„Eu nu sînt prostul tău“

19 octombrie 2016
Agresivitate jpeg

Cînd s-a întors din Statele Unite, amicul meu era cel mai calm şofer pe care l-am cunoscut vreodată. Neobişnuit cu traficul din Bucureşti, nu se enerva cînd cineva îi tăia calea. Lăsa pe toată lumea să i se bage în faţă şi, chiar dacă uneori punea frîne bruşte ca să evite o coliziune cu cineva care privea doar în direcţia drumului său, părea că nici nu-l afectează. Ba, mai mult, la cîte o înjurătură de-a mea, mă privea uluit şi mă întreba, la fel de calm: „Dar ce s-a întîmplat?” În doar cîteva luni de condus prin București amicul meu, care nu le avea deloc cu ocările, ajunsese să înjure mai abitir ca un birjar. Ceea ce mi-a amintit de povestea unei mame care cumpărase pentru fetiţa ei un hamster. Drăgălaş şi jucăuş, micul ghemotoc era de o blîndeţe inimaginabilă. Fetiţa, însă, părea scoasă din mijlocul Familiei Addams. Atît a zăpăcit animalul, că acesta devenise, brusc, turbat. Din micul bleg, se transformase într-o fiară, muşca şi scuipa, preventiv, chiar dacă cineva cu intenţii bune voia să-l mîngîie.

Departe de mine gîndul de a-mi compara amicul cu un hamster. Dar, cumva, deraierea comportamentală în cele două exemple avea aceaşi cauză: un mediu exterior agresiv care te învaţă, vorba bunicii, că atunci „cînd trăieşti cu măgarii, te înveţi să zbieri”.

Însă azi, în contextul societăţii în care trăiesc, vorba bunicii a devenit mai degrabă „învaţă întîi să zbieri, pentru că sigur vei trăi cu măgarii”. Zilnic, simt aceste puseuri de agresivitate gratuită. Şi nu vorbesc despre cauză şi efect, ci mai degrabă despre o agresivitate preventivă. În trafic, pe stradă, în magazine, chiar în relaţiile dintre oameni, online si offline, în mass-media sau la nivel politic. Ne simţim parcă în permanență ameninţaţi că cineva „vrea să ne facă la buzunare”. Iar această frică de a nu fi „fraieriţi”, de a nu fi etichetaţi ca „prostul cuiva” pare a fi intrat deja în metastază.

Dacă eşti la volan, iar „acela” din faţa ta nu demarează fix în clipa în care roşul devine verde, claxonezi. Dacă cineva dă peste tine din greşeală pe stradă sau în magazin, te enervezi pentru că, nu-i aşa, respectivul trebuia să aibă ochi la spate. Dacă mergi la un spectacol de teatru şi nu înţelegi conceptul regizoral, în loc să ieşi din sală, îţi manifestezi zgomotos dezaprobarea pentru că „ăia” de pe scenă îşi cam bat joc de tine şi vrei ca atît actorii, cît şi spectatorii să afle că tu te-ai prins.

Exemple sînt cu duiumul. O anumită stare de tensiune permanentă care ne face să vrem să plătim cu aceeaşi monedă, ignorînd că uneori schimbul valutar nu este cel corect. Sîntem mai degrabă circumspecţi şi preferăm să acţionăm în avans, cu ţîfnă, mai degrabă decît să ne expunem pericolului de a fi traşi pe sfoară.

Nu ştiu dacă această meteahnă, frica de a nu fi luat „de prost”, este un complex înrădăcinat în comunism, cînd totul era contra individului, de la partid la vînzătoarea de la alimentară. Dar ce observ în jurul meu este o accentuată neîncredere în acţiunile celuilalt, pe care le vedem, din start, intenţionat rău-voitoare. Circumstanțele atenuante au dispărut de pe radar şi ne grăbim să aplicăm sentinţa înainte de a asculta pledoariile.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
Lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.