Bani, bani, bani…

4 septembrie 2016
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

După ce Steaua a jucat cu Manchester City, antrenorul român a spus că ceea ce lipseşte echipei noastre ca să poată juca fotbal ca englezii sînt 500 de milioane de euro. Mă pricep la fotbal ca tot românul, dar nu cred că fotbalul e matematică aplicată la cercetare cosmică, aşa că spun ce am văzut eu în aceste două meciuri, convins că pe teren nu s-a petrecut nimic atît de ascuns şi de încifrat încît să nu pot pricepe. Echipei noastre nu i-au lipsit 500 de milioane de euro, ci 11 jucători şi un antrenor. Veţi spune, imediat, că 11 jucători buni şi un antrenor bun se aduc cu bani, iar 11 jucători foarte buni şi un antrenor foarte bun se aduc cu bani foarte mulţi. Chiar aşa să fie? Chiar mai putem spune aşa ceva, cu lejeritatea resemnată cu care o spunem tot timpul, după isprăvile Ţării Galilor şi Islandei la Euro 2016? Nu cumva, înainte de bani, mai trebuie şi altceva pentru performanţă? Nu cumva, pînă la bani, nouă ne lipseşte acest „altceva”? Şi nu cumva, dacă acest „altceva” există, vin şi banii?

Pe tot parcursul Jocurilor Olimpice de la Rio, nu am auzit altă explicaţie pentru eşecul nostru şi pentru succesul altora decît aceea că noi nu avem bugetele lor. Comentatorii sportivi au devenit experţi contabili – nu mai sînt comentate performanţe sportive, nu ni se mai explică cum de cîte un sportiv reuşeşte vreun record uimitor pentru specia umană, cum de o competiţie anume devine o splendidă expresie a omenescului sau ce semnificaţii ori implicaţii poate avea o anume întrecere sportivă. Nouă ni se vorbeşte despre bani fără oprire. Am citit, de curiozitate, comentariile Jocurilor prin presa străină. Nimic de genul acesta! Referirile la bani sînt minimale sau lipsesc cu desăvîrşire. Comentatorii noştri, însă, ne ţin mereu la curent cu sume: cît cîştigă, cît a cîştigat şi cît va cîştiga fiecare sportiv, cît valorează el „pe piaţă”, cît a investit cutare club sau cutare federaţie şi ce salarii au unii şi alţii din jurul sportivului. Oare ţări precum Kenya, Jamaica, Cuba, Uzbekistan, însîngerata Ucraină sau dementa Coree de Nord au bugete mai generoase decît noi? Sînt sigur că nu. Dar la Rio au obţinut mai multe medalii.

Pe lumea asta, nu este prea sigur că banii produc valoare, dar este absolut sigur că valoarea produce bani. Poate că relaţia dintre bani şi valoare este exact invers decît ne imaginăm.

Lamentaţia că nu avem bani pare că a devenit alibiul perfect pentru toate neputinţele noastre naţionale. Pot înţelege frustrarea voluptuoasă cu care săracul vorbeşte despre zecile de milioane ale bogatului. Este, iarăşi, perfect explicabilă psihologic tendinţa de a atribui cauzele înfrîngerii nu atît altora, cît unor împrejurări „obiective”, „date”. Dar nu-mi pot reprima întrebarea, pînă cînd sărăcia (relativă, oricum – căci noi sîntem mai săraci decît alţi europeni sau nord-americani, dar sîntem mai bogaţi decît imensa majoritate a africanilor sau a asiaticilor, ceea ce înseamnă că sîntem mai bogaţi decît mai mult de jumătate din ţările lumii!) va mai fi justificarea fatală pentru toate nereuşitele noastre? Dacă îmi spuneţi că pînă vom deveni şi noi bogaţi, o să o iau ca pe o glumă bună…

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Victor Piturca, Sportpictures jpg
Victor Piţurcă lămurește problema revenirii în fotbal, după 5 ani de pauză
Fostul selecționer a fost ofertat de FC Voluntari.
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
Echipa filmului „Trei kilometri până la capătul lumii", propunerea României pentru Premiile Oscar, dezvăluiri din culise
„Trei kilometri până la capătul lumii", regizat de Emanuel Pârvu este propunerea României la premiile Oscar la categoria Cel mai bun lungmetraj internaţional. Marţi echipa de
klaus iohannis pe tron jpg
Operația estetică la care ar fi apelat Kalus Iohannis. Românii, revoltați: „Deci acolo sunt banii de autostrăzi”
În plin scandal electoral după anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din acest an, Klaus Iohannis ar fi fost preocupat să își facă o intervenție estetică. Despre ce este vorba, aflați din rândurile de mai jos.
spion roman jpg
Ce se întâmplă acum cu românul reținut pentru spionaj în favoarea Ucrainei. MAE a publicat ultimele informații
Un cetățean român a fost reținut în regiunea separatistă Abhazia din Georgia sub acuzația de spionaj în favoarea Ucrainei, conform autorităților locale pro-ruse.
image jpeg
shutterstock 2505780125 jpg
Mituri explicate. De ce să nu crezi tot ce auzi despre mâncare?
Mituri demontate despre mâncare. Ce trebuie să știi pentru o alimentație sănătoasă.
Zonele vulnerabile din Europa Foto Newsweek jpg
Unde vor ataca rușii în cazul declanșării unui nou razboi mondial. Zonele vulnerabile din Europa
Newsweek publică mai multe hărți care arată potențiale puncte sensibile dacă Moscova ar continua lupta mai departe pe continent.
FOTO @BeingsObserver / X
O tornadă violentă a lovit nordul statului California. Imaginile efectelor cumplite ale fenomenului extrem
O tornadă a lovit sâmbătă nordul statului California, aflat pe coasta de vest a SUA, răsturnând maşini, dezrădăcinând copaci şi rupând linii electrice, au anunţat Serviciul Naţional de Meteorologie (NWS) şi media locale.
andreea corb instagram 2 jpg
Andreea Corb, desființată de fani după reacțiile avute față de concurentul MasterChef Alessandro: „A ales un om fără o mână”
Printre concurenții care au făcut parte din noul sezon MasterChef s-a numărat și Andreea Corb, o tânără de 22 de ani din Cluj Napoca. A sperat că va pleca din emisiunea de la PRO TV cu premiul cel mare, însă „socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg”. Pe parcursul competiției și-a atras at