Cruzimea noastră și a celorlalți

10 noiembrie 2016
Mica mea distopie jpeg

Citesc Eseu despre orbire al lui Saramago. Și mi se pare cea mai teribilă cartografiere a cruzimii. Făcută de dragul puterii. Și rafinată, pînă la demență, în numele fricii.

Există cîteva momente în care mi-a venit să închid cartea și să ies din casă. Simțeam că aerul din rezervația orbilor se termină, așa cum li se împuținează, de la o zi la alta, cu cît numărul noilor „contagioși” crește, proviziile de mîncare. Unul e cel în care cei doi soți din salon se duc să ia porțiile de hrană care li se cuvin, după ce toate femeile de lîngă ei, inclusiv ale lor, au trecut printr-un viol colectiv. Pare un fel de plată pentru umilința totală. Dar n-o pot refuza pentru că încearcă să supraviețuiască.  

În cu totul altă dimensiune, aș trece episodul în care soția care vede își privește bărbatul care intră în patul oarbei frumoase. Nu-l oprește. În apropierea aceea scurtă a lor e doar pulsiune și disperare, nimic altceva. Și ea pare nu doar că e singura care mai vede, dar și înțelege cel mai bine. Îi mîngîie pe amîndoi, iar pe doctor îl ajută să se ridice, să-și tragă pantalonii și îl ghidează să ajungă și să se întindă în patul lor. Nu vorbesc despre asta, parcă ar ști că li se vor întîmpla lucruri mult mai groaznice. Simte că e doar începutul dezastrului care va urma.

În Fragii sălbatici, filmul lui Bergman, pe care l-am revăzut de curînd, există acea discuție din mașină dintre savantul Borg și Marianne, în care tînăra femeie îi spune că e un bătrîn egoist și îi face țăndări întreaga imagine despre sine, pe care și-a construit-o viață întreagă. Mi s-a părut că ține de același registru, doar că în cazul ăsta e vorba despre un fel de cruzime salvatoare. În care niște adevăruri spuse verde în față pot zgudui din temelii felul în care ne vedem noi și cum ne percep ceilalți. Odată detonate aceste iluzii, vezi cum poți să mergi mai departe. Dar, inevitabil, ceva se va schimba în tine și în lumea pe care ai senzația că o cunoști bine. Ți se deschid ochii și vezi altfel.

Dacă îi spui, însă, cuiva că a fost crud cu tine, într-o anumită situație, cel mai probabil, se va supăra. Cred că, uneori, poți să accepți mai ușor răul, decît cruzimea. Care doare, dar te și trezește.

Ne-o putem asuma? Trecem vreodată cu adevărat peste ea? Vă mai amințiți cînd ați întîlnit-o sau, din contră, cînd ați provocat-o? Cel mai probabil s-a întîmplat într-o poveste de amor. Unul iubește, celălalt îi refuză dragostea. I se vorbește despre dragoste, i se depun la picioare trăirile cele mai intense, dar el nu știe ce să facă cu ele. Îl lasă rece. Și vrea să scape din încurcătură cît mai repede. N-are de ales și va juca, așadar, așa-zisa carte a onestității. Îngrozitor de crudă și ea. Și îi va spune nefericitului/nefericitei că nu e îndrăgostit de el/ea. Dar va ști întotdeauna că, la un moment dat, cruzimea lui se va hrăni cu slăbiciunea celuilalt.

Foto: M. Balabaş

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
Lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.

Adevarul.ro

image
Reacţii după şedinţa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: „Arată ca un cadavru”
Desemnat în anii '90 cel mai sexy bărbat în viaţă de revista People, actorul Brad Pitt şi-a şocat fanii cu cea mai recentă şedinţă foto realizată pentru revista GQ, mai mulţi internauţi comentând că arată ca un cadavru.
image
Lacul căutat de zeci de mii de turişti pentru tratamente s-a colorat în roz. Explicaţiile cercetătorilor VIDEO
Pe lângă culoare, lacul emană şi un miros neplăcut. În fiecare an, aici vin zeci de mii de turişti la tratament. Specialiştii vin cu explicaţii.
image
CTP ne trezeşte la realitate: „Popovici? Dar de ce să mă simt mândru?“
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.