Lucruri nesănătoase
Mă privea, peste masă, în timp ce-mi turnam lapte în cafea. Simțisem un reproș tacit în aer chiar din clipa în care îl rugase pe chelner să-mi aducă, separat, o cană cu lapte. Știi - îmi spune - s-a dovedit că laptele este cancerigen – iar cu asta a azvîrlit către mine întreaga cutie de spam în care îmi ajung acele -email-uri cu „lucrurile nesănătoase” din viața noastră.
Vedeam, deja, deschise discuțiile inutile pro și contra, alimentare și nonalimentare. Vedeam posibilitatea unei certe sterile, neproductive, bazată pe studii luate de pe net, studii conduse de specialiști, cu date mai mult sau mai puțin fabricate, dar, cu siguranță, devorate lacom de audiență. De acea audiență avidă după catastrofe și, în egală măsură, după miracole.
Pentru că azi, ce e sănătos dimineața se poate dovedi a fi total nociv pînă seara. Bunăoară, nu pot să nu observ „războiul cărnii” care începe să semene din ce în ce mai mult a politică de marketing: într-un sezon puiul e nociv, mai apoi e mai sănătoas decît carnea de porc, care a devenit în ultima vreme preferată cărnii de vită. Cu peștele la fel. Domeniul alimentar a fost inoculat astfel cu tot felul de mituri și speculații. E-uri, alimente cancerigene sau, din contră, cele care previn, sau te și scapă de cancer. Vitamine, legume (care au culoarea verde închis!), cocktailuri nemaipomenite. Bineînțeles, și aici totul se poate schimba: deși vinul e anticancerigen, strugurii sînt cancerigeni. Și, dacă e să vorbim despre fructe și legume, găsim pe net liste întregi care te-ar face să devii un pustnic alimentar care ajunge să moară de foame înainte să moară de cancer. Nectarinele, căpșunele, merele, varza, cartofii, spanacul, ardeii grași, salata verde – pe toate le puteți găsi și pe liste albe, dar și pe liste negre.
Din păcate, ieșind din sfera amuzamentului, știrile alarmiste pot provoca și, uneori, chiar provoacă, probleme cu adevărat reale, cum ar fi campaniile anti-vaccin care se pare că prind din ce în ce mai mult și în România. Oameni care nu au cultură medicală au impresia că știu mai bine decît un doctor, lăsîndu-se purtați de articole panicarde despre pericolele vaccinului. Statistic, România a ajuns în prezent la un foarte scăzut nivel de vaccinare, Raed Arafat declarînd acum ceva vreme că nu se știe dacă reala cauză e accesul îngreunat la sistemul de sănătate, sau chiar acele campanii anti-vaccin.
La firul ierbii, pot spune că aud din ce în ce mai mult, în jurul meu, teorii ale părinților care se tem de vaccinare, tocmai din cauza a ceea ce citesc pe net sau aud prin tîrg. De pomană o dai tu cu logica, cînd te lovești de puterea unora de a crede teoriile conspiraționiste. Personal, de fiecare dată cînd m-am angajat într-o astfel de discuție, înarmată cu toată răbdarea și toate argumentele științifice, am fost pusă la pămînt de vehemența îndărătniciei.
Așa că, măcar pentru acea după-amiază, am preferat să-mi amestec laptele în cafea și să schimb, cu lașitate, subiectul.