Lucia TERZEA-OFRIM
Ce nu scuzi... iartă!
Lucia TERZEA-OFRIMIertarea este necondiționată și inexplicabilă precum iubirea.
» Citește totRușinea – remediu și otravă
Lucia TERZEA-OFRIMRușinea este efectul unei evaluări negative a sinelui.
» Citește totElefanți verzi și senzație de infinit negru
Lucia TERZEA-OFRIMMă întristează încercarea aproape reușită astăzi de a elimina total plictiseala din universul de viață al celor mici.
» Citește totNU! E dezgustător!
Lucia TERZEA-OFRIMPrintre posibilele motivații ale unui refuz există un resort radical, care declanșează respingerea fără drept de apel: dezgustul.
» Citește totA avea sau a nu avea dubii
Lucia TERZEA-OFRIMÎn viața de zi cu zi, îndoiala, dubiul, nesiguranța sînt stări considerate dezagreabile. E neplăcut să nu prea știi pe ce picior să dansezi. Situația nu e însă mai bună atunci cînd crezi că știi, cînd nici nu-ți trece prin minte că ai putea greși, cînd nu te gîndești să te oprești o clipă și să te iei la întrebări.
» Citește totTreceri, transformări, deveniri
Lucia TERZEA-OFRIMCăutarea sensului pare a fi nevoia umană fundamentală. De fapt, nu doar căutarea, ci și crearea sensurilor, adică a unei ordini simbolice care să anuleze sau măcar să țină sub control impresia că viața ar fi o curgere amorfă, reglată doar de instincte, impulsuri și hazard. Modelarea prin ritualizare este un instrument al construirii sensurilor, prezent în toate culturile, fiind un mod de a ritma viața socială, de fapt de a o face posibilă. De regulă, autoritatea care tutelează impunerea unui model este pusă sub semnul sacrului.
» Citește totNeîncrederea – șiretlicuri și utilizări metodice
Lucia TERZEA-OFRIMMontaigne, în capitolul Despre creșterea copiilor, pledează pentru o neîncredere – să i spunem metodică – în însușirea tuturor învățăturilor: „Ciracul nostru să fie deprins a trece prin sită toate cîte sînt și să nu-și vîre nimica în cap numai pe cu
» Citește totDe la arhetip la șablon
Lucia TERZEA-OFRIMÎn accepția curentă, arhetipul are sensul de model originar, de matrice formatoare a reprezentărilor fundamentale care structurează imaginarul. Reprezentările arhetipale sînt considerate constante antropologice, reflectări dinamice ale organizării psihicului
» Citește totMinciuni albe, adevăruri negre
Lucia TERZEA-OFRIMÎnainte de a ne plînge de acest fapt, ar trebui să ne dăm seama că o perfectă transparență, un acces reciproc, ca prin sticlă, la toate gîndurile noastre din timpul unei conversații, ar fi nu doar greu de urmărit, ci de-a dreptul o catastrofă. De f
» Citește totFrivolitatea – un scut de dantelă
Lucia TERZEA-OFRIMFrivolitatea este o instituție a sociabilității. Ea nu este nici viciu și nici virtute, ci un mod de a fi, o atitudine în fața provocărilor vieții. Cel mai simpatic lucru legat de frivolitate este că ea nu poate fi simulată. Nimeni nu se poate preface că ar fi frivol. Oricine își poate lua, de circumstanță, un aer plin de gravitate, dar frivolitatea nu poate fi mimată.
» Citește tot