„Ucraina e pierdută pentru Rusia” – interviu cu Anatol ȚĂRANU, fost ambasador al Republicii Moldova în Rusia

Publicat în Dilema Veche nr. 936 din 17 – 23 martie 2022
„Ucraina e pierdută pentru Rusia” – interviu cu Anatol ȚĂRANU, fost ambasador al Republicii Moldova în Rusia jpeg

Războiul ruso-ucrainean din ultimele săptămîni readuce în actualitate situația țărilor foste membre ale Uniunii Sovietice. Majoritatea au oscilat, încă de la dezmembrarea URSS, între nostalgiile legate de Rusia și speranțele date de perspectiva aderării la Uniunea Europeană. Unele au făcut cerere oficială de aderare chiar în aceste zile, sub amenințarea Federației Ruse, chiar dacă nu e tocmai gestul așteptat de Vladimir Putin. Este cazul Ucrainei, al Republicii Moldova și al Georgiei. 

Populațiile acestor țări sînt, însă, împărțite în continuare. Mulți ucraineni, moldoveni și georgieni lucrează încă în Federația Rusă. Așa cum un număr deloc de neglijat lucrează în Uniunea Europeană. Cifrele privind migrația forței de muncă, cifre care vin din partea Rusiei, nu sînt recunoscute de guvernele de la Kiev, Chișinău sau Tbilisi, care susțin că acestea ar fi mai mici, în realitate. Nimeni nu știe, însă, oficial, numărul exact, avînd în vedere migrația continuă.

Anatol Țăranu este analist politic la Chișinău, doctor în istorie și fost ambasador al Republicii Moldova în Rusia, la începutul anilor ʼ90. Așa că știe bine situația din regiune. El e convins că războiul Federației Ruse în Ucraina a accelerat coagularea societății ucrainene în favoarea orientării acesteia spre spațiul european. 

Vă întreb mai întîi: de ce vrea Putin Ucraina?

Ucraina e un punct nevralgic în planurile Rusiei de a restabili dominația în fostul spațiu sovietic. Fără Ucraina, Rusia nu e imperiu, cum spunea Zbigniew Brzezinski (n. red. – unul dintre marii diplomați și politologi ai secolului XX). De aceea, Ucraina e totul pentru Moscova. Dacă Ucraina vă fi subordonată, într-un fel sau altul, Rusia are toate șansele să se reașeze în hotarele fostei Uniuni Sovietice, poate cu mici excepții. Dacă nu, atunci planurile revanșarde ale Moscovei trebuie puse pe poliță. Așadar, Ucraina este un punct vital pentru refacerea imperiului rus.

Cît de împărțită e populația Ucrainei între Rusia și Occident?

Din punct de vedere al anumitor tendințe etno-culturale, Ucraina e, desigur, o țară divizată. Cei din estul țării au încă nostalgii pentru ceea ce au fost Uniunea Sovietică, Imperiul Țarist. Vestul țării, în schimb, e deschis către Uniunea Europeană și NATO. Dar ceea ce se întîmplă acum în Ucraina – un război fățiș al Federației Ruse – a consolidat comunitatea ucraineană și a șters, poate nu totalmente, dar a atenuat serios aceste diferențe, în favoarea unității ucrainene și a orientării europene a Ucrainei. Acesta e efectul advers a ceea ce spera să facă Puțin.

De altfel, în istoria comună a Rusiei și a Ucrainei există destule elemente care să-i facă pe ucraineni să nu-i iubească pe ruși. Dacă ar fi să pomenim doar foametea indusă din anii ʼ30, de exemplu. Putem aminti momentele acestea?

Ucraina a fost întotdeauna un corp aparte în Imperiul Țarist. De fapt, venirea Ucrainei în corpul Imperiului Țarist a fost o chestiune mai tîrzie. Ne aducem aminte că, atunci cînd Petru I, țarul Rusiei, afirma că Rusia e o țară europeană în lupta împotriva regelui Suediei, de partea suedezilor au luptat și ucrainenii. Mai tîrziu, cînd Ucraina a devenit parte a Uniunii Sovietice, politicile staliniste au creat un calvar în Ucraina. Foametea din 1932-1933, o foamete artificială provocată de regimul sovietic, a ucis peste 600.000 de oameni, de ucraineni. Asemenea experiențe nu se uită. Și asemenea cicatrice profunde în memoria colectivă a Ucrainei îi fac pe oameni reticenți față de refacerea imperiului rus. La toate astea se adaugă teroarea stalinistă împotriva intelectualilor ucraineni, politicile sovietice de rusificare care au lovit grav în cultura ucrainenilor. Toate aceste lucruri au rămas ca o cicatrice profundă, cum spuneam, care – pînă la urmă – a creat statul Ucraina după destrămarea URSS și rămîn ca un element de bază pentru ceea ce se numește suveranitatea și independența statului ucrainean.

Cum era Ucraina în 1991? Era pregătită pentru independență?

Nici o republică unională nu era pregătită pentru independență. Sistemul economic sovietic era supercentralizat, iar economia ineficientă, bazată pe dezvoltarea intensivă. Ucraina era un centru industrial puternic. Acolo erau multe întreprinderi, iar agricultura era una dintre cele mai importante ramuri ale Uniunii Sovietice. Cum a dispărut centralizarea, toate economiile fostei URSS au picat. Nu erau pregătite pentru economia de piață. Foarte puțini oameni înțelegeau cum trebuie organizată economia de piață pe baza proprietății private. Așa că, după independență, a urmat un declin profund al economiei fostelor republici, iar Ucraina nu a fost o excepție. Dar, pînă la urmă, Ucraina a început să se refacă. Se putea vorbi – pînă la începutul războiului – de o oarecare independență economică a Ucrainei. Dar Rusia a venit să întrerupă aceste procese. Ce se întîmplă acum în Ucraina va avea urmări foarte mari și asupra economiei Ucrainei.

Nu trebuie să uităm că – și pe vremea URSS-ului, dar și după – corupția a marcat societatea ucraineană.

Corupția e un fenomen comun în toate fostele state socialiste, care au trecut la proprietatea privată. Nu au avut și nu au nici acum un stat de drept bine pus la punct. Iar în lipsa unor legi care să reglementeze relațiile de piață, proprietatea privată, corupția și oligarhatul sînt predominante. Toate fostele țări socialiste, dar cu precădere fostele republici sovietice, au ieșit din socialism, în plan economic, prin crearea unor sisteme oligarhice sofisticate, care au dus la un adevărat dezastru social. Ucraina e o parte comună a acelor procese care au loc în continuare pe tot cuprinsul fostei URSS. Dar, în condițiile unui război, corupția din societatea ucraineană nu preocupă. Acum e vorba de viața și de moartea acestui stat. Problema corupției vă reapărea, desigur, a doua zi după încheierea păcii, dar, deocamdată, în Ucraina este război.

De altfel, corupția a ținut, printre altele, Ucraina departe de NATO și de Uniunea Europeană. Iar din 1991 este o permanentă perioadă de tranziție în Ucraina și în celelalte state foste sovietice. Referindu-ne, însă, la Ucraina, un moment important a fost în anii 2013-2014.

Dacă vorbim de anii 2013-2014, cînd Crimeea a fost anexată Federației Ruse, aveți dreptate.

Dar 2013 e și anul în care președintele de atunci al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a refuzat să semneze acordul de aderare la UE.

E adevărat că lupta Ucrainei de a se debarasa de influența rusească a fost sinusoidală. Iar perioada Ianukovici a fost, indiscutabil, perioada în care Rusia a avut influența cea mai mare asupra politicii ucrainene. Ceea ce a provocat o repulsie generalizată a ucrainenilor, repulsie care s-a manifestat prin Euromaidan – o veritabilă revoluție democratică. Unii spun că a fost o lovitură de stat, dar nu e deloc adevărat. Chiar daca acea revoltă populară avea elementele sale distinctive, chiar extremiste. Dar toate revoluțiile au asemenea manifestări. Însă Rusia nu a acceptat această revoluție a ucrainenilor. Și a încercat să o înăbușe. Ce se întîmplă acum în Ucraina putem spune că e o continuare a ceea ce s-a întîmplat la Maidan. Putin încearcă să înăbușe, încă o dată, revoluția de eliberare națională a ucrainenilor, cu puterea forțelor armate.

În tot acest context, pentru NATO a fost complicat să accepte aderarea Ucrainei.

Cred că da. NATO are numite condiții pentru a accepta state în componența sa. Iar societatea ucraineana nu îndeplinește cerințele NATO. Asta e clar pentru toată lumea. Mai e și poziția ostilă a Rusiei care percepe extinderea NATO ca pe un pericol pentru securitatea sa. NATO nu putea să ignore acest lucru. Rusia nu e un stat simplu. E a treia putere nucleară din lume. Orice tensionare a situației poate fi escaladată. Iar Ucraina a nimerit în epicentrul acestei situații complicate. Este motivul care face ca și astăzi NATO să fie reticent.

Poate suplini UE protecția NATO? Deși e greu de crezut că Ucraina ar putea deveni peste noapte stat membru…

Aderarea la UE ar însemnă un grad suficient de înalt de protecție pentru Ucraina, chiar dacă nu putem vorbi de o protecție absolută. Dar în ce măsură Ucraina, astăzi, e compatibilă, respectă regulile, inclusiv economice, ca să poată intra în UE? Însă situația critică în care se găsește Ucraina, ca toată zona, de fapt, pune pe tapet această problemă și face ca UE să ia la modul cel mai serios în calcul aderarea Ucrainei. Asta ar atrage indiscutabil și aderarea Moldovei și a Georgiei. Aceste țări sînt la pachet cînd e vorba de securitatea și de europenizarea Europei de Est.

Cum a găsit războiul Ucraina?

Ucraina e o societate în formare. Acum se creează distinctiv. Războiul a grăbit enorm, a intensificat procesele de coagulare a națiunii. Cum spuneam, acesta este efectul advers pe care Putin nu l-a luat în considerare atunci cînd a pornit acest război.

Putem spune cum se va termina războiul din Ucraina?

Cu siguranță, războiul se va finaliza cu o pace. Azi nu știm cum va fi acel tratat de pace și care vor fi elementele de compromis. Dar, e clar, Ucraina e pierdută pentru Rusia. Însă ceea ce este foarte probabil e că acest război se va finaliza cu o nouă perioadă a unui nou război rece în Europa. Atunci, blocul comunitar, probabil, după o analogie istorică cu primul război rece, va fi nevoit să facă un fel de nou Plan Marshall de dezvoltare a Europei de Est, plus aderarea acestor state la o organizație care să apere securitate în această zonă.

Asta e ceea ce ar putea să facă Uniunea Europeană. Dar ce ar putea să facă Putin? Ar putea Vladimir Putin să accepte o eventuală înfrîngere? La ce să ne așteptăm?

Putin e imprevizibil, regimul lui e autocratic, așa că deciziile lui sînt hotărîtoare. El are arma nucleară, amenință... Aici e marele pericol. Din păcate, în secolul 21, datorită acestui demers absolut oribil al lui Putin, omenirea e pusă, într-un fel sau altul, în fața unui pericol nuclear, ceea ce e inacceptabil. Dar acest pericol există. Nu știm cum se vor așeza lucrurile și care va fi arhitectura europeană și internațională după acest război ruso-ucrainean.

Dar cine e de vină că am ajuns la mîna lui Putin?

Din punctul meu de vedere, o parte din vină o poartă și Occidentul, care nu a fost capabil să întrevadă la timp pericolul adevărat care vine din partea unei autocrații, a unei Rusii nucleare, care nu a acceptat standardele occidentale. Reacția Occidentului a fost destul de anemică și la războiul ruso-georgian din 2008, apoi la Euromaidan, în 2014. Cred că și gafele comunității occidentale în raport cu regimul lui Putin au contribuit la ceea ce se întîmplă astăzi.

Poate fi Vladimir Putin oprit din interior?

În interiorul societății ruse există deja proteste, dar destul de amorfe pentru a putea să-l influențeze pe Putin. Cred că, deocamdată, societatea rusă nu dispune de suficientă putere pentru a revizui politica lui Putin. Mai degrabă, miza e pe elita politico-militară, dar și oligarhică din jurul lui Putin. E de așteptat ca, datorită sancțiunilor Occidentului, acestea să se gîndească că Putin nu mai servește intereselor lor fundamentale și de aici ar putea să vină un pericol pentru puterea autocrată a lui Putin. Dar totul e în zona presupunerilor, a ipotezelor. Nu există suficiente date pentru a ne baza pe un asemenea scenariu, chiar dacă au apărut voci din zona politico-militară care atrag atenția că nu e în regulă ce face Putin. Asta ar putea să ne arate că nu există o unanimitate de beton în anturajul lui Puțin. De acolo ar putea să vină o lovitură neașteptată.

interviu realizat de Liliana NICOLAE

Foto: adevarul.ro

1012 21 poza jpg
Despre război și aceiași demoni
O istorie a ororilor în 100 de episoade, Editura Humanitas, 2015.
p 22 WC jpg
Copilul călare pe porc
Tăiatul porcului era evenimentul central al perioadei.
p 20 Catedrala Sfinta Sofia din Kiev WC jpg
Elemente religioase în conflictul ruso-ucrainean
Statul finanțează activitățile Bisericii, iar Biserica conferă legitimitate statului.
Anticiclonul rusesc nu cedează jpeg
Anticiclonul rusesc nu cedează
Rusia de azi este închisă pentru noi: nu știm despre filmele lor, cultura lor nu o difuzăm și nu o vrem, limba rusă nu ne place, iar politica Rusiei se rezumă la persoana lui Putin și nici asta nu prea ne interesează.
Ce îl mobilizează pe Putin? – interviu cu Adam MICHNIK jpeg
Ce îl mobilizează pe Putin? – interviu cu Adam MICHNIK
„Putin a avut un anumit obiectiv atunci cînd a început să mobilizeze trupele, dar s-a lovit de ceva neprevăzut.”
Jocurile privirii jpeg
Jocurile privirii
Prinși în vîrtejul aceleiași lumi, Eminescu și Caragiale nu sînt, de fapt, în disjuncție, ci într-o continuitate aproape magică.
Catedrala Mîntuirii Neamului – sau pragul civilizațional dincolo de care trebuie să pășim jpeg
Catedrala Mîntuirii Neamului – sau pragul civilizațional dincolo de care trebuie să pășim
În poziția pe care o avem cei mai mulți dintre noi în fața dezbaterii privind construcția Catedralei Mîntuirii Neamului, există multă trăire tipic românească.
Istoria uitată a Buștenariului jpeg
Istoria uitată a Buștenariului
Descoperirea zăcămintelor de aur negru avea să schimbe complet așezarea molcomă și uitată de timp, ducînd la un adevărat boom demografic și industrial.
Iran: de la trei genuri la unul jpeg
Iran: de la trei genuri la unul
Vechii perși recunoșteau trei genuri, sau cel puțin o veche civilizatie de acum 3.000 de ani descoperită la Hasanlu în nord-vestul Iranului.
Hong Kong – momentul adevărului jpeg
Hong Kong – momentul adevărului
Această cvasi-promisiune de azil politic încîntă auzul unor grupuri de profesioniști din Hong Kong, care promovează ideea unei emigrații colective spre noi „orașe charter” situate în țări mai libere.
China, în căutarea legitimității jpeg
China, în căutarea legitimității
Democrația liberală se confruntă cu o criză de legitimitate – sau, cel puțin, așa ni se spune. Oamenii nu mai au încredere în guvernarea elitelor liberale și tot mai multă lume crede că oferta actuală de democrație este o păcăleală.
Pînă la Praga şi înapoi jpeg
Pînă la Praga şi înapoi
Am trăit multă vreme temerea că voi ajunge într-o situaţie fără ieşire atunci cînd, nevoit să fac pe ghidul turistic prin Bucureşti, nu prea voi avea ce să le arăt oaspeţilor. Străzile congestionate? Clădirile-monument neîngrijite? Casa Poporului?! Mănăstirile asaltate de cerşetori?
America se întoarce în Irak jpeg
America se întoarce în Irak
Decizia preşedintele Barack Obama de a spori numărul trupelor terestre americane din Irak şi de a le plasa în provincia Anbar, preponderent sunnită, a stîrnit numeroase discuţii aprinse. În Statele Unite, dezbaterea publică a pus pe tapet experienţa Vietnamului, unde desfăşurarea tot mai masivă de acţiuni militare a dus la o împotmolire gravă.
Urmările declinului Rusiei png
Urmările declinului Rusiei
Pe măsură ce Europa dezbate dacă să îşi menţină sau nu sancţiunile contra Rusiei, politica de agresiune împotriva Ucrainei pe care o duce Kremlinul continuă, fără nici un fel de dezbatere. Deşi Rusia este într-un declin evident, ea reprezintă încă un real pericol pentru stabilitatea internaţională din Europa şi nu numai.
Jocul de a frica jpeg
Jocul de-a frica
Nimic nu documentează mai persuasiv şi agasant cît de alăturea cu drumul e, în faţa provocărilor globale, mare parte din stînga occidentală decît reacţiile disproporţionate iscate de victoria electorală a premierului israelian Beniamin Netanyahu.
Melancolia lui Fawad – poveste afgană jpeg
Melancolia lui Fawad – poveste afgană
Văzut din Occident, Afganistanul e un fund de rîpă în care cîţiva smintiţi dau de lucru NATO. Presa occidentală e responsabilă de imaginea foarte precară a Afganistanului – cînd se vorbeşte, e mereu despre atacuri, explozii, militari morţi cu onoare la datorie (întotdeauna ai noştri, nu ai lor) şi eşecuri colosale.
Pînă unde putem lupta cu statul islamic jpeg
Pînă unde putem lupta cu statul islamic
Există o îndelungată şi controversată istorie a extinselor intervenţii militare străine în Orientul Mijlociu şi este de sperat ca decizia preşedintelui SUA, Barack Obama, de a purta război contra statului islamic nu va demonstra altceva. Nici un alt grup terorist nu merită mai mult să fie distrus decît aceşti jihadişti ucigaşi şi prădători.
Taksim şi iluzia modelelor jpeg
Taksim şi iluzia modelelor
Da, poliţia a evacuat piaţa Taksim din Istanbul, la ora la care scriu. Da, şi în Ankara, protestatarii au fost îndepărtaţi, la fel în Izmir. Da, de fiecare dată cînd protestatarii se adună pe străzi, poliţia intervine rapid. Însă premierul Erdogan şi AKP sînt cei care au pierdut.
Slăbiciunile Chinei   argument monetar jpeg
Slăbiciunile Chinei - argument monetar
Cînd discut despre China, de regulă, impun un exerciţiu socratic. Simulez că sînt de acord cu măreţia statului chinez, după care îmi întreb interlocutorul dacă ştie care este moneda sa. Cu toţii sînt de acord şi explică pe larg cum chinezii îi vor depăşi pe americani, dar puţini sînt capabili să spună numele monedei chinezeşti.
Alegerile lui Mohamed Morsi jpeg
Alegerile lui Mohamed Morsi
Noul preşedinte al Egiptului, Mohamed Morsi, provine din rîndul organizaţiei Fraţilor Musulmani – acest simplu enunţ a speriat o mare parte a opiniei publice în străinătate şi pe egiptenii cu orientări seculariste.
Securitate, diplomaţia comerţului şi iar securitate jpeg
Securitate, diplomaţia comerţului şi iar securitate
Un nou jucător de anvergură s-a aşezat la masă în Orientul Mijlociu. Turcia politicii externe concentrate aproape exclusiv pe securitate, pe linia „zero probleme cu vecinii“ şi pe rolul NATO, în strînsă legătură cu alianţa uneori tensionată cu Statele Unite, şi-a modificat aproape radical strategia.
Retrofuturism: un exemplu standard jpeg
Retrofuturism: un exemplu standard
Vă propun o poveste cu spaţii sacre, din India. Arhitectul Sameep Padera are, pentru weekendurile cînd iese din Mumbai, o fermă modestă la Wadeshwar, un sat de hinduşi la 70 km de metropola uriaşă. Probabil e o casă la ţară cu oleacă de curte. De cum s-a aşezat în sat, preoţii locului au venit să ceară donaţii pentru un templu dedicat lui Shiva.
„Trezirea arabă“ în confuzia postrevoluționară jpeg
„Trezirea arabă“ în confuzia postrevoluționară
Primăvara arabă – sau „trezirea arabă“, cum a mai fost numit` – a declanșat un entuziasm cu accente de delir uneori, exact așa cum s-a întîmplat cu revoltele de stradă din 2009 în Iran. Acum i-a luat locul o dezamăgire pe măsură, însoțită de discursuri despre democrație, golite de fond.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Centrul şi estul Europei - o regiune complicată -
A şasea ediţie a forumului jurnaliştilor din Europa Centrală şi de Est, desfăşurată la Varşovia sub auspiciile organizaţiei Iniţiativa Central-Europeană, a scos la iveală problemele comune şi difer...

Parteneri

soldați nord coreeni angajați într o luptă cu ucrainenii Foto   X jpg
Primele imagini cu soldați nord-coreeni angajați într-o luptă cu ucrainenii, în regiunea Kursk
Pe rețelele de socializare a fost publicat un videoclip care ar fi surprins prima bătălie dintre soldații nord-coreeni și forțele armate ucrainene, în regiunea Kursk.
mircea diaconu jpg
Legătura neștitută dintre Mircea Diaconu și Corina Chiriac: „Am fost printre primii”
Actorul Mircea Diaconu, care s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 74 de ani, a fost nu doar o personalitate remarcabilă a teatrului, filmului și politicii românești, ci și un povestitor care știa să reînvie farmecul clipelor din trecut.
banner andreea marin violeta banica png
Fiica Andreei Marin nu-și mai ascunde dragostea! Violeta s-a sărutat cu patos cu iubitul ei și a făcut publică imaginea. FOTO
În vârstă de 17 ani, Violeta Bănică, fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică Jr., simte primii fiori ai dragostei. Tânăra trăiește o frumoasă poveste de iubire cu un tânăr cu care recent a împlinit 1 an de relație și a postat pe social media o fotografie care i-a luat prin surprindere pe mulți.
Donald Trump  primeşte salutul  militar la Baza  militară Andrews,  la ora 8 00   jpeg
„Este nepractică şi foarte costisitoare”. Lui Donald Trump nu-i place ora de vară. Când va fi eliminată
Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, a precizat vineri că, atunci când va reveni la putere, pe 20 ianuarie, partidul său va lucra pentru „eliminarea orei de vară” pentru că este „nepractică” şi „foarte costisitoare” pentru americani.
alimente nesanatoase shutterstock 2195235627 jpg
Pericolul din farfurie. Alimentele care favorizează cancerul de colon, boala de care suferea actorul Mircea Diaconu
Alimentele ultraprocesate ar putea alimenta creșterea cazurilor de cancer de colon, însă alimentele sănătoase ar putea deschide noi căi pentru prevenirea sau tratarea bolii, sugerează un nou studiu.
horoscop financiar 1 webp
Horoscop duminică, 15 decembrie. Doi nativi se confruntă cu ghinioane în dragoste și în planul sănătății!
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de duminică, 15 decembrie.
Liviu Dragnea Foto Captură Video Facebook jpg
Fanii lui Liviu Dragnea „dezertează” spre Călin Georgescu. Transformarea unui grup de sprijin al fostului lider PSD
Un grup de Facebook, care era asociat cu fostul lider PSD Liviu Dragnea, s-a transformat într-unul care îl susține pe Călin Georgescu, candidatul care a obținut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024.
otelul galati FOTO Facebook
Remiză la Galați în Superligă. Oțelul - UTA Arad, scor final 1-1
Meciul disputat pe terenul echipei oțelarilor s-a încheiat sâmbătă, 14 decembrie, la egalitate.
Jumari FOTO Cristina Stancu3 jpg
Rețeta din moși strămoși pentru cele mai bune jumări. Ce trebuie să pui în ele, ca să iasă moi, grase și cu o aromă unică
Jumările reprezintă una dintre cele mai savuroase delicii tradiționale românești, fiind nelipsite de pe mesele de sărbătoare sau din proviziile de iarnă. În vremuri de demult, gospodinele și gospodarii din satele românești aveau propriile lor secrete pentru a obține cele mai bune jumări.