╚śtiri la ÔÇ×second handÔÇŁ

11 octombrie 2016
╚śtiri la ÔÇ×second handÔÇŁ jpeg

Opinie dup─â interviul dat Emiliei ┼×ercan lui Mircea Vasilescu

Recent, am intrat pe blogul fotografului Alex G├«lmeanu. Am g─âsit acolo un articol postat de el ├«n anul 2009, ar─ât├«nd o poz─â a regretatului Gheorghe Dinic─â, care a fost preluat─â de cele mai importante publica╚Ťii online la vremea respectiv─â (treizeci de publica╚Ťii online suprinse de fotograf), f─âr─â ca acestea s─â ├«╚Öi pun─â problem─â originii pozei sau a existen╚Ťei titularului drepturilor de autor afrente fotografiei respective. 

P├«n─â ├«n anul 2014, oamenii au continuat s─â scrie pe blogul fotografului despre ├«nt├«mpl─âri asem─ân─âtoare tr─âite de ace╚Ötia, majoritatea fiind dedica╚Ťi artei ├«n diverse forme, c─ârora li se furaser─â ├«n diferite moduri drepturile asupra crea╚Ťiilor artistice. Poza-portret a lui Gheorghe Dinic─â ├«i apar╚Ťinea fotografului Alex G├ólmeanu, dup─â cum acesta scria pe blogul s─âu. Nu m-a surprins aspectul sesizat, pentru c─â ├«n Rom├ónia de╚Ťinerea ├«n mod legal a drepturilor de autor sau prelucrarea datelor cu caracter personal s├«nt subiecte izolate ├«n c─âr╚Ťile de drept ╚Öi ├«n legisla╚Ťia de profil, cunoscut─â ╚Öi respectat─â din p─âcate de prea pu╚Ťini dintre cei care ar trebui de fapt s─â o cunoasc─â, s─â o respecte. ├Änc─âlc─âri ale drepturilor de autor sau ale drepturilor la protec╚Ťia datelor cu caracter personal s├«nt no╚Ťiuni abstracte, s├«nt subiecte susceptibile a st├«rni r├«sul chiar, s├«nt subiecte de f─âcut mi╚Öto.

Evident ca nici oamenii nu ├«╚Öi cunosc drepturile, iar aici m─â refer la acei oameni care nu ezit─â s─â ├«╚Öi scrie CNP-ul pe orice foaie, care nu ezit─â s─â ├«l comunice indiferent cine ├«l cere. De la foaia electoral─â pe care semneaz─â pentru sus╚Ťinerea lui Nicu╚Öor Dan la nu ╚Ötiu ce, p├«n─â la fata din parcarea de la Mall care cere ÔÇ×o contribu╚ŤieÔÇŁ pentru o opera╚Ťie a nu ╚Ötiu cui!

Motivul pentru care am început prezenta anecdotă, (să-i spunem) povestind despre refularea fotografului pe blogul său, a fost acela că mi-am amintit de două știri televizate, transmise de două posturi de televiziune locale, respectiv Kanal D și România TV, care în opinia mea încalcă, direct sau indirect (asta să judece cine-o judeca) cîteva drepturi.

Acum nu de mult, postul de televiziune Kanal D  transmitea o ╚Ötire despre companiile online din Rom├ónia, subiectul ╚Ötirii fiind modalitatea prin care acestea ├«╚Öi ├«n╚Öal─â clien╚Ťii care comand─â online prin aplicarea unui comision de schimb din lei ├«n euro (sau alt─â moned─â). Companiile respective aveau conturi deschise ├«ntr-o alt─â ╚Ťar─â din Uniunea European─â sau din afar─â Uniunii, f─âr─â a-╚Öi informa clien╚Ťii prealabil plas─ârii comenzilor despre faptul c─â percep o supratax─â, ├«n afar─â de suma produselor comandate ╚Öi costul de livrare aferent.

P├«n─â aici totul este corect ├«n ╚Ötire, exist─â companii online care procedeaz─â astfel. Problema intervine ├«n momentul ├«n care pe fundalul ╚Ötirii televizate, vocea care explic─â nedreptatea este ├«nso╚Ťit─â de imagini care prezint─â elemente grafice de pe dou─â dintre cele mai accesate website-uri din Rom├ónia. 

├Än cadrul ╚Ötirii nu a fost pronun╚Ťat numele vreuneia dintre cele dou─â companii, ├«ns─â de vreme ce aceste website-uri s├«nt foarte accesate de c─âtre publicul larg, este clar c─â unii dintre oamenii care vizionau ╚Ötirea au recunoscut sau ar fi putut s─â recunoasc─â elementele distinctive ale website-ului sau brandului, de la culoarea butoanelor p├«n─â la formatul pozelor ╚Öi stilul textelor scrise pe paginile respective. Este numai o chestiune de bun sim╚Ť s─â ne d─âm seama c─â ├«n mintea unora dintre privitorii ╚Ötirii se poate coagula ideea c─â subiectul acesteia trateaz─â o situa╚Ťie incorect─â ├«n care se g─âsesc implicate cele dou─â companii.

Nu mi se pare corect s─â difuzezi pe TV imagini alese parc─â la ├«nt├«mplare ÔÇ×din arhiv─âÔÇŁ, pe fondul unei ╚Ötiri negative, f─âr─â a-╚Ťi pune problema unor urm─âri, consecin╚Ťe care pot decurge din modul de construc╚Ťie ╚Öi difuzare al ╚Ötirii. Nu ├«n condi╚Ťiile ├«n care ├«╚Ťi ├«nsu╚Öe╚Öti drepturi de autor sau prelucrezi date cu caracter personal, f─âr─â permisiunea prealabil─â a celor care le de╚Ťin conform legii. Sau mai exact, nu mi se pare normal s─â nu ├«╚Ťi pui m─âcar aceast─â problem─â. Pentru ce mai contez─â, cele dou─â companii online al c─âror client s├«nt ╚Öi ale c─âror site-uri le-am recunoscut, s├«nt ├«nregistrate ├«n Rom├ónia, au conturi deschise la b─ânci din Rom├ónia, colaboreaz─â cu procesatori de pl─â╚Ťi ├«nregistra╚Ťi ├«n Rom├ónia ╚Öi nu percep alte taxe sau comisioane dec├«t cele comunicate ├«n Termenii ╚Öi Condi╚Ťiile de pe site sau ├«n procesul de plasare al comenzii.

Cu aproximativ dou─â luni ├«n urm─â, postul de televiziune Rom├ónia TV emitea la o or─â de maxim─â audien╚Ť─â, ├«n cadrul grupajului de ╚Ötiri, o ╚Ötire despre un avion al unei companii aeriene care a fost nevoit s─â aterizeze for╚Ťat din cauza unei defec╚Ťiuni produse la unul dintre motoare. 

Pe fundalul ╚Ötirii, Rom├ónia TV difuza imagini filmate dintr-un aeroport cu avioane ale companiei grece╚Öti Olympic Airways ╚Öi avioane ale companiei Air France, care aterizau. Similar cazului de sus, primul g├«nd pe care l-am avut a fost acela c─â ╚Ötirea sugera c─â avionul care a fost for╚Ťat s─â aterizeze apar╚Ťinea fie companiei Olympic Airways, fie companiei Air France. Iar cum subiectul zborului cu avionul este sensibil pentru oameni, din motive bine cunoscute, care au leg─âtur─â cu singuran╚Ťa relativ─â a avionului ╚Öi cu lipsa de control, ╚Öi cum oamenii ├«n general nu se complic─â, trag concluzii repede ╚Öi simplu c├«nd vine vorba de singuran╚Ťa lor sau a apropia╚Ťilor lor, ╚Ötirea ├«i poate determina s─â aleag─â o alt─â companie pentru zboruri viitoare, evit├«nd Olympic Airways sau Air France. ╚śi astfel, ╚Ötirea poate aduce cel pu╚Ťin prejudicii de imagine indirecte acestor companii. 

Nu vreau s─â intru ├«n detalii de ordin legislativ ├«n acest articol, scopul meu fiind acela de a atrage aten╚Ťia asupra unei practici hazardate, care reprezint─â manifestarea lipsei de profesionalism a realizatorilor unor astfel de ╚Ötiri televizate, cel pu╚Ťin ├«n cazul celor dou─â protagoniste despre care am vorbit. Nu m─â a╚Ötept ca Rom├ónia TV sau Kanal D s─â dob├«ndeasc─â subit impar╚Ťialitatea Euronews sau autoritatea CNN, ├«ns─â sper cel pu╚Ťin s─â ├«nceap─â s─â vad─â pu╚Ťin departe dec├«t imaginea montat─â peste vorb─âria dintr-o ╚Ötire, respectiv s─â ├«╚Öi pun─â problema urm─ârilor muncii lor. Adic─â, nu asta ├«nseamn─â responsabilitate ╚Öi profesionalism?

╚śi ca s─â m─â asigur c─â am fost pe deplin ├«n╚Ťeles, apelez la imagina╚Ťia cititorului. S─â ne ├«nchipuim, a╚Öadar, c─â ar─ât─âm la TV imaginea unei femei oarecare merg├«nd pe strad─â, pe fundalul unei ╚Ötiri al c─ârui subiect este prostitu╚Ťia. N─âd─âjduiesc c─â femeia din imagine este prostituat─â pentru c─â asta ├«mi sugereaz─â ╚Ötirea respectiv─â, corect?

Foto: Jon S, Flickr

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Polite╚Ťe ├«nainte de toate!
├Ämi cer scuze doamnei c─âreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul c─â am publicat formula ireveren╚Ťioas─â.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Po╚Ťi iubi mai mul╚Ťi oameni ├«n acela╚Öi timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, ast─âzi
Un grup de credincio╚Öi a lansat lumii o declara╚Ťie cu privire la cea mai dureroas─â problem─â care r─âne╚Öte azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot s─â ajut? jpeg
Eu cum pot s─â ajut?
Fric─â. Negare. Furie. Neputin╚Ť─â. ├Ängrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar ├«mpiedicarea propriului guvern s─â apere ╚Ťara cu for╚Ťe armate c├«nd aceasta este atacat─â militar este pacifism?
F─âc─âtorii de r─âzboi ÔÇô Scrisoare c─âtre fra╚Ťii mei ├«n credin╚Ť─â cre╚Ötin ortodox─â jpeg
F─âc─âtorii de r─âzboi ÔÇô Scrisoare c─âtre fra╚Ťii mei ├«n credin╚Ť─â cre╚Ötin-ortodox─â
Nu exist─â nici un fel de disput─â ├«ntre oameni care s─â justifice uciderea semenului nostru, c─âci ├«n orice ucidere de om ucidem ceva esen╚Ťial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
Rom├ónia e ├«n linia ├«nt├«i a UE ├«n fa╚Ťa nebunului s├«ngeros de la Kremlin, dar se comport─â sub conducerea lui Iohannis ca ╚Öi cum ar vrea s─â se trag─â mai ├«n spate.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el at├«tea istorii de via╚Ť─â c├«te locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus urm─âtorul g├«nd ├«n col╚Ťul meu de re╚Ťea: ÔÇ×Fauci are dreptate c├«nd spune c─â, dac─â vaccin─ârile antivariol─â ╚Öi antipoliomielit─â ar fi fost ├«nso╚Ťite de discu╚Ťiile nebune╚Öti de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost ast─âzi eradicate. Recunosc, ├«mi e ├«n continuare cu neputin╚Ť─â s─â ├«n╚Ťeleg atitudinile antivaccin...ÔÇŁ
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Rom├ónia analfabe╚Ťilor func╚Ťional
Constatarea mea este c─â propor╚Ťia de 44% analfabe╚Ťi func╚Ťional se verific─â ╚Öi ├«n cazul adul╚Ťilor.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Izolarea de dup─â izolare
Poate c─â ochiul ÔÇ×izolatuluiÔÇŁ, ca ╚Öi cel al str─âinului, vede mai mult ╚Öi e mai c├«rcota╚Ö.
Cea mai bun─â parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am ├«n╚Ťeles c├«t de ad├«nc reac╚Ťion─âm la familiaritate.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Slobod la gur─â. ╚śi la minte
Doi prieteni vechi ╚Öi deja b─âtr├«ni vorbesc despre New York, via╚Ť─â ╚Öi lume, ca alt─âdat─â p─âpu╚Öile din┬áMuppets.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Puterea televizorului
Nemul╚Ťumirile au s─âpat ad├«nc ╚Öi discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la r├«nd.
Vie╚Ťile netr─âite jpeg
Vie╚Ťile netr─âite
├Än─âuntrul nostru s─âl─â╚Öluiesc o multitudine de vie╚Ťi ne├«ncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
├Än ap─ârarea celor 12 milioane de t─âcu╚Ťi
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu r─âspund convoc─ârii la urne este o barbarie odioas─â.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschis─â    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschis─â... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden ÔÇô va recunoa╚Öte cineva? jpeg
Trump vs Biden ÔÇô va recunoa╚Öte cineva?
Una dintre cele mai importante tradi╚Ťii ale democra╚Ťiei americane este ├«n pericol: recunoa╚Öterea ├«nfr├«ngerii.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Oglinzi
Mie ├«mi r─âm├«ne ag─â╚Ťat de creier cuv├«ntul ÔÇ×doamn─âÔÇŁ, pe care el ├«l spune ├«ntr-un fel ap─âsat ╚Öi solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura ├«n societatea american─â este at├«t de mare ├«nc├«t cele dou─â triburi nici m─âcar asupra condamn─ârii violen╚Ťelor de strad─â nu au mai c─âzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
L─âsa╚Ťi USL ├«n pace! E o amintire ur├«t─â, o gre╚Öeal─â pe care foarte pu╚Ťini au evitat-o.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
ÔÇ×Lua╚Ťi l acas─âÔÇŁ jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva s─â ne plac─â exact pentru ceea ce s├«ntem: cu e╚Öecurile, fricile, nesiguran╚Ťele noastre.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.