Predicatorilor antivaccin

26 septembrie 2016
Predicatorilor antivaccin jpeg

Acum cîţiva ani am crezut că mor. Într-o seară mă apucase o durere acută pe care mintea mea o localizase în jurul apendicelui. Am intrat pe net să văd dacă am apenicită. Bineînţeles că aveam toate simptomele (de frică mi se părea că am şi o stare acută de greaţă). Nu numai că aveam apendicită, dar părea, conform rezultatelor unor teste on-line, că am dat-o şi în peritonită. Am ajuns panicată la spital, în regim de urgenţă. Eram lividă la faţă şi credeam că nu mai apuc zorii. Doctoriţa pe mîna căreia intrasem a fost mai mult decît profesionistă. Mie mi se părea chiar că se moşmondeşte cu toate testele, cînd eu eram pregătită, îmi doream chiar să intru cît mai repede în operaţie. După multe palpări şi toate testele posibile, doctoriţa aproape că se scuza că nu găsea nimic în neregulă. Era atît de încurcată, încît mi se făcuse milă de ea. Pe de altă parte, durerea îmi dispăruse.

Doctoriţa mă credea că experimentasem toate simptomele şi, tot punîndu-mi întrebări ca să găsească totuşi o cauză a ajuns la cheie: "mergeţi la sală?". I-am spus că da şi, deodată mi-am adus aminte că în dimineaţa respectivă chiar exersasem ceva nou. Concluzia: durerea resimţită fusese doar o mică întindere de muşchi. După aproape o oră de teste, doctoriţa m-a întrebat de ce, totuşi, m-am panicat atît de tare şi am crezut că am peritonită? Am dat-o uşor în bîlbîială: i-am spus că am citit... pe net. Nu pot să descriu privirea ei: furie amestecată cu stupoare. Am simţit însă toate frînele pe care şi le-a pus ca să nu mă boscorodească. Mi-a spus doar atît: "nu mai credeţi tot ce scrie pe net".

Mi-am adus aminte de povestea asta zilele trecute, cînd facebook-ul a explodat vis a vis de poziţia fermă a unei jurnaliste vis a vis de vaccinare şi de cancer. Nu ştiam exact despre ce e vorba, aşa că am căutat... pe net, bineînţeles. Pe scurt, convingerile sale: nu crede nici în vaccin, nici în mamografie care, taman asta, poate provoca cancer. Am văzut chiar şi cîteva fragmente dintr-o emisiune de la Antena 3, unde jurnalista a declarat că, pierzîndu-şi încrederea în comunitatea medicală a căutat să se informeze şi singură. Sursele, oarecum citate, sînt studii luate, din nou, de pe internet. Încrederea ei în acele studii vine mai ales din faptul că, la finalul lucrărilor, se specifică faptul că n-au fost finanţate de nimeni, deci, n-au intenţii ascunse.

Pentru că jurnalista a fost destul de atacată pentru părerile ei, în emisiune s-a vorbit şi despre libertatea de expresie. Poţi interzice cuiva să-şi spună părerile într-o societate democratică? Evident că nu dar, în acelaşi timp, trebuie să-ţi asumi consecinţele părerilor exprimate în mod public. Iar asumarea presupune argumente solide care să-ţi consolideze opiniile. În lipsa acestora, opiniile sînt, în cel mai bun caz, doar clămpăneală de can-can. În cel mai rău, pot influenţa negativ oamenii care confundă părerile personale cu studii de specialitate. Iar aici, responsabilitatea este, sau ar trebui să fie, destul de greu de dus.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a căsătorit. Cum a arătat marele eveniment: „M-am trezit soție” FOTO
Fiica cunoscutului rapper Eminem, Hailie Jade Scott, și-a pus pirostriile. Tânăra de 28 de ani s-a căsătorit cu Evan McClintock sâmbătă, 18 mai, în orașul Battle Creek, Michigan.
image
Fiica Lisei Marie Presley se opune licitației Graceland, proprietatea emblematică a legendarului Elvis Presley
Nepoata lui Elvis Presley, actrița Riley Keough, încearcă să împiedice vânzarea Graceland, reședința regretatului cântăreț din Memphis, Tennessee, relatează BBC.
image
Vești bune pentru șoferii de camion: soluții pentru traficul intens din vama Giurgiu-Ruse
Șoferii de TIR ar putea scăpa de cozile interminabile din punctul de trecere al frontierei Giurgiu-Ruse. Autoritățile române și bulgare vor să redeschidă conexiunea de feribot pe ruta Giurgiu-Ruse pentru a reduce traficul intens și blocajele de pe podul peste Dunăre.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.