Lucruri nesănătoase

9 septembrie 2016
Agresivitate jpeg

Mă privea, peste masă, în timp ce-mi turnam lapte în cafea. Simțisem un reproș tacit în aer chiar din clipa în care îl rugase pe chelner să-mi aducă, separat, o cană cu lapte. Știi - îmi spune - s-a dovedit că laptele este cancerigen – iar cu asta a azvîrlit către mine întreaga cutie de spam în care îmi ajung acele -email-uri cu „lucrurile nesănătoase” din viața noastră.

Vedeam, deja, deschise discuțiile inutile pro și contra, alimentare și nonalimentare. Vedeam posibilitatea unei certe sterile, neproductive, bazată pe studii luate de pe net, studii conduse de specialiști, cu date mai mult sau mai puțin fabricate, dar, cu siguranță, devorate lacom de audiență. De acea audiență avidă după catastrofe și, în egală măsură, după miracole.

Pentru că azi, ce e sănătos dimineața se poate dovedi a fi total nociv pînă seara. Bunăoară, nu pot să nu observ „războiul cărnii” care începe să semene din ce în ce mai mult a politică de marketing: într-un sezon puiul e nociv, mai apoi e mai sănătoas decît carnea de porc, care a devenit în ultima vreme preferată cărnii de vită. Cu peștele la fel. Domeniul alimentar a fost inoculat astfel cu tot felul de mituri și speculații. E-uri, alimente cancerigene sau, din contră, cele care previn, sau te și  scapă de cancer. Vitamine, legume (care au culoarea verde închis!), cocktailuri nemaipomenite. Bineînțeles, și aici totul se poate schimba: deși vinul e anticancerigen, strugurii sînt cancerigeni. Și, dacă e să vorbim despre fructe și legume, găsim pe net liste întregi care te-ar face să devii un pustnic alimentar care ajunge să moară de foame înainte să moară de cancer. Nectarinele, căpșunele, merele, varza, cartofii, spanacul, ardeii grași, salata verde – pe toate le puteți găsi și pe liste albe, dar și pe liste negre.

Din păcate, ieșind din sfera amuzamentului, știrile alarmiste pot provoca și, uneori, chiar provoacă, probleme cu adevărat reale, cum ar fi campaniile anti-vaccin care se pare că prind din ce în ce mai mult și în România. Oameni care nu au cultură medicală au impresia că știu mai bine decît un doctor, lăsîndu-se purtați de articole panicarde despre pericolele vaccinului. Statistic, România a ajuns în prezent la un foarte scăzut nivel de vaccinare, Raed Arafat declarînd acum ceva vreme că nu se știe dacă reala cauză e accesul îngreunat la sistemul de sănătate, sau chiar acele campanii anti-vaccin.

La firul ierbii, pot spune că aud din ce în ce mai mult, în jurul meu, teorii ale părinților care se tem de vaccinare, tocmai din cauza a ceea ce citesc pe net sau aud prin tîrg. De pomană o dai tu cu logica, cînd te lovești de puterea unora de a crede teoriile conspiraționiste. Personal, de fiecare dată cînd m-am angajat într-o astfel de discuție, înarmată cu toată răbdarea și toate argumentele științifice, am fost pusă la pămînt de vehemența îndărătniciei.  

Așa că, măcar pentru acea după-amiază, am preferat să-mi amestec laptele în cafea și să schimb, cu lașitate, subiectul.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Un oraș din România se află în topul celor mai ieftine orașe din Europa de vizitat în 2024. Pe ce poziție s-a clasat
De la Lisabona până în capitala Lituaniei, în urma unei analize făcută de specialiștii englezi, a reieșit o listă cu cele mai accesibile orașe europene pentru turism de weekend, printre care se află și unul din România.
image
Păţania de groază a unor nemți. Au rămas suspendaţi cu autorulota deasupra unei prăpăstii. „Dacă făceau asta românii în Germania...“
Salvamontiştii din Neamţ, care acţionează în zona masivului Ceahlău, au dat detalii despre o misiune care i-a avut în prim-plan pe membrii unei familii germane.
image
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Restaurantele, terasele și barurile reprezintă, fără îndoială, puncte importante de atracție pentru foarte mulți turiști. Cu toate acestea, mulți dintre ei se lovesc de prețurile piperate din marile orașe ale României.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.