Patru feluri de imagini

Publicat în Dilema Veche nr. 357 din 16 - 22 decembrie 2010
Patru feluri de imagini jpeg

ÔŚĆ Philippe Descola (sous la direction de), La Fabrique des images, Mus├ęe du Quai Branly/ Somogy Editions DÔÇÖART, Paris, 2010.  

Amatorii de expozi┼úii antropologice pot g─âsi la Mus├ęe du Quai Branly, p├«n─â pe la mijlocul lunii iulie a anului viitor, o adev─ârat─â punere ├«n scen─â a teoriilor lui Philippe Descola. Reputatul profesor la Coll├Ęge de France, aflat acum ├«n postura comisarului de expozi┼úie, transpune un curs magistral ├«ntr-un discurs vizual. Reflexele didactice ritmeaz─â ├«ntregul parcursm, care este organizat ├«ntr-o schem─â at├«t de simetric─â, at├«t de clar─â, cu ambi┼úii atotcuprinz─âtoare, formulate cu o exactitudine at├«t de seduc─âtoare, ├«nc├«t la ie┼čirea din expozi┼úie aproape c─â ui┼úi s─â te mai ├«ntrebi dac─â demonstra┼úia a fost sau nu conving─âtoare.  

Subtitlul expozi┼úiei este Visions du monde et formes de la repr├ęsentation, inten┼úia lui Philippe Descola fiind aceea de a surprinde mecanismele diferite prin care pot fi instituite imaginile, ├«n func┼úie de viziunea asupra lumii, care organizeaz─â diferit, de la o cultur─â la alta, modul de reprezentare. Miza expozi┼úiei este ilustrarea ipotezei c─â, ├«n pofida existen┼úei unei multitudini de tradi┼úii culturale, pot fi identificate doar patru scheme figurative. A┼čadar, obiectele nu s├«nt grupate dup─â criteriul apartenen┼úei la o arie cultural─â sau la o epoc─â, vom g─âsi al─âturate cu dezinvoltur─â exponate provenind din Africa, din cele dou─â Americi, din Europa secolelor XV-XVI, din Alaska sau din Australia. Criteriul care organizeaz─â cele patru categorii de imagini este calitatea ontologic─â atribuit─â realit─â┼úii, modul ├«n care este asumat─â lumea ├«nconjur─âtoare ┼či lumea interioar─â. Iat─â care s├«nt cele patru ÔÇ×ontologiiÔÇť identificate de Philippe Descola: animism, naturalism, totemism ┼či analogism. Obiectivul expozi┼úiei este de a ar─âta cum reu┼če┼čte fiecare dintre cele patru ontologii s─â figureze tipurile de entit─â┼úi pe care le imagineaz─â, rela┼úiile dintre ele ┼či ├«nsu┼čirile prin care se individualizeaz─â. S─â vedem, pe r├«nd, cele patru ÔÇ×lumiÔÇť. 

Mai ├«nt├«i, intr─âm ├«n sec┼úiunea consacrat─â ÔÇ×animismuluiÔÇť ÔÇô un monde anim├ę ÔÇô caracterizat─â de ÔÇ×continuit─â┼úi morale ÔÇô discontinuit─â┼úi fiziceÔÇť, ├«n care oamenii ┼či animalele nu se deosebesc dec├«t prin forma corpului, ├«n interior av├«nd aceea┼či alc─âtuire, fiind deopotriv─â locui┼úi de spirite.  Urmeaz─â categoria denumit─â ÔÇ×naturalismÔÇť ÔÇô un monde objectif ÔÇô care prezint─â ÔÇ×discontinuit─â┼úi morale ÔÇô continuit─â┼úi fiziceÔÇť. Acest model iconologic este urm─ârit de la apari┼úia sa ├«n Europa ├«ncep├«nd cu secolul al XV-lea, odat─â cu constituirea individualismului ┼či con┼čtientizarea interiorit─â┼úii. Nu prin corp, ci prin spirit se diferen┼úiaz─â omul de celelalte f─âpturi. Preocuparea pentru reprezentarea realist─â se instaleaz─â durabil ├«n iconografia european─â. Viziunea naturalist─â ajunge treptat s─â privilegieze ├«n┼úelegerea omului ca ma┼čin─â susceptibil─â de a fi descris─â ├«n termeni pur fizici. 

A treia parte este dedicat─â ÔÇ×totemismuluiÔÇť ÔÇô un monde subdivis├ę ÔÇô unde ├«nt├«lnim asocierea ÔÇ×continuit─â┼úi morale ÔÇô continuit─â┼úi fiziceÔÇť. Acest mod de a vedea lumea este specific aborigenilor din Australia, obiectivul figurativ fiind aici tocmai punerea ├«n eviden┼ú─â a omogenit─â┼úii uman-non uman, a naturii comune ├«ntre totem ┼či clanul asociat acestuia. 

Ultima categorie st─â sub semnul ÔÇ×analogieiÔÇť ÔÇô un monde enchev├¬tr├ę ÔÇô av├«nd ÔÇ×discontinuit─â┼úi morale ÔÇô discontinuit─â┼úi fiziceÔÇť. Spre deosebire de modelul precedent, unde elementele erau astfel reprezentate ├«nc├«t s─â fac─â posibil─â fuziunea, aici modelul dominant este hibridul, alc─âtuit din elemente disparate, dar ├«n final aflate ├«ntr-un raport coerent. ├Än acela┼či timp, acest model al lumii alc─âtuit din unicate este obligat s─â g─âseasc─â raporturi de coresponden┼ú─â. Pentru a restabili unitatea acestei lumi s├«nt indispensabile re┼úelele multiple de comunicare ├«ntre micro ┼či macrocosmos. 

Expozi┼úia se ├«ncheie cu o sec┼úiune suplimentar─â de faux amis, ├«n care procedee formale, care par foarte apropiate, corespund de fapt unor inten┼úii figurative total diferite. De exemplu, ├«ntr-un peisaj olandez e vorba de imitarea naturii realizat─â conform conven┼úiei figurative reprezentate de naturalism, ├«n timp ce un peisaj dintr-o stamp─â chinezeasc─â este o replic─â a cosmosului ┼či face parte din categoria analogismului.  

Dincolo de ilustrarea extrem de abil─â a unei teorii, expozi┼úia este cu adev─ârat spectaculoas─â datorit─â obiectelor excep┼úional puse ├«n valoare ├«n suite suplu articulate, menite s─â dezv─âluie structuri de profunzime ale spiritului uman. Recunoa┼čtem, ┼či ├«n aceast─â expozi┼úie, reflexul glacial al tipului de ipoteze avansate de Claude L├ęvi-Strauss. Poate c─â Philippe Descola aduce un omagiu maestrului, l─âs├«nd la vedere gheara leului.

comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat ├«n timp record ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â ├«n colec╚Ťia ANANSI
ÔÇ×Cea mai tainic─â amintire a oamenilorÔÇŁ de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat ├«n 2021 cu Prix Goncourt, cea mai important─â distinc╚Ťie literar─â din Fran╚Ťa, a ap─ârut recent ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â, la mai pu╚Ťin de jum─âtate de an de la anun╚Ťarea premiului ├«n Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week
Instala╚Ťia interactiv─â ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere.
Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.