Poate Facebook să ne definească relaţia?

5 mai 2016
Ipostaze feminine jpeg

Eternele probleme feminine – cele amoroase. Într-o seară, discutam cu o prietenă care-mi spunea, dezamăgită, că iese cu un băiat de cam o lună. „Ne întîlnim de vreo două-trei ori pe săptămînă, mai un film, mai o plimbare, o masă în oraş, uneori rămîn seara la el sau el la mine. Mă simt bine cu el, mi se pare că şi el se bucură cînd se vede cu mine. Doar că pe net e cam absent, uneori e implicat în conversaţie, dar alteori mă evită, îmi răspunde greu la mesaje şi monosilabic, şi mă enervează îngrozitor cînd face asta. Şi mi-am dat seama că eu nu ştiu dacă sînt împreună cu el, oficial, m-am întrebat chiar dacă nu cumva el se mai vede şi cu altele şi de-aia e aşa. Poate că relaţia asta nu e exclusivă pentru el. De fapt, noi pînă acum nu ne-am definit relaţia...” „Dar are nevoie o relaţie să fie definită?” încerc eu, timid, o deturnare. „E încă devreme, ia-o aşa cum e şi bucură-te de momentele frumoase.” Prietena insistă însă în continuare că ea are nevoie de o delimitare clară, să ştie ce şi cum e. Este, cumva, situaţia clasică în care fata vrea morţiş stabilitate, de la bun început, iar băiatul vrea s-o ia la fugă. Mi-a trecut atunci prin minte că, de multe ori, lucrurile sînt mai clare din afară.

Şi cine ar putea fi mai imparţial decît Facebook? Pînă acum, Facebook a făcut studii doar pe oamenii care şi-au declarat public relaţia în reţeaua socială – astfel, Facebook ştie cînd şi cum ne îndrăgostim, şi ştie şi cînd şi cum se rupe o relaţie.

Cantitatea de date pe care Facebook le culege despre noi este enormă. Facebook ştie nu doar dacă ai fost tag-uit într-o fotografie împreună cu prietenul X, dacă aţi fost împreună la acelaşi eveniment sau de cîte ori v-aţi dat like reciproc. Ştie inclusiv de cîte ori ai intrat pe profilul lui să vezi ce a mai postat nou, ştie că îţi petreci timpul uitîndu-te pe timeline-ul său, scormonind prin amintiri vechi, ce melodii ai ascultat shareuite de el, de cîte ori ai vizionat clipurile video postate de el, ştie zonele din oraş unde s-au intersectat căile (telefoanele) voastre, cît de des ai vrut să-i scrii, dar n-ai făcut-o. Ştie că ţi-e dor. Ştie că îl stalkuieşti şi îţi face treaba mai uşoară, punîndu-ţi mai în faţă în newsfeed postările lui. Facebook e îngăduitor cu obsesiile noastre.

Facebook ştie că tu şi M. aţi ieşit de câteva ori, dar tu eşti cu gândul la altcineva, ştie că şi M. e de fapt într-o altă relaţie, ştie că prietena ta I. încă suferă după fostul iubit, deşi se vede de mai multe luni cu L., ştie şi că amicul tău S. nu e de fapt interesat de nimeni în mod special, ci vorbeşte cu mai multe fete odată şi, de fapt, nu dă curs nici unei invitaţii. Cu toate acestea, chiar poate Facebook să ne definească relaţia? Dacă vorbeşti mai mult cu el pe Facebook, înseamnă că sigur îl apreciezi, iar dacă îi scrii mai rar, îl placi mai puţin? Dacă postaţi întruna fotografii împreună, vă iubiţi mai mult?

Teoretic, da, Facebook ar avea toate datele prin care să ne definească relaţia, chiar şi atunci cînd nu ne-o definim noi. Dar de ce am face-o, până la urmă? Unii susţin că a defini o relaţie e o asumare, un semn de maturitate, întîlnit tot mai rar. Această nedefinire poate fi însă şi un soi de prelungire a unei seri frumoase, cu muzică şi vin. Pur şi simplu, nu prea avem chef să vină dimineaţa şi să fim nevoiţi să mergem la muncă.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
Lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.