Sacralitatea laică a Universității

Publicat în Dilema Veche nr. 1018 din 12 octombrie – 18 octombrie 2023
image

Există în viața noastră, în fiecare zi, fapte și întîmplări pe care le vedem sau despre care doar auzim. Prin forța împrejurărilor ajung la noi știri, discuții, dezbateri. Dacă pe unele le putem primi cu căldură, altele fac parte dintr-o altă categorie. Dar asta este, pînă la urmă, viața noastră nu cuprinde numai ceea ce ne-am dori. Se întîmplă să aflăm sau să vedem și lucruri mai puțin plăcute. Acceptăm urîtul în viața noastră, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să încercăm a-l corecta, acolo unde se manifestă. Despre urît este vorba în rîndurile următoare. Despre o știre care nu doream să ajungă la mine și despre o fotografie care însoțea această știre și care, din punctul meu de vedere, este de neprivit. Pe scurt, este vorba despre una dintre marile universități de la noi care se laudă că a încheiat un parteneriat cu reprezentanții BOR pentru a premia studenții cu merite deosebite la învățătură. Acest lucru s-a și întîmplat. Studenții respectivi au primit premii constînd în „icoane cu valoare deosebită”, chiar din mîna unui prelat (https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/studentii-de-nota-10-de-la-ase-premiati-cu-icoane-2442041).

Pînă aici, toate bune și frumoase, va zice orice cetățean al patriei normale la cap, care acceptă cu seninătate amestecul Bisericii peste tot. Oamenii au semnat un parteneriat cu Patriarhia și au dat icoane la copii, la cei mai buni copii ai lor. Adică au simțit nevoia să-i ajute pe acești copii să meargă în continuare pe un drum drept cu ajutorul Bisericii. Așa este, numai că pentru cei care știu ce este aceea o universitate, lucrurile nu sînt în regulă. Sînt chiar de neprivit. Faptul că acei copii acceptă un asemenea cadou nu este de criticat. Ei nu știu unde se află, chiar dacă sînt cei mai buni. Ce este aceea o universitate ar fi trebuit să știe conducerea acesteia care stă în poză, țeapănă, alături de copii și de icoane. Poza este de neprivit pentru că ea este realizată într-o universitate, cu cadre didactice care conduc o universitate și cu cei mai buni studenți ai lor. Ce este de neprivit? Pentru a înțelege trebuie să facem un scurt istoric al instituției care este Universitatea. 

Universitatea nu este un fel de Direcție de implementat implementarea. Este cea mai interesantă dintre toate instituțiile care au venit în timp alături de noi pînă în prezent. Este acea instituție căreia modernitatea îi datorează totul, pentru că tot ceea ce am făcut și facem din punct de vedere civilizațional stă pe știința de carte. Prin intermediul său, știința de carte ajunge la oameni și este împărtășită oamenilor în mod liber. Dacă la începuturile sale a fost legată de Biserică, ulterior Universitatea – tocmai pentru a-și atinge misiunea – s-a îndepărtat de Biserică. Asta pentru că există pe lume două adevăruri: cel revelat, la care avem acces prin intermediul lui Dumnezeu, și cel științific, la care avem acces prin intermediul nostru, al oamenilor. Așa cum scrie Ovidiu Morar în prefața lucrării lui John William Draper, Istoria conflictului dintre religie și știință, „Știința și religia sînt două paradigme epistemologice esențial diferite...” (Editura Herald, București, 2019, p. 5). Universitatea este depozitara și intermediarul adevărului științific, iar Biserica este depozitara și intermediarul adevărului revelat. Există ceva care a îndepărtat definitiv Universitatea de Biserică. Acest ceva este spiritul faustic care sălășluiește în noi, oamenii, și care ne poartă spre aroganța că putem cunoaște lumea din jurul nostru pe căile noastre. De aceea, omul rațional duce o bătălie tragică cu necunoscutul. Universitatea și cărțile sale îi luminează acest drum. Situația aceasta a omului este frumos descrisă de către Goethe în Faust. Este vorba „despre mult tragism, dar și despre frumusețe și împlinire. Este vorba despre aroganță, dar și despre umilință” (Dorel Dumitru Chirițescu, Capitalismul, o dezbatere despre construcția socială occidentală, Editura Institutul European din Iași, 2016, p. 311). Universitatea de azi este o instituție creată de omul rațional, adică omul care își permite să gîndească lumea „în afara ipotezei existenței lui Dumnezeu”. Chiar, ce ar fi dacă Dumnezeu nu ar exista și ar trebui să ne descurcăm singuri? Acesta este gîndul care a creat Universitatea. Este ceva abisal pentru om să-și imagineze că este singur în univers. De aceea, misiunea omului de știință este grea, este aridă și angoasantă. Cu toate acestea, pașii pe care i-a făcut știința, prin intermediul Universității, au fost decisivi. Lumea de azi este profund diferită față de lumea anului 1000. Mult din această transformare o datorăm științei și Universității. 

Universitatea a fost constituită ca o asociație liberă între studenți și profesori. Ea se autoguvernează, pentru că nu numai Biserica îi este adversar în misiunea sa, ci și statul. Autonomia Universității este ceva fundamental, înscris în legile tuturor statelor civilizate. Statul a fost mereu tentat să-și impună mediocritatea și regulile peste prestigiul Universității. Știința și adevărul sînt singurele imperative ale existenței sale. În universități a spune adevărul este ca și cum ți-ai face doar meseria. În afara Universității, după cum bine știm, este din ce în ce mai greu. Universitatea este deci un fel de spațiu sacru al laicității, dacă ne putem permite o asemenea expresie. Titlul nostru nu este un simplu joc de cuvinte. Adevărul este sacru, iar Universitatea este, pentru profesori și oameni de știință, un templu sacru. Este simbolul emancipării și devenirii omului occidental. Este vehiculul imbatabil care a luat lumea în spate și a adus-o în secolul XXI, așa cum este ea acum, cu bunele și cu relele sale. Azi, universitățile lumii sînt mari centre ale gîndirii și formării umane. Nu există un om a cărui pregătire să fie considerată încheiată, dacă acesta nu a absolvit o universitate. Unele dintre ele au chiar standarde extrem de înalte de pregătire, oferind absolvenților distincția numelui lor. „Unde ai terminat școala?” este o întrebare pe care fiecare din noi a primit-o de un număr nedeterminat de ori în viața sa. Universitățile de azi sînt mari centre culturale și științifice, iar misiunea lor a rămas aceeași: să-l poarte pe om în întunericul luptei cu natura și cu lumea din jurul său. 

Desigur, se va replica – și pe bună dreptate – că și oamenii de știință cred în Dumnezeu. Da, așa este. Este vorba pînă la urmă despre o poziționare personală în viață, pe care o datorăm educației noastre și mediului în care creștem. Abisul ateismului nu este la îndemîna oricui. Numai că dincolo de ultima sa determinare în viață care poate fi credința în Dumnezeu, un adevărat om de știință va fi rațional și va căuta adevărul prin metodele științei. Este obligat de statutul său să facă asta. Despre asta este vorba. Chiar dacă adevărul revelat (reprezentat de Biserică) și cel științific (reprezentat de Universitate) realizează o unică sinteză în sufletul fiecăruia dintre noi, în spațiul universitar nu-l putem invoca pe Dumnezeu în nici un fel. De exemplu, un om de știință din universitatea respectivă nu va putea spune că de vină pentru creșterea prețurilor este Dumnezeu. Evident că Dumnezeu este începutul și sfîrșitul a toate, dar pînă acolo pentru creșterea prețurilor poate găsim niște vinovați mai aproape de noi. 

Nu vom încheia fără a vorbi puțin despre Universitatea românească de azi. Cu mici excepții, ea este invadată de Biserică și de politică, adică exact de cei doi adversari. Semnele sînt foarte clare și destul de des întîlnite. Aproape că nu există rector care să nu fie pus politic sau care să nu aibă un sprijin politic evident, după cum la multe deschideri de an universitar vin popi și țin slujbe. În raport cu Universitatea, Biserica este în ofensivă. După Revoluție, asistăm la o repoziționare a Bisericii în lumea românească. Una dintre victoriile sale a fost și înființarea facultăților de teologie. Însă aceste facultăți ar fi trebuit organizate în universități diferite, religioase, și nu ca părți ale Universității laice despre care vorbeam. Nimeni nu ar fi putut interzice BOR să-și construiască universități religioase. Numai că BOR a dorit să intre în Universitatea clasică. Învățămîntul laic este cu totul altceva, absolut diferit, în raport cu învățămîntul religios. Acum, iată, ofensiva continuă. Se încheie tot felul de protocoale cu universitățile laice și se oferă icoane drept cadouri pentru copiii cei mai buni. Asta se întîmplă pentru că cei din universitățile noastre de azi nu cunosc nimic din istoria bătăliei dintre știință și Biserică. Așa cum spuneam, dacă studenții pot fi scuzați, cei care conduc universitatea respectivă, nu. Poziția personală în fața lui Dumnezeu și a Bisericii nu trebuie extinsă asupra unei asemenea instituții care este sacră, dar într-un alt sens. 

Ca urmare a celor spuse, este din ce în ce mai greu să spui adevărul în universitățile noastre, chiar și adevărul științific. Mereu apare unul care te întreabă ce ai vrut să spui în cutare sau cutare speță. Băgăcioșii de profesie strică, din necunoaștere sau din rea-voință, însăși ideea sacră de Universitate. Relativismul științific și improvizația încep să fie la ele acasă. Vremurile nu sînt ușoare și lumea pare că se întoarce cu viteză spre trecut. Sînt multe semne de acest fel. Tot în această cheie poate fi explicată și dorința nesățioasă a Bisericii de a acapara din nou adversarul său dintotdeauna, adică Universitatea. 

Dorel Dumitru Chirițescu este profesor de economie la Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Tîrgu Jiu. Cea mai recentă carte a sa este Pe patul lui Procust. Reflecții despre construcția socială postdecembristă, Editura Institutul European, 2018.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Cum să vă actualizați acronimele învechite pentru a ține pasul cu generația Z. Ce înseamnă DIFTP
Fie că ne facem conturi pe platforme de socializare, inclusiv pe TikTok, unde urmărim tot ce este nou, fie că încercăm să fim la curent cu ultimele tendințe în materie de modă, muzică, filme, mulți dintre noi încercăm să facem tot posibilul pentru a rămâne „în pas cu copiii”.
image
Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate
Documente secrete, care abia acum au fost dezvăluite, au stabilit ce oraș va fi primul care va fi aruncat în uitare în cazul unui război nuclear.
image
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Volodimir Zelenski reiterează rugămințile pentru mai multe rachete defensive după al patrulea atac aerian de amploare asupra sistemului energetic în ultimele săptămâni.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.