Ipostaze feminine

30 noiembrie 2016
Ipostaze feminine jpeg

Acum cîteva luni, s-a întîmplat să nu închid telefonul la timp, şi am avut nesperata şansă să îl aud pe instalator cum îi spune soţiei: „E o cucoană care m-a sunat şi ieri, cică are o ţeavă spartă în baie, da’ i-am zis că nu pot să viu, că-s ocupat. Şi uite că n-am scăpat, mă tot sună, ce să fac, tre’ să mă duc acum…“ Dar n-am avut noroc –  domnul n-a venit să-mi repare ţeava stricată nici atunci, nici a doua zi. A trebuit să rog un amic să sune şi să cheme instalatorul la adresa mea – şi uite că autoritatea de bărbat a funcţionat. După comentariile de rigoare („a lucrat prost cine v-a făcut înainte, domnişoară, nu vă explic, că oricum nu înţelegeţi“ – aţi ghicit cine a făcut reparaţia precedentă, da?), s-a apucat de meşterit. Între timp, a venit în vizită şi amicul mai sus menţionat, căruia instalatorul s-a apucat imediat să îi explice că ţeava e veche şi trebuie înlocuită, ce materiale a folosit ş.a.m.d. În sfîrşit, a mai meşterit vreo oră şi dus a fost.

Situaţia nu e singulară, cred. Am fost inoculaţi cu asemenea concepţii încă din copilărie. Pe băieţi se pune presiune – ei trebuie să fie sexul puternic, ei aduc banii în casă, ei se pricep la tot ce ţine de tehnică şi tehnologie. Fetele, în schimb, trebuie să fie finuţe, frumos aranjate, să aibă grijă de casă şi să-şi dorească neapărat copii.

De mici, mamele ne-au spus că trebuie să ne găsim un bărbat bun – orice ar fi însemnînd asta. Acum, bunica mă întreabă de fiecare dată cînd ne vedem, întîi şi-ntîi: „Nu ţi-ai găsit şi tu un prieten, mamă? Că tare rău e să fii singur...” Acest „şi tu” obsesiv, folosit mai ales în Muntenia (dă-mi şi mie, dă şi tu), mă scoate imediat pe mine din rîndul aşa-zisei normalităţi. Nu eşti în rînd cu lumea. E rău să fii singură. Nu ai un bărbat alături, deci nu ai cum să fii împlinită. Reuşitele profesionale sînt mai puţin importante în ochii lor decît reuşita de a fi agăţat un bărbat, oricum ar fi el, şi de a-l purta, mîndră, la întîlnirile de sărbători. În ochii multor oameni, imediat ce lipseşte bărbatul de la braţul său, femeia e deposedată de atributele care o fac o femeie realizată.

Deschideţi orice revistă. Dacă se spune că în spatele oricărui bărbat puternic se află o femeie, atunci de ce femeile de succes sînt definite deseori prin legătura cu un bărbat? În tabloide, ele nu reuşesc „singure”, ci sînt întotdeauna văduva lui X,  iubita/amanta/soţia lui Y, mama lui Z. Alice Peneacă este „soţia tinerică” a lui Bobby Păunescu, Carmen Brumă este iubita lui Mircea Badea. Pînă a ajunge la nivelul din prezent, Elena Udrea a fost „soţia lui Dorin Cocoş”. Nu neg că unele se folosesc, într-adevăr, de renumele bărbaţilor din preajmă, dar unde-i egalitatea sexelor în prezentarea acestora din mass-media? De ce Florin Pandele e prezentat drept „primarul comunei Voluntari”, şi nu drept „soţul Gabrielei Firea”?

Constat că avem, în continuare, în societatea românească, perspective uşor trunchiate asupra feminităţii. Ne lipsesc, poate, cîteva figuri mai puternice, o Michelle Obama. Dar lumea, din fericire, nu stă în loc.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Ce a scos la iveală ancheta privind moartea actorului din Friends, Matthew Perry. Raportul autopsiei
Poliția din Los Angeles și Agentia de Control al Drogurilor din SUA au deschis o anchetă privind moartea îndrăgitului actor din Friends, Matthew Perry. El a fost găsit fără suflare în octombrie 2023 din cauza efectelor acute ale anestezicului ketamină.
image
Istvan Kovacs „fluieră“, diseară, finala Ligii Europa: cât câștigă cel mai bine plătit arbitru român
La Dublin, pe „Aviva Stadium“, în față a peste 50.000 de spectatori, se va decerna primul trofeu european din acest sezon, cel din Liga Europa. Atalanta – Leverkusen se va juca, diseară, de la ora 22.00 (Pro Arena) cu o brigadă din România.
image
Ce a mâncat la micul dejun o femeie care a reușit să slăbească 45 de kilograme: „ajunge până la prânz și te simți bine“
O utilizatoare TikTok a împărtășit o rețeta de mic dejun care a ajutat-o să slăbească 45 de kilograme, din cele 100 pe care le avea. Este o rețetă simplă, ușor de făcut și la îndemâna tuturor.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.