Dorel Dumitru CHIRIŢESCU
Coșul neterminat al casei mele
Dorel Dumitru CHIRIŢESCUFumul ieșea prin toate sutele, chiar miile de îmbinări ale tuturor cărămizilor care-l alcătuiesc.
» Citește totDespre vinovăția ascunsă a statului inflaționist
Dorel Dumitru CHIRIŢESCUInflația ne semnalează că este vorba despre vinovăție și despre neasumarea sa.
» Citește totEterna fascinație pentru aur
Dorel Dumitru CHIRIŢESCUOmul provoacă veşnicia prin folosinţa unui material indestructibil.
» Citește totGardul pe care nu l-am dorit
Dorel Dumitru CHIRIŢESCUSîntem suspicioși și de aceea înălțăm garduri din materiale grele.
» Citește totCapitalismul de stat
Dorel Dumitru CHIRIŢESCUDacă ar fi să asemuiesc cu ceva economia și societatea noastră, le-aș asemui cu o bicicletă căreia i s-a luat lanțul.
» Citește tot„Bani din elicopter” sau despre cum o vorbă poate întoarce lumea pe dos
Dorel Dumitru CHIRIŢESCUDrumul spre acapararea de către populism a științei și practicii economice este deschis.
» Citește totEconomia în vremuri de pandemie
Dorel Dumitru CHIRIŢESCUNu trăim vremuri obișnuite. Sigur, nimeni nu se aștepta la asta, dar iată-ne în mijlocul unei crize globale. De data asta nu este vorba despre o criză economică, așa cum a fost cea din anul 2008, și nici măcar nu este vorba despre un conflict politic sau militar. Din astea am mai trăit și mai știm cîte ceva despre ele. Sîntem față în față cu o epidemie globală, o pandemie, concentrată geografic asupra lumii occidentale.
» Citește totTendința spre oligarhizare a societății românești
Dorel Dumitru CHIRIŢESCULumea românească, mai ales cea rurală sau a orașelor mici, dezvoltă încă tendințe puternice spre oligarhizare. Cît timp vor fi păstrate condițiile actuale vor exista și aceste tendințe. Sărăcia, izolarea, acțiunea slabă a legilor, centralizarea și exercitarea pe termene lungi a puterii politice, fărîmițarea administrativă, înmulțirea agențiilor și a instituțiilor de stat, iată cîteva trăsături ale tabloului despre care vorbim.
» Citește totDe ce este necesară creșterea economică?
Dorel Dumitru CHIRIŢESCUDe ce este necesar ca o bună parte din ceea ce producem azi să meargă spre dezvoltare și nu spre consum?
» Citește totAsocierea ca parte a responsabilității omului liber
Dorel Dumitru CHIRIŢESCURevenind la mediul nostru românesc și bucureștean, trebuie să spunem că această capacitate de asociere pentru binele comun tinde spre zero. Puțini dintre noi au capacitatea de a se pune în slujba celorlalți.
» Citește tot