„Eu nu sînt prostul tău“

19 octombrie 2016
Agresivitate jpeg

Cînd s-a întors din Statele Unite, amicul meu era cel mai calm şofer pe care l-am cunoscut vreodată. Neobişnuit cu traficul din Bucureşti, nu se enerva cînd cineva îi tăia calea. Lăsa pe toată lumea să i se bage în faţă şi, chiar dacă uneori punea frîne bruşte ca să evite o coliziune cu cineva care privea doar în direcţia drumului său, părea că nici nu-l afectează. Ba, mai mult, la cîte o înjurătură de-a mea, mă privea uluit şi mă întreba, la fel de calm: „Dar ce s-a întîmplat?” În doar cîteva luni de condus prin București amicul meu, care nu le avea deloc cu ocările, ajunsese să înjure mai abitir ca un birjar. Ceea ce mi-a amintit de povestea unei mame care cumpărase pentru fetiţa ei un hamster. Drăgălaş şi jucăuş, micul ghemotoc era de o blîndeţe inimaginabilă. Fetiţa, însă, părea scoasă din mijlocul Familiei Addams. Atît a zăpăcit animalul, că acesta devenise, brusc, turbat. Din micul bleg, se transformase într-o fiară, muşca şi scuipa, preventiv, chiar dacă cineva cu intenţii bune voia să-l mîngîie.

Departe de mine gîndul de a-mi compara amicul cu un hamster. Dar, cumva, deraierea comportamentală în cele două exemple avea aceaşi cauză: un mediu exterior agresiv care te învaţă, vorba bunicii, că atunci „cînd trăieşti cu măgarii, te înveţi să zbieri”.

Însă azi, în contextul societăţii în care trăiesc, vorba bunicii a devenit mai degrabă „învaţă întîi să zbieri, pentru că sigur vei trăi cu măgarii”. Zilnic, simt aceste puseuri de agresivitate gratuită. Şi nu vorbesc despre cauză şi efect, ci mai degrabă despre o agresivitate preventivă. În trafic, pe stradă, în magazine, chiar în relaţiile dintre oameni, online si offline, în mass-media sau la nivel politic. Ne simţim parcă în permanență ameninţaţi că cineva „vrea să ne facă la buzunare”. Iar această frică de a nu fi „fraieriţi”, de a nu fi etichetaţi ca „prostul cuiva” pare a fi intrat deja în metastază.

Dacă eşti la volan, iar „acela” din faţa ta nu demarează fix în clipa în care roşul devine verde, claxonezi. Dacă cineva dă peste tine din greşeală pe stradă sau în magazin, te enervezi pentru că, nu-i aşa, respectivul trebuia să aibă ochi la spate. Dacă mergi la un spectacol de teatru şi nu înţelegi conceptul regizoral, în loc să ieşi din sală, îţi manifestezi zgomotos dezaprobarea pentru că „ăia” de pe scenă îşi cam bat joc de tine şi vrei ca atît actorii, cît şi spectatorii să afle că tu te-ai prins.

Exemple sînt cu duiumul. O anumită stare de tensiune permanentă care ne face să vrem să plătim cu aceeaşi monedă, ignorînd că uneori schimbul valutar nu este cel corect. Sîntem mai degrabă circumspecţi şi preferăm să acţionăm în avans, cu ţîfnă, mai degrabă decît să ne expunem pericolului de a fi traşi pe sfoară.

Nu ştiu dacă această meteahnă, frica de a nu fi luat „de prost”, este un complex înrădăcinat în comunism, cînd totul era contra individului, de la partid la vînzătoarea de la alimentară. Dar ce observ în jurul meu este o accentuată neîncredere în acţiunile celuilalt, pe care le vedem, din start, intenţionat rău-voitoare. Circumstanțele atenuante au dispărut de pe radar şi ne grăbim să aplicăm sentinţa înainte de a asculta pledoariile.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Odiseea unui tun imobiliar de milioane de euro. Zeci de păgubiți au depus plângere la DIICOT
Agitație mare azi dimineață în fața sediului central DIICOT. Peste 20 de persoane au venit să depună plângere împotriva unui dezvoltator imobiliar pe care îl acuză că le-a dat o țeapă de zeci de mii de euro.
image
Virgil Ianțu, enervat și dezamăgit: „Punem oameni veniți din închisoare în funcții, lipsa de educație la asta duce!” VIDEO
Cunoscutul realizator de televiziune Virgil Ianțu susține că este „enervat și dezamăgit” de cei care merg la vot și pun în funcții politicieni cu probleme penale, veniți din închisoare.
image
Dezvăluirile unui fost director FBI despre ucigașii în serie deghizați în camionagii de cursă lungă: sute de omoruri violente rămase nerezolvate
Într-o nouă carte, „Long Haul: Hunting the Highway Serial Killers”, fostul director adjunct al FBI Frank Figliuzzi dezvăluie în detaliu modul în care sute de camionagii criminali în serie vânează victime în locuri de popas, moteluri și restaurante de pe marginea drumului, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Hanurile de altădată, precursoarele caselor de schimb
Zarafii s-au orientat spre construcțiile ce ofereau cele mai sigure condiții, dar și accesibilitate, adică hanurile, precursoarele hotelurilor, în curțile cărora își puteau desfășura activitatea.
image
De ce au ajuns sovieticii primii la Berlin?
Pe 16 decembrie 1944, în condiții meteo nefavorabile, Wehrmachtul a declanșat o masivă contraofensivă împotriva trupelor americane dispuse în zona Ardenilor din Franța, Belgia și Luxemburg.
image
Câți bucureșteni aveau drept de vot la alegerile locale din 1878?
Pe baza recensământului făcut de Primăria Capitalei în 1878, în listele electorale au fost înscriși 11.908 de alegători.