O, tu, Ateneule! O, tu, Enescule! O, tu, Victorie!

Ionuţ NICOLAE
3 octombrie 2016
O, tu, Ateneule! O, tu, Enescule! O, tu, Victorie! jpeg

Dacă vreodată am desfășurat deasupră-mi ceru limpede și-n propriu-m cer cu propriile-mi aripi am zburat: dacă am înotat jucîndu-mă-n profunde infinituri de lumină, iar libertatea mea a devenit o înțelepciune de pasăre – dar iată cum vorbește libertatea mea de pasăre: „Privește, nu există nici un sus nici un jos! Aruncă-te-mprejur, `nainte, înapoi, tu – preaușorule! Cîntă! Nu mai vorbi de-acum `nainte! (Așa grăit-a Zarathustra, Friedrich Nietzche, Humanitas, ediția 2012, p. 278)

Pînă la următoarea călătorie în lumea Ultimilor martori ai Svetlanei, facem un popas în lumea Victoriei Vassillenko (numele domnișoarei spune totul) din Bulgaria, artista care și-a trăit visul cîștigînd unul dintre cele mai prestigioase trofee din domeniul muzicii clasice internaționale: premiul I (secțiunea pian) în cadrul celei de-a XIV-a ediții a festivalului internațional de muzică clasică „George Enescu”. Că tot veni vorba despre vise, sloganul acestei ediții a festivalului a fost „Trăiește-ți visul”, iar organizatorii nu au glumit cînd și-au propus acest scop. S-au pus imediat pe treabă, au demarat o campanie de mediatizare în care ne-au rugat să ne împărtășim visul nostru, al publicului iubitor de muzică clasică (și nu numai), au organizat o proiecție spectaculoasă de lumini pe fațada principală a Ateneului – în ultima noapte de spectacol -, evidențiind o parte din visele artiștilor și ale publicului larg, și, spre marea mea bucurie, visul meu de a participa la un astfel de eveniment a fost împlinit cu ajutorul organizatorilor, care mi-au adresat invitația de a participa la ultimele seri ale festivalului: recitalul cîștigătorului ediției din 2014, Josu De Solaun, și finala secțiunii de pian; 24, respectiv 25 septembrie.

O, tu, Ateneule! O, tu, Ateneule!

Care este unul dintre visele mele? Ei bine, l-am trăit acolo, în acele două seri, la Ateneu. Dar oare ce înseamnă să visezi în Ateneu? Ce înseamnă să zbori prin norii cei mai înalți ai muzicii clasice internaționale? Mărturisesc că Ateneul nu-mi este străin, am mai trăit momente de reverie în prezența lumii și culturii înalte așezate pe portativ literar de Hortensia Papadat-Bengescu, în prezența notelor muzicale ale lui Vivaldi, Rachmaninov, Verdi, Debussy, Liszt, Chopin, Brahms, Schubert, Strauss, Porumbescu, Enescu, Tchaikovski, Bach, Beethoven sau, așa cum i-am amețit pe unii prieteni din anturaj, de obsesia mea pentru flautul și pianul lui Mozart (o, tu, Mozarte, micul meu păcat artistic!). Ateneul, un edificiu cultural care rămîne un punct important în panteonul cultural românesc și internațional, te transpune într-o altă lume de fiecare dată cînd începi să pășești pe scările din exteriorul acestei clădiri. Este un loc al liniștii sufletești, este locul în care, odată intrat, se stinge existența lumii din afara acestuia, este locul în care ai totul: muzica, istoria și cultura acestui popor. Așa mi s-a întîmplat și de aceste două dăți: m-am pierdut pe sub cupola care a trasat destinul unor noi artiști internaționali. Aceste imagini îmi aduc aminte de Domnul Carol, așa cum maestrul Domn Djuvara îl numește pe Regele Carol I, și de reformele sale de la începutul secolului al XIX-lea, momente de glorie europeană (în cultură, în special, prin Kogălniceanu, Maiorescu, Eminescu, Caragiale, Conta etc.), reforme care au continuat de-a lungul întregului secol și care au pus bazele culturii pe care o studiem și astăzi. Ateneul este unul dintre pilonii acestei culturi și este o emoție.

Visul meu sunt notele, visul meu sunt partiturile, visul meu sînt artiștii!

Ahotnic de muzică clasică, dar amator, mă văd reținut să cuvînt asupra detaliilor tehnice pe care le folosesc artiștii acestui gen, dar ce pot face eu este să simt, să vorbesc și să scriu despre ceea ce simt, despre vitalitatea pe care mi-o aduce muzica, despre mesajul pe care mi-l transmite orice interpret, despre dialogul pe care-l am cu notele, cu artistul, cu acest idiom fără de care viața mea nu are sens. Anatomia partiturilor care mă înconjoară, mă îmbrățișează, cu care dansez în cealaltă lume, cu care plutesc deasupra divinității, care mă ajută să cunosc cuvintele din diferite texte literare, care mă ajută să dorm, să visez, pe care le visez și de care sînt pur și simplu îndrăgostit. Îndrăgostit am fost și de cele două seri pe care le-am petrecut la Ateneu și îi datorăm mulțumiri rapsodului național pentru toate aceste momente.

Venit cu o jumătate de oră înainte de startul primei seri, mă așez pe locul cîștigat la loteria viselor enesciene, îmi scot caietul cu notițe, fac repede o fotografie, o postez pe Instagram și pe Facebook (m-ați prins, sînt omu` cu socializarea), îmi închid telefonul și stau zece minute să simt atmosfera de dinaintea recitalului maestrului Juan. Lumea începe să apară în ultimele zece minute înaintea evenimentului, îmi duc privirile spre bolta încununată cu cele mai importante momente istorice prin care a trecut poporul român, cu nume celebre din istoria culturii românești, cu îngeri și Afrodite împietriți de Medusa, cu cele cincisprezece candelabre de deasupra scenei, o scenă care-și așteaptă actorul principal al serii. Juan întră în aplauzele gălăcioase ale noastre, se prezintă în fața noastră prin multiple reverențe, unii spectatori încă se mai așază pe locurile lor, alții încă mai șușotesc, Juan se așază pe scaunul din fața pianului, închide ochii, ridică brațele pînă la nivelul clapelor, stă cîteva secunde cu ele ridicate (parcă le spune ce urmează să facă) și începe să le plimbe prin pădurea narativă (sintagmă pentru care-i mulțumesc lui Umberto Eco) a portativului lui Schumann – Davidsbundlertänze op. 6, pentru mine, Schumann, la prima audiție, apoi continuă, conform calendarului pe care-l am în mînă, cu Brahms – Three Intermezzi op. 117, Schumann – Toccata în Do Major op. 7, Chopin - pe care, de altfel, cu modestie o spun„, l-am recunoscut de la primele note – Impromptu op. 36/Nocturne nr. 1 op. 62/Scherzo op. 39/Ballade op. 52, Polonaise – tot la prima audiție – Fantaisie op. 61 și Wagner/Liszt – Isoldens Liebestod.

Dar dincolo de aceste denumiri de partituri pe care un amator ca mine nu are cum să le înțeleagă sau să le rețină vreodată, au fost momentele așezate pe note, prin artist. Modul în care îi zburau degetele pe clape, modul în care a pus notele să se lupte deasupra pianului și cum le-a trimis în lobul urechilor noastre, cum ne-a încremenit pe toți cei prezenți prin sufletul său pe care, cîteodată, parcă îl vedeam exilat de corpul său, de metamorfoza artistului, de cea a noastră, de mișcările sufletelor aflate în acea încăpere și de spiritul iluștrilor artiști care-și aveau reprezentațiile prin Juan. La un moment dat, cred că pe la jumătatea reprezentației, trăiesc și acum momentul, acea luptă istorică între partituri a fost întreruptă de o notă sibilinică, lăsată liberă, nevinovată - vorba lui Salieri -, în incantația războinică ce avea loc. Acea notă a adus liniște, ne-a adus pe toți participanții cu picioarele pe pămînt, ne-a petrecut, dacă vreți, prin cercurile înalte ale Raiului.

Victoria unei Victorii

Nu îmi plac competițiile între artiști, această idee de a pune față-n-față oameni talentați pentru ca noi, spectatorii, să judecăm care dintre ei este cel mai bun nu este un sentiment tocmai plăcut, dar sînt conștient că acestea îi fac mai buni, mai concentrați, mai responsabili și îi încurajează să se perfecționeze în domeniul lor. De un fapt eram sigur în cea de-a doua seară a competiției, în finala probei de pian și ultima zi a concursului: voi fi martorul unei lupte aprige între cei trei, dacă vreți, gladiatori ai clapei: Danos Quinteros din Chile, Victoria Vassilenko din Bulgaria și Takuma Ishii din Japonia. Să ținem minte aceste nume și să le repetăm în discuțiile noastre! Ei sînt viitorul pianului!

Danor și Takuma au pregătit, surprinzător pentru mine, execuția aceleiași partituri: Rachmaninov op. 18 nr. 2 în do minor (Moderato / Adagio sostenuto – Piu animato – Tempo I / Allegro scherzando), iar Victoria a ales să execute concertul pentru pian din registrul lui Brahms op. 15 nr. 1 în re minor (Maestoso / Adagio / Rondo: Allegro non troppo).

Rachmaninov este atît de sofisticat, atît de greu de exprimat și, în același timp, atît de frumos. Diferența dintre cei doi mesageri ai lui a făcut-o, cred eu, siguranța pe care au transmis-o juriului. Mă uitam la președintele juriului, eram foarte curios, în secundele de liniște dintre partituri, să-i văd reacțiile, să-i simt judecata. A fost clar pentru toți cei din sală că japonezul a dovedit mai multă siguranță în execuție – el ocupînd chiar locul II. Sigur, Donor mi-a aruncat acel flaut care m-a împietrit practic și care mi-a bucurat sufletul. A fost magic. La Takuma am apreciat precizia, siguranța, metamorfoza și mă tot gîndeam la această simbioză ruso-japoneză, două culturi total diferite, iar japonezul era atît de concentrat încît aveai impresia că nu-l mai găsești pe acel mititel emotiv de la primele reverențe în fața noastră, mititelul se transformase parcă în Hulk, transpira deseori, își căuta batista pe care o așezase deasupra pianului, a avut răbdare cu noi, cu el și cu Rachmaninov. Cei doi au dat ceea ce aveau mai bun din tolba anilor grei de pregătiri pentru aceste momente, au fost la cel mai înalt moment de pregătire din viața lor, au fost magici și i-am aplaudat cu poftă după reprezentații. Of, ce frumos a fost! Băieți, ați fost perfecți!

Între cei doi a intrat Victoria, partea slavă a competiției. Victoria a știu încă de la intrare cum trebuie să ne trateze sufletele și a început bine. Nu știu alții cum au simțit-o, dar a intrat atît de sigură pe sine încît mi-am zis că vom vedea ceva special în seara asta de la Brahms. Spiritul lui Brahms a fost în sală, a intrat în același timp cu Victoria. S-a prezentat, a zîmbit, și-a așezat scaunul, s-a uitat la Axelrod, dirijorul orchestrei filarmonicii „George Enescu‟, a închis ochii pentru cîteva secunde și a atins prima notă. Ce s-a întîmplat după aceea a făcut istorie. Șatena cu părul lung, creț, care purta o brățară roșie să nu sufere de vreun deochi din partea publicului, a intrat într-o transă din care a ieșit victorioasă. Mișcările corpului, ale mîinilor, strînsul pumnilor atunci cînd pasa notele filarmonicii, modul în care îi zburau degetele pe clape, această iluminare a serii, comunicarea cu Axelrod, cel care i-a oferit cel mai frumos sunet de flaut al serii și cel mai frumos sunet de trompetă franțuzească (dacă nu mă înșel) și tot ceea ce făcut această artistă completă. Brahm a fost, în acea seară, prin ea, vioi ca Mozart și Vivaldi, sofisticat ca Rachmaninov și Bach, liniștit ca Verdi și Chopin. A fost seara lor, a acestui cuplu divin. Axelrod a simțit-o, nu a fost nevoie de prea mult efort pentru ca cei doi să înțeleagă că este seara ei și el a ajutat-o într-un mare stil. A, da, și încă ceva despre prestația Victoriei: președintele juriului a simulat notele alături de ea, a ridicat mîinile și a dirijat-o de la distanță (poate o fi făcut-o și la băieți, dar nu l-am prins), am simțit acel schimb de cuvinte prin note și a fost, encore un fois, magic! Felicitări, Victoria, și îți mulțumesc! Ce frumos! Ce frumos! Ce frumos a închis cortina festivalului Victoria!

Revenind la filarmonică, nimic, dar nimic din acea seară nu ar fi fost posibil fără participarea extraordinară a orchestrei filarmonicii „George Enescu‟. Fără acest mare John Axelrod, absolvent al Universității Harvard, cu reprezentații de excepție care nu vor încăpea în această descriere, fără iscusința sa, fără modestia sa exagerată și fără umila echipă care a transmis un sentiment de respect profund față de dirijor, de concurenți, față de juriu și de noi, fără toți acești oameni nimic nu ar fi fost posibil. Dar Axelrod a făcut ceva mai mult pentru concurenți: le-a oferit încredere, le-a întins mîna și i-a asigurat, prin fiecare notă, că cei trei sînt cei mai buni din sală, i-a relaxat, le-a zîmbit de multe ori, i-a invitat să-l hrănească cu note, i-a invitat, de asemenea, într-un dans deasupra lumii, un dans la care noi am avut plăcerea și deosebita onoare să participăm. Mulțumesc, Domnule Axelrod! Mulțumesc, dragă Filarmonică!

Seara a fost încununată de proiecția de imagini cu mesaje pe care le-au transmis artiștii și iubitorii de muzică clasică cu privire la tema acestei ediții a festivalului „Trăiește-ți visul‟.

Vă mulțumesc, dragi organizatori, că ați îndeplinit visul unui umil amator de muzică clasică și vă aștept să ne bucurați urechile, sufletele și să ne oferiți aceste zîmbete de fericire în fiecare an.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Declarații de presă susținute de președintele Senatului, Ilie Bolojan, în paralel cu un protest spontan al funcționarilor publici angajați în Senatul României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Bolojan anunță restructurări, dar nu convinge. Realitatea, explicată de economiști: „De fapt, cheltuielile statului cresc”
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a ajunțat că aproape 200 de angajați ai instituției vor fi disponibilizați. Experții consultați de „Adevărul” sunt parțial de acord cu decizia lui Bolojan, însă subliniază că e nevoie de măsuri mult mai serioase pentru a rezolva problema dezmățului bugetar.
banner Săndel Bălan
Trump și Biden la învestire FOTO profimedia 0955719968 jpg
Ce conține scrisoarea pe care Biden i-a lăsat-o lui Trump la Casa Albă
Preşedintele Donald Trump a dezvăluit conţinutul scrisorii pe care Joe Biden i-a lăsat-o la plecare, în Biroul Oval de la Casa Albă.
Dorin Recean Davos FOTO Gov md jpg
Avertismentul premierului moldovean, la Davos: Problema guvernelor este numărul copleșitor de informații false
Premierul Dorin Recean a avertizat că problema guvernelor este numărul copleșitor de informații false, în contextul tehnologiei disponibile acum. Astfel, este important să se facă investiții în educație și în dezvoltarea gândirii critice a oamenilor.
Spitalul Judeţean Mavromati
Blestemul directorilor de la Spitalul din Botoșani continuă. Al patrulea manager ridicat de polițiști și dus la DNA pentru audieri
Spitalul județean „Mavromati” din Botoșani pare să fie urmărit de blesteme. Noul director al unității sanitare a fost ridicat de polițiști și dus pentru audieri la DNA. Și asta în condițiile în care, în mai puțin de 12 luni alți foști trei manageri ai spitalului au avut aceeași soartă.
Horoscop dragoste webp
Două zodii pornesc pe un nou drum. Viața lor va lua o turnură la 190 de grade
Uneori, viața ne ia prin surprindere, iar universul ne pune în fața unor răscruci care ne schimbă complet traiectoria.
x samsung s25 jfif
Samsung a lansat seria Galaxy S25. Ce noutăți aduce compania sud-coreană
Samsung a prezentat în cadrul unui eveniment ținut în San Jose, California, noul smartphone Galaxy S25.
pro tv vs antena png
Mutarea anului în televiziune! Antena 1 își ia revanșa față de Pro TV, după ce postul din Pache i-a „suflat” pe cei 3 chefi. Ce om-cheie le „fură” de sub nas?
Viperele Vesele vin din nou cu o bombă de ultim moment! Se pare că Antena 1 a câștigat unul dintre oamenii-cheie ai Pro TV-ului și își ia revanșa, după ce postul din Pache Protopopescu i-a „suflat” pe cei 3 chefi: Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu!
Dorin Recean FOTO Facebook jpg
Recean: Armata rusă trebuie să părăsească regiunea pentru oprirea crizei energetice din Transnistria
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat miercuri că comunitatea internaţională este pregătită să ofere gaz pentru a pune capăt crizei energetice din Transnistria. Șeful Executivului de la Chișinău a subliniat însă că soluţie de durată depinde de retragerea trupelor ruse din regiune.