Falsa generozitate

17 noiembrie 2016
Buricul pămîntului jpeg

Cînd eram mică, ai mei mă învăţau să „împart”. Să-i dau şi fetiţei vecinilor ursul meu de pluş să se joace cu el, să împart sandvişul cu colega de bancă, să împrumut cartea mea favorită prietenilor de la bloc. O făceam, dar bombănind şi cu strîngere de inimă. Mă revolta generozitatea lor pe barba mea. Adeseori mă gîndeam că, dacă tot sînt ei atît de darnici, de ce nu-şi dau lucrurile lor prietenilor mei?

Aşa că am găsit o portiţă de scăpare: alegeam dintre păpuşi pe cea mai hîdă, pretindeam că e preferata mea şi o pasam, cu „generozitate”, vecinei mele. I-o dădeam de tot. Sondam plăcerile culinare ale colegei şi taman ce nu-i plăcea să mănînce, aia luam la pachet, oferindu-i, cu generozitate, jumătate. Şi mă prefăceam dezamăgită că ea nu mînca. La fel făceam şi cu restul de lucruri de care voiam să mă debarasez, dar nu ştiam cum. Prietenii mă iubeau, părinţii prietenilor mă complimentau părinţilor mei, care nu-şi mai încăpeau în piele de bucurie că au un copil cu o inimă de aur. Şi toată lumea era fericită, mai puţin eu. Senzaţia aia de înșelătorie nu-mi pria deloc. Mă bucurasem, ce e drept, în sinea mea la început, cînd venisem cu ideea, dar mai încolo, mi-am dat seama că taman acea bucurie era meschină pentru că nu o puteam... împărţi. Îmi oblojeam, mai încolo, vina, spunîndu-mi că totuşi prietenii mei se bucurau, chiar dacă le dădeam lucruri care mie nu-mi trebuiau. Cu toate astea, punînd în balanţă bucuria lor sinceră cu meschinăria mea, simţeam că eu pierd. Deşi nu-mi păsa de lucrurile date, era o frustrare pe care nu mi-o puteam explica. Dar nici nu-mi venea să ofer ceva ce mie îmi plăcea cu adevărat.

Prin clasa a IV-a, o prietenă de cam aceeaşi vîrstă şi-a pierdut mama. Prietena mea devenise aproape o fantomă. Nu mai mînca, nu mai vorbea, nu mai ieşea din casă. Brusc, am simţit că trebuie s-o oblojesc. Că e de datoria mea să-i ofer o „recompensă” – cu mintea de atunci, ceva foarte drag mie ar fi putut compensa pierderea mamei. Şi m-am hotărît. Cel mai de preţ obiect al meu era o cruciuliţă de aur, dată de bunica mea. Am cîntărit mult timp decizia. N-a fost deloc o chestiune de impuls. Dar, ştiind cît de mult însemna pentru mine acea cruciuliţă, am simţit cumva că bucuria de a o avea s-ar fi transmis şi prietenei orfane. Aşa că, tremurînd de emoţie, m-am dus la ea şi i-am dat-o. I-am spus că e magică şi că protejează pe oricine o poartă. Şi ţin minte surpriza şi scînteia de bucurie din ochii ei plînşi, o scînteie care m-a umplut pe mine de căldură. Cînd i-am spus bunicii de fapta mea, uşor speriată că mă va certa, bunica mi-a spus ceva ce am păstrat ca o lecţie, toată viaţa: ce oferi cu inimă bună nu e niciodată înstrăinat.

Şi cu lecţia asta am pornit-o prin viaţă. Şi am cunoscut mulţi oameni. Unii au rămas cu falsa idee că generozitatea este cea pe care o împărţeam şi eu în copilărie, oameni care au impresia că fac un bine, deşi oferă ceva ce lor le este de prisos. Dar i-am cunoscut şi pe cei darnici în mod autentic, care îşi rup din confortul lor pentru alţii. Iar dacă primii dau bine „pe hîrtie”, ceilalţi sînt cei cu adevărat cîştigaţi.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

bani euro pixabay jpg
image png
De ce a ajuns Carmen Harra să se certe cu Petru Mircea? Vorbele dure adresate soțului Mădălinei Manole: „Nu ai avut grijă de ea. Ești un criminal!”
Mădălina Manole s-a stins din viață pe 14 iulie 2009, în ziua în care a împlinit 43 de ani. A fost găsită, fără suflare, în vila ei din Otopeni, iar moartea sa a stârnit o serie de controverse, în mijlocul cărora s-a aflat cel care i-a fost soț, Petru Mircea. Chiar și Carmen Harra l-a acuzat că a fo
obiect luminos Tuzla, captură video jpg
Un obiect luminos necunoscut a fost observat staţionând pe cer deasupra Aeroportului Tuzla. „Am rămas între OZN și planeta Venus”
Deşi era vizibil, nu apărea pe radar, ceea ce i-a pus pe jar pe piloţii şi responsabilii de trafic aerian din zonă.
banner Dana Rogoz png
Dana Rogoz se pregătește de o vacanță specială de Crăciun: „Sunt foarte entuziasmată”
Dana Rogoz (39 de ani) a avut un an destul de plin în care a muncit mult și s-a bucurat de tot ceea ce a realizat, în mod special de casa de la Viscri pe care a reușit să o renoveze după bunul plac.
Beatrice Mahler FOTO FB Beatrice Mahler jpg
Cine este Beatrice Mahler, managerul managerul spitalului Marius Nasta înlocuit de Alexandru Rafila. Surse Adevărul: „Vor să-i însceneze ceva”
Beatrice Mahler, fostul manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, a fost înlocuită din funcție în urma unei decizii a Ministerului Sănătății, condus de Alexandru Rafila.
INSTANT ILUSTRATIE VOT PARLAMENTARE 20 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Călin Georgescu nu este singurul care nu a cheltuit „nici un ban” în campania electorală. Ce partid a cheltuit cei mai mulți bani?
Alegerile prezidențiale din 2024 au atras atenția nu doar prin competiția politică acerbă, ci și prin modul în care competitorii și-au gestionat bugetele de campanie.
baba vanga, premonitii pentru romania in 2023 jpg
Cum vorbea Baba Vanga cu oamenii care nu erau liniștiți și calmi. Rudele ei au spus totul despre cei care îi călcau pragul
Baba Vanga, cunoscută pentru previziunile sale făcute de-a lungul timpului, a rămas în memoria oamenilor așa cum îi spunea și denumirea, drept „Nostradamus din Balcani”. Casa sa era deschisă mereu persoanelor care voiau să își afle viitorul, iar ea avea un set de reguli pe care nimeni nu trebuia să
Spitalul Colentina FOTO Adevarul
Nu se mai fac internări la Spitalul Colentina. 220 de paturi sunt desființare. Pacienții cer premierului Ciolacu deblocarea crizei
Apar primele reacții în scandalul de la Spitalul Colentina acolo unde în șase secții nu se mai fac internări până când DSP nu emite o autorizație sanitară de funcționare. Alianța Pacienților Cronici din România cere premierului Marcel Ciolacu să intervină pentru deblocarea situației.
Retentia de apa  Sursa foto shutterstock 2372679411 jpg
Retenţia de apă în sezonul rece. Aşa o combaţi uşor!
Nu doar în sezonul cald te poţi confrunta cu retenţia de apă. Anumiţi factori conduc la această neplăcere, dar îi poţi combate printr-o serie de măsuri simple!