Știri la „second hand”

11 octombrie 2016
Știri la „second hand” jpeg

Opinie după interviul dat Emiliei Şercan lui Mircea Vasilescu

Recent, am intrat pe blogul fotografului Alex Gîlmeanu. Am găsit acolo un articol postat de el în anul 2009, arătînd o poză a regretatului Gheorghe Dinică, care a fost preluată de cele mai importante publicații online la vremea respectivă (treizeci de publicații online suprinse de fotograf), fără ca acestea să își pună problemă originii pozei sau a existenței titularului drepturilor de autor afrente fotografiei respective. 

Pînă în anul 2014, oamenii au continuat să scrie pe blogul fotografului despre întîmplări asemănătoare trăite de aceștia, majoritatea fiind dedicați artei în diverse forme, cărora li se furaseră în diferite moduri drepturile asupra creațiilor artistice. Poza-portret a lui Gheorghe Dinică îi aparținea fotografului Alex Gâlmeanu, după cum acesta scria pe blogul său. Nu m-a surprins aspectul sesizat, pentru că în România deținerea în mod legal a drepturilor de autor sau prelucrarea datelor cu caracter personal sînt subiecte izolate în cărțile de drept și în legislația de profil, cunoscută și respectată din păcate de prea puțini dintre cei care ar trebui de fapt să o cunoască, să o respecte. Încălcări ale drepturilor de autor sau ale drepturilor la protecția datelor cu caracter personal sînt noțiuni abstracte, sînt subiecte susceptibile a stîrni rîsul chiar, sînt subiecte de făcut mișto.

Evident ca nici oamenii nu își cunosc drepturile, iar aici mă refer la acei oameni care nu ezită să își scrie CNP-ul pe orice foaie, care nu ezită să îl comunice indiferent cine îl cere. De la foaia electorală pe care semnează pentru susținerea lui Nicușor Dan la nu știu ce, pînă la fata din parcarea de la Mall care cere „o contribuție” pentru o operație a nu știu cui!

Motivul pentru care am început prezenta anecdotă, (să-i spunem) povestind despre refularea fotografului pe blogul său, a fost acela că mi-am amintit de două știri televizate, transmise de două posturi de televiziune locale, respectiv Kanal D și România TV, care în opinia mea încalcă, direct sau indirect (asta să judece cine-o judeca) cîteva drepturi.

Acum nu de mult, postul de televiziune Kanal D  transmitea o știre despre companiile online din România, subiectul știrii fiind modalitatea prin care acestea își înșală clienții care comandă online prin aplicarea unui comision de schimb din lei în euro (sau altă monedă). Companiile respective aveau conturi deschise într-o altă țară din Uniunea Europeană sau din afară Uniunii, fără a-și informa clienții prealabil plasării comenzilor despre faptul că percep o suprataxă, în afară de suma produselor comandate și costul de livrare aferent.

Pînă aici totul este corect în știre, există companii online care procedează astfel. Problema intervine în momentul în care pe fundalul știrii televizate, vocea care explică nedreptatea este însoțită de imagini care prezintă elemente grafice de pe două dintre cele mai accesate website-uri din România. 

În cadrul știrii nu a fost pronunțat numele vreuneia dintre cele două companii, însă de vreme ce aceste website-uri sînt foarte accesate de către publicul larg, este clar că unii dintre oamenii care vizionau știrea au recunoscut sau ar fi putut să recunoască elementele distinctive ale website-ului sau brandului, de la culoarea butoanelor pînă la formatul pozelor și stilul textelor scrise pe paginile respective. Este numai o chestiune de bun simț să ne dăm seama că în mintea unora dintre privitorii știrii se poate coagula ideea că subiectul acesteia tratează o situație incorectă în care se găsesc implicate cele două companii.

Nu mi se pare corect să difuzezi pe TV imagini alese parcă la întîmplare „din arhivă”, pe fondul unei știri negative, fără a-ți pune problema unor urmări, consecințe care pot decurge din modul de construcție și difuzare al știrii. Nu în condițiile în care îți însușești drepturi de autor sau prelucrezi date cu caracter personal, fără permisiunea prealabilă a celor care le dețin conform legii. Sau mai exact, nu mi se pare normal să nu îți pui măcar această problemă. Pentru ce mai conteză, cele două companii online al căror client sînt și ale căror site-uri le-am recunoscut, sînt înregistrate în România, au conturi deschise la bănci din România, colaborează cu procesatori de plăți înregistrați în România și nu percep alte taxe sau comisioane decît cele comunicate în Termenii și Condițiile de pe site sau în procesul de plasare al comenzii.

Cu aproximativ două luni în urmă, postul de televiziune România TV emitea la o oră de maximă audiență, în cadrul grupajului de știri, o știre despre un avion al unei companii aeriene care a fost nevoit să aterizeze forțat din cauza unei defecțiuni produse la unul dintre motoare. 

Pe fundalul știrii, România TV difuza imagini filmate dintr-un aeroport cu avioane ale companiei grecești Olympic Airways și avioane ale companiei Air France, care aterizau. Similar cazului de sus, primul gînd pe care l-am avut a fost acela că știrea sugera că avionul care a fost forțat să aterizeze aparținea fie companiei Olympic Airways, fie companiei Air France. Iar cum subiectul zborului cu avionul este sensibil pentru oameni, din motive bine cunoscute, care au legătură cu singuranța relativă a avionului și cu lipsa de control, și cum oamenii în general nu se complică, trag concluzii repede și simplu cînd vine vorba de singuranța lor sau a apropiaților lor, știrea îi poate determina să aleagă o altă companie pentru zboruri viitoare, evitînd Olympic Airways sau Air France. Și astfel, știrea poate aduce cel puțin prejudicii de imagine indirecte acestor companii. 

Nu vreau să intru în detalii de ordin legislativ în acest articol, scopul meu fiind acela de a atrage atenția asupra unei practici hazardate, care reprezintă manifestarea lipsei de profesionalism a realizatorilor unor astfel de știri televizate, cel puțin în cazul celor două protagoniste despre care am vorbit. Nu mă aștept ca România TV sau Kanal D să dobîndească subit imparțialitatea Euronews sau autoritatea CNN, însă sper cel puțin să înceapă să vadă puțin departe decît imaginea montată peste vorbăria dintr-o știre, respectiv să își pună problema urmărilor muncii lor. Adică, nu asta înseamnă responsabilitate și profesionalism?

Și ca să mă asigur că am fost pe deplin înțeles, apelez la imaginația cititorului. Să ne închipuim, așadar, că arătăm la TV imaginea unei femei oarecare mergînd pe stradă, pe fundalul unei știri al cărui subiect este prostituția. Nădăjduiesc că femeia din imagine este prostituată pentru că asta îmi sugerează știrea respectivă, corect?

Foto: Jon S, Flickr

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Oamenii lui Putin, amenințări cu ce de-al Treilea Război Mondial dacă Ucraina folosește arme occidentale pentru a lovi Rusia
Un aliat al președintelui rus Vladimir Putin a lansat un avertisment grav asupra posibilității unui al Treilea Război Mondial, în cazul în care Ucraina va folosi armele furnizate de Occident pentru a lovi teritoriul rus.
image
Ce șansă are un dependent de alcool să trăiască o viață normală. Psihiatru: „E un proces greu și de durată“
Consumul de alcool a fost mereu o reală problemă a societății, susțin cadrele medicale. Dependența de alcool, un fenomen care se răspândește constant, afectează tot mai multe vieți.
image
„Rețea” de nași, fini, afini și prieteni ai lui Andrei Volosevici, primarul Ploieștiului, plătiți regește din banii publici
Presa din Prahova a dezvăluit că peste un milion de lei din bugetul ploieștenilor a fost utilizat de Primăria Ploiești și instituțiile subordonate pentru plata salariilor, primelor, sporurilor și indemnizațiilor acordate rudelor și prietenilor primarului Andrei Volosevici în anul fiscal 2022.

HIstoria.ro

image
Un asalt dincolo de orice imaginație, în „Historia” de mai
„Un asalt îndrăzneţ, dincolo de orice imaginaţie“. Așa a numit Churchill operațiunea de salvare a lui Benito Mussolini din hotelul Campo Imperatore, în ziua de 12 septembrie 1943. Dosarul de luna aceasta este dedicat unui raid ca în filme, prezentat pas cu pas. Revista vă așteaptă și cu alte surpri
image
Spitalul de la Palatul Regal: Regina Maria, „mamă a răniţilor”
Regina Maria începuse, încă din anii neutralităţii, un plan de susţinere al războiului din punct de vedere sanitar şi medical, bazându-se pe experienţa – ce-i drept, mai redusă – din timpul războiului balcanic.
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.