Buricul pămîntului

3 noiembrie 2016
Buricul pămîntului jpeg

Cine e cel mai frumos? Ha? Cine e cel mai iubit din lume? Cine e frumosul meu? Cine e cel mai cel  din lume? Cine e minunatul?

Minunatul e un copil de vreo 5 ani care mă priveşte plictisit şi uşor tîmp, cît maică-sa e picată în fund de admiraţie pentru propria progenitură. Mă prefac că citesc. „Ce citeşti?” - mă întreabă brusc, ignorînd pupăturile mamei şi faptul că sînt o străină care e „ocupată”. Îi zîmbesc stîngaci. Îmi vine să-i spun maliţios „Mantisa”, dar mă limitez la secul „O carte”. Puştiul îşi dă ochii peste cap, pufneşte dispreţuitor din vîrful buzelor, cam cum ar face un şef-clişeu de corporaţie multinaţională pregătit să-şi concedieze mult prea tîmpitul angajat. „Ce răspuns idiot, bineînţeles că citeşti o carte! Ce altceva poţi să citeşti?”

Fac ochii mari şi mă uit la maică-sa. Îmi surîde mîndră: „E atît de isteţ!”

Isteţul tocmai ce m-a făcut idioată. Şi ca să mă port în consecinţă, intru în defensivă: „Poţi citi ziarul, poţi citi o revistă... poţi citi un manual, de pildă, sau poţi citi un compendiu de fizică!” Turuiala mea e jenantă, de vreme ce-l pierdusem de la primul cuvînt. Minunatului i se rupe de justificarea mea şi, nervos, îi comandă maică-sii să plece, pentru că s-a plictisit. Maică-sa, mult prea ocupată cu admiratul, nu-şi băuse cafeaua. Îi cere doar un minuţel s-o termine şi să ceară nota. „Acum, acum, acum!”

Minicriza vlăstarului nu pare s-o panicheze pe mamă, destul de obişnuită şi, mai mult, aproape încîntată de acest acces de autoritate. La un moment dat, printre chiţăielile minunatului şi glumiţele  cu chelnerul venit în grabă cu nota de plată, mama se apleacă spre mine, complice: „Are atîta personalitate!”

Un cuvînt cît un concept, se pare, în noua filozofie de educaţie. „Nu inhiba personalitatea copilului” este deja mentalitatea multor părinţi care mizează pe dezvoltarea fără restricţii a copiilor. Lasă-i să facă ce vor, altfel nu le stimulezi încrederera de sine. Bineînţeles, neavînd copii, sînt mai înclinată să judec negativ această lipsă de graniţe, graniţe în care părintele modern nu crede. Personal, m-aş urca pe pereţi dacă aş avea un mic Goe prin preajmă, care să-şi permită să se tragă de şireturi cu mine, să mă transforme din părinte într-un soi de servitor - sclav care e bun doar să îndeplinească ordine şi să fie mut de admiraţie pentru personalitatea debordantă a unui prichindel care bate din picior, furios, năbădăios şi plin de sine. Un sine mic, dar al naibii de insistent.

Pe de altă parte, nu pot să nu fac o paralelă cu societatea în care trăim. Modestia autentică şi „bunul-simţ” au devenit desuete. Cine e mai cîştigat azi? Cel care la telefon se prezintă, te întreabă dacă te deranjează şi dacă ai cîteva minute libere să vorbeşti, sau cel care te ia tare, cu un „Bună” informal urmat de numele tău mic - deşi habar n-ai cu cine vorbeşti -  şi care îţi cere ceva pe ton de comandă, într-o avalanşă verbală, părînd că îţi face o favoare slugărindu-te? E mai cîştigat cel care roagă, sau cel care impune? E mai vizibil cel care aşteaptă în banca lui sau cel care face pe nebunul? Reţinere sau îngîmfare?

Observ, din ce în ce mai mult, că încrederea excesivă în sine, eliminarea oricărui tip de inhibiţie, poziţionarea din start pe o treaptă mai sus ca a interlocutorului sînt ingrediente ale succesului. Legat de asta, una dintre lecţiile majore pe care le-am primit în viaţă a fost „Nu te justifica! În clipa în care o faci, pierzi teren. Îi acorzi celuilalt puterea.” Iar „puterea” e vitală pentru a te impune în faţa celuilalt. Astfel, propria evaluare la cote ridicate, eliminarea oricărui dubiu că nu eşti buricul pămîntului au devenit apanaj al supravieţurii.

Dar, dacă devenim cu toţii statui pe propriile piedestale, cum mai reuşim să interacţionăm la nivel uman? Dacă sîntem cu toţii „burice”, cum mai arată punţile dintre noi?

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
NYP: Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
La patru ani de la izbucnirea pandemiei de Covid, în SUA se aduc acuzații de falsificare a adevărului de către oamenii de știință, iar dr. Fauci este arătat cu degetul pentru că a ținut cu „big pharma”.
image
Copii forțați de părinți să stea la cerșit pe vânt și ploaie, printre mașini, pe un drum din Buzău
Poliția a pus capăt chinurilor la care au fost supuși mai mulți copii și un adult cu handicap chiar de către cei care ar trebui să aibă grijă de ei. Două cupluri din comuna buzoiană Siriu, care aveau relație de concubinaj, și-au obligat copiii și nepoții, minori și un adult invalid, să cerșească
image
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
O profesoară de matematică din Marea Britanie, în vârstă de 30 de ani, supranumită „Bunda Becky” de către elevi, a fost găsită vinovată pentru că a întreținut relații sexuale cu doi adolescenți. În fața instanței, ea a încercat să dea vina pe comportamentul elevilor.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.