacitățile sale, iar România s-ar putea afla în situația nu tocmai fericită de a nu reuși să își îndeplinească atribuțiile de securitate.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a căsătorit. Cum a arătat marele eveniment: „M-am trezit soție” FOTO
Fiica cunoscutului rapper Eminem, Hailie Jade Scott, și-a pus pirostriile. Tânăra de 28 de ani s-a căsătorit cu Evan McClintock sâmbătă, 18 mai, în orașul Battle Creek, Michigan.
image
Fiica Lisei Marie Presley se opune licitației Graceland, proprietatea emblematică a legendarului Elvis Presley
Nepoata lui Elvis Presley, actrița Riley Keough, încearcă să împiedice vânzarea Graceland, reședința regretatului cântăreț din Memphis, Tennessee, relatează BBC.
image
Vești bune pentru șoferii de camion: soluții pentru traficul intens din vama Giurgiu-Ruse
Șoferii de TIR ar putea scăpa de cozile interminabile din punctul de trecere al frontierei Giurgiu-Ruse. Autoritățile române și bulgare vor să redeschidă conexiunea de feribot pe ruta Giurgiu-Ruse pentru a reduce traficul intens și blocajele de pe podul peste Dunăre.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.