Cum se mai simt grecii

19 septembrie 2016
Ce a făcut şi ce n a făcut Sorin Oprescu jpeg

Nu l-am mai prea văzut în ultima vreme pe Alexis Tzipras, premierul Greciei cel atît de mediatizat anul trecut. Unii cred că l-a înghițit sistemul. În iulie, omul a propus niște modificări constituționale care se înscriu într-un fel de populism de stînga (cum altfel?). Modificări prin care cetățenii să poată să-și aleagă președintele direct și să poate decide prin referendum asupra legilor. Chestiunea e în fază de proiect și mai e cale lungă pînă la o schimbare propriu-zisă a Constituției.

Mai recent, premierul a făcut niște declarații pe care le-am mai auzit de nenumărate ori și a căror esență este că nordul Europei ar fi prea bogat iar sudul prea sărac. Concluzia subînțeleasă e că nordul ar trebui să mai dea cîte ceva și sudului pentru echilibrarea situației continentale. Ce se mai întîmplă însă cu criza din Grecia, cu refugiații? 

În I Kathimerini, publicație ce apare la Atena ca un supliment al International New York Times sînt prezentate datele cele mai recente ale Federației Helenice a Întreprinzătorilor, din care reiese că principala problemă a guvernului ar trebui să fie reducerea ratei șomajului, în continuare apropiată de 25%.

Amintita Federație atrage atenția că suprataxarea sectorului privat nu poate avea în nici un caz drept efect reducerea șomajului. Aceasta nu se poate face decît  prin creșterea economiei și crearea de locuri de muncă,  lucruri la care nu se poate ajunge prin împovărarea sectorului privat, ci mai degrabă prin micșorarea sectorului de stat. Sectorul de stat care are încă în Grecia o pondere considerată enormă.

În ce privește libertatea economică, în recentul clasament publicat de Institutul  Fraser din Canada (una din instituțiile recunoscute internațional pentru asemenea clasamente), Grecia e plasată abia pe locul 86, din 159 de state monitorizate. Adică, mult în urma majorității țărilor est europene, România fiind pe locul 22 iar Bulgaria - vecină Greciei - pe locul 45.

Nu știu cum se fac clasamentele astea, dar cînd ajungi în Grecia ca turist, ți se pare că lucrurile sînt mult mai desțelenite decît la noi, din foarte multe puncte de vedere. Lăsînd la o parte obiectivele turistice legate de istoria antică și frumusețea peisajelor, totul pare mai organizat, mai funcțional și mai curat.

Grecii se plîng de tot felul de suprataxări de restricțiile venite din Uniunea Europeană dar și de faptul că afacerile din turism sînt într-o oarecare scădere, nu atît din cauza refugiaților, cît mai ales din cauza mediatizării internaționale a acestui fenomen. Există, desigur, refugiați care stau în tabere sau care încă mai vin pe mare dinspre Siria. Dar nu te întîlnești cu ei, decît dacă-i cauți în mod special, ceea ce mass-media face adesea. Obiceiul ăsta al presei, la care uneori se adaugă și speculațiile politice, duce la exagerarea și deformarea realității.

De fapt, Grecia e la locul ei cu faimoasele temple și ruine de mii de ani, cu măslinii, cu insulele pitorești, cu marea albastră, cu oamenii veseli care știu să-și primească oaspeții, cu tzatziki, cu souvlaki,  și cu multele ei pisici de pus pe Facebook.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Rezultatul protestelor împotriva turiștilor: stațiunile spaniole se golesc
Spaniolii furioși din cauza turismului în masă au primit exact ceea ce au cerut, deoarece Magaluf , unul dintre cele mai importante locuri de vacanță din Mallorca, este pe jumătate gol. De fapt, arată ca un oraş fantomă.
image
Alimentele pe care experții în siguranță alimentară nu le-ar mânca niciodată de la bufetul de mic dejun al unui hotel
Cu toţii suntem de acord că, în vacanţă, unul dintre avantajele de a sta la un hotel este bufetul de mic dejun inclus în pachetul achiziţionat. În acelaşi timp, ultimul lucru pe care ni-l dorim este să rămânem în cameră din cauza vreunei boli digestive.
image
Caravană electorală, atacată cu bâtele într-o comună din județul Buzău VIDEO
Lupta politică se duce și cu ciomagul, pe alocuri. O demonstrează filmarea realizată de membrii unei caravane electorale din comuna buzoiană Calvini, în care se vede cum sunt alergați și amenințați cu bâtele de un grup de săteni.

HIstoria.ro

image
Efectele surprinzătoare ale prezenței ofițerilor ruși în Bucureștiul anului 1877
În cadrul Războiului ruso-turc din 1877, după declararea de Război Imperiului Otoman, trupele ruse intră în România, în drum spre Turcia. Ca urmarea a acestui fapt, Bucureștii lui 1877 sînt luați cu asalt de ofiţerii ruși, gata să-și cheltuiască banii nebunește.
image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.