Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 339 din 12 - 18 august 2010
Cu ochii în 3,14 jpeg

SE PARE CĂ CEI CARE CRED  ÎN TIPUL (POST)MODERN  AL MEŞTERULUI MÎNGÎIAT  CU SIMPATIE PE SIFON SÎNT CAPABILI  DE STĂRI EMOŢIONALE DRĂGUŢE 

● Se pare că a venit vremea celor două capete, nu doar a jocurilor la două capete, ci şi, de exemplu, a capetelor beţişoarelor prezidenţiale pentru urechi, fie ele tăiate sau nu, ori a chibritului cu ale sale capăt de sus şi capăt de jos şi pe care, dacă îl tai în două, rezultă două bucăţi, fiecare din ele cu cîte două capete, cel de sus şi cel de jos… Başca, potrivit unui anunţ din România liberă, un „lichidator judiciar vinde la licitaţie Maşina automată de tăiat la două capete“. Un subiect pentru presă, de rumegat (la două capete). (A. M.

● Săptămîna trecută, neobositul Mahmud Ahmadinejad a declarat următoarele: „Cei care cred în genul ăsta de lucru nu pot fi lideri ai naţiunilor globale care aspiră, la fel ca Iranul, la perfecţiune umană, bazîndu-se pe iubirea pentru toate valorile sacre“. Care e „genul ăsta de lucru“ care le-ntunecă minţile liderilor mondiali? Nu e un lucru, e un biet animal – îl cheamă Paul, cea mai celebră caracatiţă din lume. (L. V.

● Am trăit săptămîna trecută experienţa-limită a contactului simultan cu (şi între) două tipuri de meşter: cel clasic, Nea Nelu, zugravul din colţ (care mai dă un trafalet, mai pune o priză), şi tipul (post)modern al meşterului de firmă care vine în costum, se schimbă, ia maşina de raşchetat şi lucrează 10 ore, face duş, se îmbracă, încasează şi pleacă. S-a produs, vă imaginaţi, şocul civilizaţiilor, ciocnirea galaxiilor, sfîrşitul istoriei: Nea Nelu şi-a luat băieţii şi-a plecat, iar a doua zi a apărut la 9 punct frezat, cu haine de schimb, cu trusa de scule. A rezistat o oră, dup-aia a făcut o pauză lungă de cafea, după care a luat echipa şi a plecat la masă. Ştiţi pe cineva care pune-o priză, dă un trafalet? (S. S.

● După motanii celebri din literatura română, panoramaţi recent în Dilemateca, vă prezentăm acum o nouă subspecie, de o blîndeţe suspectă în noul context politico-economic: Motanul Fiscal. E mai mult alb decît tărcat şi leneş cît să nu sară în ochi. Îl găsiţi în holul cel mare al Administraţiei Financiare a sectorului 1 din Bucureşti. Hrănit corespunzător din salariile diminuate ale funcţionarilor publici şi mîngîiat cu simpatie de contribuabilul frustrat, Motanul Fiscal este cea mai plăcută experienţă cînd ai de plătit impozite şi taxe. (A. M. S.)

● În atenţia „Micului Paris“ şi a „micilor parizieni“. Am nimerit din întîmplare pe un site cu informaţii turistice unde scria exact aşa: „Budapest is the capital of Hungary or as it is often referred to «the Paris of the East»“ (http://www.holidaycafe.info/holiday_in_budapest.html). Mă rog, Budapest, Bucarest, ce mai contează… Tot Parisu-i fruncea… (M. V.

● În reclama la „Izvorul Minunilor“, rănile unui călăreţ se vindecă miraculos după ce acesta bea apa cu pricina. Nu ştiam că exista sifon în Evul Mediu. (M. C.

● Cică porcii sînt capabili de stări emoţionale complexe. Buuun. Acum vă rog să (re)interpretaţi celebrul truism „Toţi bărbaţii e porci“. (M. M.

● Pe Favorit TV văd, în rol de rapsozi, tot felul de bătrînei burtoşi, guşaţi şi cu lanţ gros de aur la gît cîntînd despre mîndruţe, drăguţe, doruleţe, guriţe etc. Favorit TV, acest Pedo-Etno-Private-Spice! (M. C.)

SE PARE CĂ CEI CARE CRED  CĂ SOARELE SE ÎNVÎRTE  LA FAŢA LOCULUI, DEASUPRA TREPTELOR IUBITOARE (TRECÎND  CU PRIVIREA PESTE ŞEFIA MIŞTO),  AU GENE COMUNE  CU MINGILE DE TENIS 

● Conform unui studiu, 42% din români cred că Soarele se învîrte în jurul Pămîntului. În 2002, procentul era de 24%, iar în 2005 de 27%. La nivel european, doar Turcia şi Letonia stau mai prost decît noi, cu procente de 56%, respectiv 44%. Oare de ce îi mai acuzăm pe occidentalii care confundă Bucureştiul cu Budapesta? Aşadar, dragi români, care-i capitala Statelor Unite? Hollywood, cumva? (A. P.

● Un anunţ de cumpărare pe Internet, la mica publicitate: „Cumpăr turmă de peste 100 capre cu lapte şi să aibă productivitate bună să nu fie mai bătrîne de 3, 4 ani 4 ţapi pot fi şi iediţe, tel. …, preţul va fi negociat la faţa locului, aştept urgent“. Mi se pare cît se poate de cool să cauţi de urgenţă capre, care pot fi şi iediţe… pe Internet. (A. M.)

● La Piaţa Sudului, deasupra treptelor pe care cobori spre metrou, te întîmpină o reclamă: „Fă-ţi planuri de haiducie cu Ciucaş!“. Ar fi interesant de aflat cîţi dintre călătorii unei zile îşi fac planuri de haiducie, cu sau fără Ciucaş. (D. S.)

● Într-un interviu din The Times Magazine, Tom Jones (70 de ani) le roagă pe admiratoare să nu mai arunce în el cu piese de lenjerie intimă: „E pur şi simplu greşit. Eu îmi pun sufletul pe tavă şi oamenii încep să rîdă“. Pe de-o parte, dacă admiratoarele au îmbătrînit şi ele odată cu idolul lor, supărarea lui Tom Jones e de înţeles. Pe de alta, dacă ele sînt tinerele şi degrabă iubitoare, dezgustul bătrînului miroase a mascaradă de mironisiţă. După ce-ai cîntat atîţia ani „Sex bomb, sex bomb, you’re my sex bomb / You can give it to me when I need to come along“, nu te mai poţi preface că ai mers la biserică în fiecare duminică. (L. V.

● Ghidul PRO TV Magazin are o rubrică intitulată „Ce-mi place“, în care vedetele sînt întrebate ce preferinţe au în materie de mîncare, parfumuri, actori etc. Într-unul dintre numere, intervievata este Ela Voineag. (Cum care Ela? Ela – ex-VJ-iţă MTV, actuală prezentatoare la TVR 1.) Trecînd cu privirea peste pagina cu pricina, îmi sare în ochi următorul ei răspuns: „Carte preferată: Oricare a avut o ecranizare reuşită“. Mai e nevoie să adaug ceva? (P. M.

● Într-un conflict izbucnit la şedinţa PDL Constanţa, între susţinătorii senatorului democrat-liberal Mircea Banias şi cei ai deputatei Maria Stavrositu, fiecare dintre cei doi disputîndu-şi şefia filialei, deputatul feminin a fost stropit cu apă şi cola. Dacă mai adăugau şi rom, ieşea o Cuba Libre botezată. (S. G.

● Iată cîteva versuri dintr-o manea pe care am apucat să le notez la nunta unde am fost săptămîna trecută: „Poţi să fii miliardar / Sau în euro milionar, / S-ai mii de lire sterline / Că tot fac mişto de tine. / Poţi s-ai lumea la picioare / Că eu tot n-am faţa ta…“. (M. C.

● Se pare că bureţii de mare au gene comune cu oamenii. Studiul, realizat de cercetători din Australia, se referă la o specie de bureţi care se găsesc în Marea Barieră de Corali. Ce surpriză! Am rude în străinătate! (M. M.)

● La un magazin de articole sportive din Cîmpina, cea mai ieftină minge de tenis costă 3 lei, însă vînzătoarea le recomandă pe cele de 10 lei. „Au venit clienţi nemulţumiţi care ne-au adus mingile de 3 lei înapoi, pe motiv că nu sar!“. Nu pricep: la ce sînt bune, de fapt, mingile de tenis, nu să sară?! Deh, aşa-i în tenis! (A. P.)

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.