Sushi de București

29 septembrie 2016
Sushi de București jpeg

Cu sushi-ul cred că e așa: cine a încercat o dată o să-și dorească să repete experiența și va face tot ce ține de el să descopere, în orice oraș nou în care ajunge, încă un loc pe care să-l încerce.

Nu mai știu în ce context am dat eu peste sushi. Sau el peste mine. Dar îmi amintesc bine de restaurantul de la Berlin, unde se stătea pe jos, la niște măsuțe scunde, și meniul se pregătea în fața ta. Barul era un acvariu imens și acolo, în admirația celor care-i priveau, niște bucătari construiau rondele simple și atît de complicate, de fapt. Era prima dată cînd și vedeam cum se face.

La New York, am mîncat în fiecare zi cît am stat, la prînz, la Hane Sushi, în Manhattan. Micuț, prietenos, te hrănea repede și bine. Meniurile nu depășeau 15 dolari și totul era al naiba de bun. Știu sigur că, atunci cînd o să mă întorc, o să-i vizitez, căci New York-ul meu n-ar mai fi la fel fără platoul lor rainbow.

Călătoriile mele au, așadar, și această trăire culinară. Europenizată, mediatizată, dar puțin mai contează în această globalizare fîșneață.

În București n-am avut prea multe experiențe. Cred că am comandat sushi de cîteva ori acasă, de pe un site, și am mai luat din supermarket niște tăvițe gata ambalate. Prietenul care m-a dus și la Hane Sushi a primit, însă, de curînd, o invitație la deschiderea unui restaurant de sushi din cartier. Mi-a trimis-o în urmă cu vreo săptămînă și am zis așa, în glumă: „hai să mergem”.

Și nu doar că ne-am amintit, dar ne-am și mobilizat. Dar nici măcar cînd ne îmbrăcaserăm și ne hotărîserăm să plecăm spre locul cu pricina n-am prea știut ce să credem și încă ne întrebam: invitația o fi pe bune sau o fi doar un spam?

Am ajuns, am intrat, nu ne-a verificat nimeni numele pe vreo listă. El a vrut să ne pozăm la panoul de la intrare, am zîmbit, blițurile au clipocit pentru noi. Ne-am uitat în stînga, în dreapta, nu prea cunoșteam pe nimeni. „Ăsta nu-i cel mai rău lucru din lume”, ne-am spus. Și nici nu se mai întîmplă prea des la sindrofiile din București la care mai mergem. Niște vedete pe care nu le cunoșteam, niște rochii scumpe și pantofi cu tocuri înalte și sushi pentru toată lumea - asta a fost prima impresie pe repede înainte.

Platouri cît roata carului. Ne cam luase puțin amețeala și ne ploua în gură. Am nimerit bine. Inna a cîntat și ea puțin, a sunat chiar bine și atmosfera s-a destins. Am început să ne simțim bine. Am făcut mai multe drumuri la bar. Ni se rupea inima de bunătățile din farfurie, dar pur și simplu nu mai puteam.

M-am gîndit că am trăit s-o facem și pe asta: să ne ghiftuim cu sushi la o petrecere exclusivistă din București, unde în mod normal, nu prea aveam ce căuta. Acum sushi-ul local nu va mai putea fi detronat cu una cu două.

În urmă cu niște ani, am văzut un documentar senzațional, care a și fost proiectat la TIFF, Jiro visează la sushi/ Jiro Dreams of Sushi (regia David Gelb). Personajul filmului, acest Jiro Ono, e un maestrul în vîrstă de 85 de ani, care încă încearcă să creeze bucata perfectă de sushi. Ce face omul ăsta e nebunie și poezie deopotrivă. La celebrul său restaurant din Tokio, Sukiyabashi Jiro, găsești cu mare greutate un loc și mulți sînt dispuși să facă oricîte sacrificii doar să mănînce peștele crud așezat pe patul de orez.

Aseară, cînd veneam spre casă, ne-am gîndit și la Jiro și la fața asta glam și necunoscută a Bucureștiului.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Un mit spulberat. Cum îți dai seama că în apa din piscină este prea mult clor
Incidentul care a avut loc la hotelul din Olimp, în urma căruia 24 de turiști au ajuns la spital intoxicați cu clorul din piscină, se poate întâmpla oriunde și oricând, atenționează specialiștii. Există, însă, o metodă prin care ne putem da seama dacă în apă s-a deversat prae mult clor.
image
O catastrofă fără precedent ar putea avea loc chiar în timpul vieții noastre. Cât de pregătiți suntem pentru un „megadezastru”
Un megadezastru ar putea da o lovitură catastrofală de la bun început sau ar putea provoca moarte și distrugere pe scară largă, prin efecte în cascadă, avertizează, la CNN, Jeff Schlegelmilch, cercetător și director al unui centru de pregătire pentru dezastre din SUA.
image
Viața româncelor în temutele închisori de femei ale regimului comunist: „Ieşind de acolo, semănau cu nişte cadavre vii”
Mii de românce au fost aruncate în închisorile și în lagărele de muncă înființate în primii ani de comunism, în dorința regimului de a-și reduce la tăcere opozanții. În închisori ajungeau atât deținutele politic, dar și cele de drept comun, cele din urmă acuzate de comiterea unor acte imorale.

HIstoria.ro

image
Încălzirea politică globală
Poate că 2024 va depăși recordul lui 2023 și va fi cel mai călduros din istorie, record pe care nu și-l dorește nimeni.
image
Pe vremea când nu exista cod roșu și aer condiționat: în 1911 canicula a făcut prăpad în Europa și SUA
Chiar dacă valurile de căldură devin din ce în ce mai intense și mai frecvente ca urmare a încălzirii globale, acestea nu reprezintă un fenomen nou în istorie. Un exemplu tragic este vara anului 1911, când Franța a fost lovită de un val de căldură devastator. În acea perioadă, peste 40.000 de oameni
image
De ce mergeau bogătașii ruși la Nisa?
Citirea romanului Fum, de Turgheniev, dar și reluarea prozei mele despre Rușii de la Baden Baden, au făcut să mă întreb: De ce mergeau rușii din lumea înaltă în Occident în proporție de masă? De ce nu dădeau năvală occidentalii în Rusia țaristă?