Cruzimea noastră și a celorlalți

10 noiembrie 2016
Mica mea distopie jpeg

Citesc Eseu despre orbire al lui Saramago. Și mi se pare cea mai teribilă cartografiere a cruzimii. Făcută de dragul puterii. Și rafinată, pînă la demență, în numele fricii.

Există cîteva momente în care mi-a venit să închid cartea și să ies din casă. Simțeam că aerul din rezervația orbilor se termină, așa cum li se împuținează, de la o zi la alta, cu cît numărul noilor „contagioși” crește, proviziile de mîncare. Unul e cel în care cei doi soți din salon se duc să ia porțiile de hrană care li se cuvin, după ce toate femeile de lîngă ei, inclusiv ale lor, au trecut printr-un viol colectiv. Pare un fel de plată pentru umilința totală. Dar n-o pot refuza pentru că încearcă să supraviețuiască.  

În cu totul altă dimensiune, aș trece episodul în care soția care vede își privește bărbatul care intră în patul oarbei frumoase. Nu-l oprește. În apropierea aceea scurtă a lor e doar pulsiune și disperare, nimic altceva. Și ea pare nu doar că e singura care mai vede, dar și înțelege cel mai bine. Îi mîngîie pe amîndoi, iar pe doctor îl ajută să se ridice, să-și tragă pantalonii și îl ghidează să ajungă și să se întindă în patul lor. Nu vorbesc despre asta, parcă ar ști că li se vor întîmpla lucruri mult mai groaznice. Simte că e doar începutul dezastrului care va urma.

În Fragii sălbatici, filmul lui Bergman, pe care l-am revăzut de curînd, există acea discuție din mașină dintre savantul Borg și Marianne, în care tînăra femeie îi spune că e un bătrîn egoist și îi face țăndări întreaga imagine despre sine, pe care și-a construit-o viață întreagă. Mi s-a părut că ține de același registru, doar că în cazul ăsta e vorba despre un fel de cruzime salvatoare. În care niște adevăruri spuse verde în față pot zgudui din temelii felul în care ne vedem noi și cum ne percep ceilalți. Odată detonate aceste iluzii, vezi cum poți să mergi mai departe. Dar, inevitabil, ceva se va schimba în tine și în lumea pe care ai senzația că o cunoști bine. Ți se deschid ochii și vezi altfel.

Dacă îi spui, însă, cuiva că a fost crud cu tine, într-o anumită situație, cel mai probabil, se va supăra. Cred că, uneori, poți să accepți mai ușor răul, decît cruzimea. Care doare, dar te și trezește.

Ne-o putem asuma? Trecem vreodată cu adevărat peste ea? Vă mai amințiți cînd ați întîlnit-o sau, din contră, cînd ați provocat-o? Cel mai probabil s-a întîmplat într-o poveste de amor. Unul iubește, celălalt îi refuză dragostea. I se vorbește despre dragoste, i se depun la picioare trăirile cele mai intense, dar el nu știe ce să facă cu ele. Îl lasă rece. Și vrea să scape din încurcătură cît mai repede. N-are de ales și va juca, așadar, așa-zisa carte a onestității. Îngrozitor de crudă și ea. Și îi va spune nefericitului/nefericitei că nu e îndrăgostit de el/ea. Dar va ști întotdeauna că, la un moment dat, cruzimea lui se va hrăni cu slăbiciunea celuilalt.

Foto: M. Balabaş

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Răzvan Lucescu, „îngropat“ în bani: suma primită de la magnatul grec, patron la PAOK Salonic
La 55 de ani, fiul legendarului „Il Luce“ și-a câștigat reputația de tehnician de elită prin rezultate impresionante. Titlul pe care l-a cucerit cu PAOK, pentru a doua oară, confirmă această realitate.
image
Experiența copleșitoare a doi români printre tătarii din Rusia. „România? Fantastică țară!” VIDEO
Cristi și Ralu, doi cunoscuți vloggeri români, au ales să meargă în Rusia, dar nu oriunde. Cei doi au ajuns la Kazan, capitala Tatarstanului, iar experiența lor a fost una copleșitoare
image
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Un articol din noua lege a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, prevede că vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.