Copilul călare pe porc

Publicat în Dilema Veche nr. 977 din 29 decembrie 2022 – 11 ianuarie 2023
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Sîntem din nou în decembrie și lumea se bucură. E firesc, pentru că mai este nevoie și de bucurie. Avem ce sărbători, doar este vorba despre nașterea Mîntuitorului nostru Iisus Hristos. Pe lîngă asta am păstrat și multe tradiții și obiceiuri care dau culoare acestei perioade a anului, care altfel ar fi destul de rece și de întunecată. Multe dintre aceste tradiții și obiceiuri vin din urmă cu mii de ani, fiind clar recunoscute ca pre-creștine de către specialiști. Asta înseamnă că poporul nostru are o forță interioară teribilă. Pentru că ce poate însemna puterea de a păstra asemenea obiceiuri decît o inimă vie, autentică, profund legată de spațiul geografic și de colectivitatea în mijlocul căreia trăiești? Îmi amintesc cu bucurie de luna decembrie a copilăriei mele. De acolo am cele mai calde amintiri și cele mai vii trăiri. Colindam, ne întîlneam, vorbeam, se punea masa plină de bucate, se ciocnea un pahar de vin. 

Tăiatul porcului era evenimentul central al perioadei. Abia așteptam să ne înfruptăm din bunătățile care se preparau în casă. Numai că eu nu puteam asista niciodată la acel moment, cînd porcul era sacrificat. Mi se părea ceva extrem de violent și chiar imposibil de acceptat.  Atunci cînd oamenii se strîngeau la mine în curte și apăreau cuțitele, fugeam de acasă. Era un întreg ritual, pentru că nu oricine putea sacrifica un porc și nu oricine putea ține de un porc atunci cînd acesta era sacrificat. Cînd echipa de vecini venea în curte, erau primiți cu țuică fiartă și se bea în cinstea familiei, urîndu-se „Să-l mîncați sănătoși“. Apoi se pregăteau locul și sculele necesare. Momentul era, pentru mine, unul plin de tensiune.  Din cauza asta preferam să fug pe poartă. 

Ținînd cont de cele spuse deja, sînt unul dintre marii admiratori ai tradiției și știu ce valoare are această tradiție, mai ales în mediul rural, unde evenimentele sînt rare și viața este mai aspră. Acolo, tradiția și religia înseamnă totul. Tăiatul porcului este un obicei care a rezistat în timp, într-o lume românească săracă, dar care iarna trebuia să supraviețuiască cumva. Pentru multe sute, dacă nu mii de ani, a fost șansa la viață și supraviețuire pentru o familie – aceea de a crește un porc și de a-l sacrifica în decembrie. Altfel, necesarul de hrană nu putea fi asigurat, rezultînd probleme mari de sănătate. Obiceiul are deci o dimensiune fiziologică, dar și una biologică cît se poate de pronunțate. Crești un porc pentru a-l mînca, pentru a putea supraviețui. Pare o ecuație simplă. Și așa și este, dacă nu ar fi atît de vitală, într-un spațiu rural al sărăciei și lipsurilor de tot felul. Porcul salva familia după ce familia îl creștea un an întreg cu religiozitate. Și chiar așa îl creștea, pentru că de greutatea și de sănătatea sa depindea sănătatea familiei. Îmi amintesc că cea mai mare dramă a unei familii era aceea de a le muri porcul din curte. Dacă auzeai că familiei X i-a „murit porcul din curte“, atunci asta echivala cu un blestem fără seamăn. Era cea mai mare pedeapsă, pentru că era cel mai mare pericol. Relația țăranului cu animalele din curte era una specială. Fiecare avea rolul său și îngrijirea era impecabilă. Porcul din curte era o necesitate și un simbol. Numai cei foarte săraci și năpăstuiți nu aveau un porc pentru Crăciun. 

Și azi se taie porcul în curte la noi, la români. Și mă gîndesc că oamenii o fac cu tot atîta dragoste și atașament față de tradiție. Presiunea foamei nu mai este așa de mare și asta este bine. Acum nu mai tăiem porcul pentru ca să nu murim de foame, ci pentru a respecta tradiția și a avea o bucată de carne cît mai naturală pe masă, de sărbători. Numai că eu cred că ritualul tăierii porcului a fost puțin denaturat, dacă azi vedem pe Facebook porci tăiați și poze cu copii călare pe acești porci. O vorbă românească spune: „Pe vremea mea nu se proceda așa“. În copilăria mea nu am văzut niciodată un copil, coleg al meu, urcat și pozat pe porcul tăiat din mijlocul curții. Este ceva ce nu m-am gîndit altădată că se poate. Părinții noștri nu ne urcau pe porcul tăiat, oricît de multă țuică fiartă ar fi băut în timpul procesului. De la tradiție sănătoasă spre primitivism feroce nu este decît un pas. Iar proștii și cei lipsiți de bună-cuviință îl fac imediat. Se lăbărțează și se laudă într-un fel indecent, sinistru. A poza copilul călare pe porc este ceva greu de imaginat, dar a mai pune și poza pe rețelele de socializare înseamnă atingerea unei limite. Oamenii se laudă cu porcul pe care îl taie și cu copilul pe care îl au. Pentru acești oameni, și porcul, și copilul sînt două obiecte din viața lor, cu care se laudă într-o combinație lipsită de bun-simț. Uneori, unii mai primesc și aprecieri la așa ceva. Primesc like-uri cu care se laudă și chiar comentarii. Este un fel de circ, acesta în care oameni care se cred normali la cap comentează în mod serios la așa ceva. Este un semn al degradării și decadenței pe care ni le-au adus rețelele de socializare. Oamenii nu realizează, dar ceea ce pun ei acolo poate fi văzut de către orice om de oriunde. Dacă pînă acum îi știau doar cîțiva vecini, acum îi știe toată planeta. Acolo, în comentariile la asemenea poze, se spun toate năzbîtiile de pe lume. Pentru că cine este cel care comentează la o poză cu copilul călare pe porc, dacă nu tot unul la fel de primitiv ca acela care a postat poza? Unii merg pînă acolo încît spun un „Să vă trăiască!!!“. Dacă ești un om serios și nu ești din republica suprarealistă România, nici nu poți să știi dacă i se spune urarea porcului sau copilului. Evident, urarea îi este adresată părintelui pentru copil. În lumea celor care pun pe Facebook copilul călare pe porc, cred că orice este posibil. 

România nu mai este o țară primitivă. În ultimii 30 de ani s-a schimbat mult în vecinătatea sa cu lumea civilizată. Românii au început să umble și să vadă. Efectul este acela al unei civilizări rapide, pe care sociologii ar trebui s-o evalueze la adevăratele sale dimensiuni. Din cauza asta, imaginea despre care vorbim, reală în multe locuri, nu poate fi socotită ca definitorie. Oamenii taie porcii în condiții de igienă de bază și nu își urcă copiii pe ei, pentru ca mai apoi să pună poza pe Facebook. Ce vreau să spun însă este că primitivismul, acolo unde a rămas, este spectaculos. Este urîtul absolut. Asta și pentru că lumea Internetului ne permite să-l vedem, iar acestor oameni să-l propage. Accesul la Internet le face rău celor care-și pun acolo poze cu copiii călare pe porc. Le face rău lor, dar și celor care văd așa ceva. Pentru că imaginile difuzează prin distribuire și redistribuire. Este fața urîtă pe care a adus-o în viața noastră Internetul. Cu ajutorul lui, se poate afla orice, din oricare parte a lumii. Trebuie doar ca primitivul să aibă în mînă un telefon mobil conectat la Internet. 

Sigur, o să zîmbiți, dar în România există instituții care ar trebui să se ocupe și de tăierea porcilor, dar și de creșterea copiilor. Aduc discuția despre aceste instituții pentru că sigur v-ați pus întrebarea ce este de făcut cu acești oameni. Nimic mai simplu. Protecția copilului ar trebui să-i viziteze pe cei care-și urcă copilul pe porcul tăiat. Ar trebui avută o discuție cu acești oameni, acești părinți care fac așa ceva. Trebuie văzut dacă erau doar beți sau sînt deținătorii și altor probleme de sănătate mintală sau fizică. Pentru că dacă din beție te poți trezi, de o boală gravă nu scapi foarte ușor. Poate au nevoie de ceva pastile sau tratamente străine. Poate că ei nu sînt capabili să crească normal copiii pe care i-au făcut sau poate au nevoie de ajutor psihologic sau de alt tip de asistență. Toate acestea trebuie evaluate pentru că este mai mult decît clar că un părinte care face așa ceva este un om cu probleme mari. Dacă ei nu sînt capabili să-și respecte copiii, atunci trebuie ajutați s-o facă. Iar acest ajutor poate veni, așa cum spuneam, în diferite moduri. Apoi mai este vorba și despre o altă instituție. Avem direcții sanitar-veterinare care ar trebui să se ocupe de supervizarea sacrificării acestor animale. Nu este normal ca animalul să fie tăiat în noroi, în lipsă de apă și apoi mațele să-i fie tîrîte prin curte. Poate că ar fi de imaginat niște puncte decente de sacrificare, la nivelul fiecărui sat, asta dacă pe mine deja nu mă duce mintea prea departe. Ceea ce se întîmplă acum poate fi schimbat cu multă bunăvoință și puțin efort material. Important este să avem imaginație și să punem oamenii la treabă. Nu vom fi de acord niciodată cu zvonurile că cineva ne va interzice sacrificarea unui porc de Crăciun. Numai că ceea ce se întîmplă azi, în multe sate de la noi, ar trebui oprit. Și nu altfel decît prin crearea unor condiții omenești, așa cum spuneam. 

Pînă una-alta, copilul călare pe porc, deși este totuși un fapt marginal, prin puterea enormă de sugestie se poate constitui în imaginea extrem de sugestivă a primitivismului ancestral românesc. Primitivismul acela rău și închis, care crede că el le știe pe toate, pentru că nu vede nimic în jurul său. Poza poate fi preluată de pe rețelele de socializare și folosită pentru a arăta unei lumi civilizate și oripilate cele ce se întîmplă la noi cu porcii, dar și cu copiii. Ea poate fi emblema primitivismului românesc agresiv. A acelui primitivism care neagă orice tip de modernitate și căruia îi este frică să pășească dincolo de granițele satului unde s-a născut, considerînd că lumea se termină la granițele acelui sat. Îl știm bine cu toții, pentru că toți am crescut cu el. Este acel ceva insuportabil și imposibil de acceptat. Este ceva ce ne-a gonit de acasă – unii dintre noi, ca să fie mai siguri, plecînd la mii de kilometri.

Dorel Dumitru Chirițescu este profesor de economie la Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Tîrgu Jiu. Cea mai recentă carte a sa este Pe patul lui Procust – Reflecții despre construcția socială postdecembristă,  Editura Institutul European, 2018.

1012 21 poza jpg
Despre război și aceiași demoni
O istorie a ororilor în 100 de episoade, Editura Humanitas, 2015.
p 20 Catedrala Sfinta Sofia din Kiev WC jpg
Elemente religioase în conflictul ruso-ucrainean
Statul finanțează activitățile Bisericii, iar Biserica conferă legitimitate statului.
Anticiclonul rusesc nu cedează jpeg
Anticiclonul rusesc nu cedează
Rusia de azi este închisă pentru noi: nu știm despre filmele lor, cultura lor nu o difuzăm și nu o vrem, limba rusă nu ne place, iar politica Rusiei se rezumă la persoana lui Putin și nici asta nu prea ne interesează.
„Ucraina e pierdută pentru Rusia” – interviu cu Anatol ȚĂRANU, fost ambasador al Republicii Moldova în Rusia jpeg
„Ucraina e pierdută pentru Rusia” – interviu cu Anatol ȚĂRANU, fost ambasador al Republicii Moldova în Rusia
„Gafele comunității occidentale în raport cu regimul lui Putin au contribuit la ceea ce se întîmplă astăzi.”
Ce îl mobilizează pe Putin? – interviu cu Adam MICHNIK jpeg
Ce îl mobilizează pe Putin? – interviu cu Adam MICHNIK
„Putin a avut un anumit obiectiv atunci cînd a început să mobilizeze trupele, dar s-a lovit de ceva neprevăzut.”
Jocurile privirii jpeg
Jocurile privirii
Prinși în vîrtejul aceleiași lumi, Eminescu și Caragiale nu sînt, de fapt, în disjuncție, ci într-o continuitate aproape magică.
Catedrala Mîntuirii Neamului – sau pragul civilizațional dincolo de care trebuie să pășim jpeg
Catedrala Mîntuirii Neamului – sau pragul civilizațional dincolo de care trebuie să pășim
În poziția pe care o avem cei mai mulți dintre noi în fața dezbaterii privind construcția Catedralei Mîntuirii Neamului, există multă trăire tipic românească.
Istoria uitată a Buștenariului jpeg
Istoria uitată a Buștenariului
Descoperirea zăcămintelor de aur negru avea să schimbe complet așezarea molcomă și uitată de timp, ducînd la un adevărat boom demografic și industrial.
Iran: de la trei genuri la unul jpeg
Iran: de la trei genuri la unul
Vechii perși recunoșteau trei genuri, sau cel puțin o veche civilizatie de acum 3.000 de ani descoperită la Hasanlu în nord-vestul Iranului.
Hong Kong – momentul adevărului jpeg
Hong Kong – momentul adevărului
Această cvasi-promisiune de azil politic încîntă auzul unor grupuri de profesioniști din Hong Kong, care promovează ideea unei emigrații colective spre noi „orașe charter” situate în țări mai libere.
China, în căutarea legitimității jpeg
China, în căutarea legitimității
Democrația liberală se confruntă cu o criză de legitimitate – sau, cel puțin, așa ni se spune. Oamenii nu mai au încredere în guvernarea elitelor liberale și tot mai multă lume crede că oferta actuală de democrație este o păcăleală.
Pînă la Praga şi înapoi jpeg
Pînă la Praga şi înapoi
Am trăit multă vreme temerea că voi ajunge într-o situaţie fără ieşire atunci cînd, nevoit să fac pe ghidul turistic prin Bucureşti, nu prea voi avea ce să le arăt oaspeţilor. Străzile congestionate? Clădirile-monument neîngrijite? Casa Poporului?! Mănăstirile asaltate de cerşetori?
America se întoarce în Irak jpeg
America se întoarce în Irak
Decizia preşedintele Barack Obama de a spori numărul trupelor terestre americane din Irak şi de a le plasa în provincia Anbar, preponderent sunnită, a stîrnit numeroase discuţii aprinse. În Statele Unite, dezbaterea publică a pus pe tapet experienţa Vietnamului, unde desfăşurarea tot mai masivă de acţiuni militare a dus la o împotmolire gravă.
Urmările declinului Rusiei png
Urmările declinului Rusiei
Pe măsură ce Europa dezbate dacă să îşi menţină sau nu sancţiunile contra Rusiei, politica de agresiune împotriva Ucrainei pe care o duce Kremlinul continuă, fără nici un fel de dezbatere. Deşi Rusia este într-un declin evident, ea reprezintă încă un real pericol pentru stabilitatea internaţională din Europa şi nu numai.
Jocul de a frica jpeg
Jocul de-a frica
Nimic nu documentează mai persuasiv şi agasant cît de alăturea cu drumul e, în faţa provocărilor globale, mare parte din stînga occidentală decît reacţiile disproporţionate iscate de victoria electorală a premierului israelian Beniamin Netanyahu.
Melancolia lui Fawad – poveste afgană jpeg
Melancolia lui Fawad – poveste afgană
Văzut din Occident, Afganistanul e un fund de rîpă în care cîţiva smintiţi dau de lucru NATO. Presa occidentală e responsabilă de imaginea foarte precară a Afganistanului – cînd se vorbeşte, e mereu despre atacuri, explozii, militari morţi cu onoare la datorie (întotdeauna ai noştri, nu ai lor) şi eşecuri colosale.
Pînă unde putem lupta cu statul islamic jpeg
Pînă unde putem lupta cu statul islamic
Există o îndelungată şi controversată istorie a extinselor intervenţii militare străine în Orientul Mijlociu şi este de sperat ca decizia preşedintelui SUA, Barack Obama, de a purta război contra statului islamic nu va demonstra altceva. Nici un alt grup terorist nu merită mai mult să fie distrus decît aceşti jihadişti ucigaşi şi prădători.
Taksim şi iluzia modelelor jpeg
Taksim şi iluzia modelelor
Da, poliţia a evacuat piaţa Taksim din Istanbul, la ora la care scriu. Da, şi în Ankara, protestatarii au fost îndepărtaţi, la fel în Izmir. Da, de fiecare dată cînd protestatarii se adună pe străzi, poliţia intervine rapid. Însă premierul Erdogan şi AKP sînt cei care au pierdut.
Slăbiciunile Chinei   argument monetar jpeg
Slăbiciunile Chinei - argument monetar
Cînd discut despre China, de regulă, impun un exerciţiu socratic. Simulez că sînt de acord cu măreţia statului chinez, după care îmi întreb interlocutorul dacă ştie care este moneda sa. Cu toţii sînt de acord şi explică pe larg cum chinezii îi vor depăşi pe americani, dar puţini sînt capabili să spună numele monedei chinezeşti.
Alegerile lui Mohamed Morsi jpeg
Alegerile lui Mohamed Morsi
Noul preşedinte al Egiptului, Mohamed Morsi, provine din rîndul organizaţiei Fraţilor Musulmani – acest simplu enunţ a speriat o mare parte a opiniei publice în străinătate şi pe egiptenii cu orientări seculariste.
Securitate, diplomaţia comerţului şi iar securitate jpeg
Securitate, diplomaţia comerţului şi iar securitate
Un nou jucător de anvergură s-a aşezat la masă în Orientul Mijlociu. Turcia politicii externe concentrate aproape exclusiv pe securitate, pe linia „zero probleme cu vecinii“ şi pe rolul NATO, în strînsă legătură cu alianţa uneori tensionată cu Statele Unite, şi-a modificat aproape radical strategia.
Retrofuturism: un exemplu standard jpeg
Retrofuturism: un exemplu standard
Vă propun o poveste cu spaţii sacre, din India. Arhitectul Sameep Padera are, pentru weekendurile cînd iese din Mumbai, o fermă modestă la Wadeshwar, un sat de hinduşi la 70 km de metropola uriaşă. Probabil e o casă la ţară cu oleacă de curte. De cum s-a aşezat în sat, preoţii locului au venit să ceară donaţii pentru un templu dedicat lui Shiva.
„Trezirea arabă“ în confuzia postrevoluționară jpeg
„Trezirea arabă“ în confuzia postrevoluționară
Primăvara arabă – sau „trezirea arabă“, cum a mai fost numit` – a declanșat un entuziasm cu accente de delir uneori, exact așa cum s-a întîmplat cu revoltele de stradă din 2009 în Iran. Acum i-a luat locul o dezamăgire pe măsură, însoțită de discursuri despre democrație, golite de fond.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Centrul şi estul Europei - o regiune complicată -
A şasea ediţie a forumului jurnaliştilor din Europa Centrală şi de Est, desfăşurată la Varşovia sub auspiciile organizaţiei Iniţiativa Central-Europeană, a scos la iveală problemele comune şi difer...

Parteneri

plimbare jpg
Cu câți ani ne putem prelungi viața dacă mergem pe jos o oră pe zi. Specialiștii au dat verdictul: „Activitatea fizică este esențială pentru îmbunătățirea rezultatelor medicale”
Sportul este indicat la ordinea zilei, însă nu toată lumea preferă să facă mișcare. Ei bine, trebuie să știți că o oră de mers pe jos ne poate prelungi viața cu câțiva ani.
pancakes pufoase jpeg
Ai nevoie doar de două ingrediente în plus pentru a face clătite din brânză de vaci
O alternativă mai ușoară a celebrelor clătite americane propune o rețetă cu doar trei ingrediente, având la bază brânza de vaci, tot mai populară în rețetele de pe internet.
vreme jpg
Cum va fi vremea în România! În ce zi se vor înregistra 17 grade Celsius și când vin ninsorile
Meteorologii anunță că vremea se încălzește, iar miercuri se anunță temperaturi de 17 grade Celsius, în partea de sud a țării. Spre sfârșitul săptămânii viitoare, însă vremea se răcește din nou. Se anunță lapoviță și ninsoare, mai ales la munte.
12627830 jpg
Ofensiva rusă pune la grea încercare Ucraina pe toate liniile frontului. Perspectivele Kievului de a ieși din impas
Rusia pare să fie în avantaj în prima linie, făcând progrese în puncte-cheie de-a lungul liniei frontului din estul și sud-estul Ucrainei, în timp ce dezlănțuie valuri de teroare aeriană împotriva orașelor ucrainene, se arată într-o analiză CNN.
Alexandru Rogobete jpg
Secretar de stat în Ministerul Sănătății, despre saloanele de Terapie Intensivă: „Acolo veți înțelege care este diferența între viață și moarte”
Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat, într-o postare pe Facebook, despre situația pacienților aflați în saloanele de Terapie Intensivă.
Oua gaina FOTO Shutterstock jpg
Ce a fost mai întâi, oul sau găina? Oamenii de știință se laudă că au rezolvat în sfârșit cea mai veche dezbatere
Paradox filozofic sau dilemă a oamenilor de știință, întrebarea „Ce a fost mai întâi, oul sau găina”, pare că și-a găsit răspunsul mult așteptat. Cel puțin asta susțin oamenii de știință, care se laudă că au acum un răspuns fără echivoc.
calorifer electric in sala de curs FOTO Corina Macavei
„Căldura nu este o materie opțională”: Elevii din Focșani cer să intre în on-line pentru că învață în frig de două săptămâni
Elevii din județul Vrancea, care învață în frig de când s-au întors din vacanță, cer să intre în on-line. Consiliul Județean al Elevilor Vrancea a transmis că situația nu mai poate fi tolerată.
banner elena caragiu png
A murit a doua soție a lui Toma Caragiu! Unde locuia și câți ani avea. „Acum s-a întâlnit cu Toma”
A murit Elena Caragiu, cea de-a doua soție a marelui actor Toma Caragiu.
profesoara Antoaneta   Iozefina Ciobanu Foto Centrul Cultural Vrancea jpg
O cunoscută profesoară de pian a murit la spital după ce a fost lovită de o mașină de gunoi care mergea cu spatele
O profesoară din județul Vrancea a murit în spital după ce a fost accidentată, sâmbătă dimineața, de o mașină de salubritate. Șoferul executa manevra de mers cu spatele, moment în care a acroșat-o pe femeie.